Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Výkonný výbor FAČR navrhl na šéfa rozhodčích Příhodu

Bývalý známý a dlouholetý ligový sudí Radek Příhoda byl výkonným výborem Fotbalové asociace ČR navržen jako kandidát na předsedu komise rozhodčích. Asociace volbu provedla pod novým předsedou Petrem Fouskem. Příhodovu nominaci musí schválit ještě výbor Ligové fotbalové asociace, jenž v Česku řídí profesionální soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
Vedení FAČR chce šéfem rozhodčích Příhodu

Výkonný výbor navrhl Příhodu jednomyslně. "Radek Příhoda byl už před volbami nominant nejen můj, ale i dalších kandidátů. Je to osobnost, rozhodčí s obrovskými zkušenostmi, nejen na tuzemské, ale i zahraniční scéně. Dlouho byl na listině FIFA. Má pro tu funkci předpoklady. Očekávám, že ligový výbor tuto nominaci schválí a budeme ji moci definitivně potvrdit," řekl na tiskové konferenci Fousek. Pokud bude LFA s návrhem souhlasit, Příhodovo jmenování schválí 30. června výkonný výbor.

Příhoda v české nejvyšší soutěži působil do roku 2018 a odpískal v ní 237 utkání. V letech 2008 až 2018 byl na listině FIFA. "Pochopitelně jsem s panem Příhodou jednal, nikdy bych nemohl předložit návrh výkonnému výboru bez jeho souhlasu. Pan Příhoda bude osobně pozván na výkonný výbor, aby mohl předestřít svou vizi, plány. Já sdílím jeho představu," uvedl Fousek.

Volbu předsedy FAČR řešil také Fotbal fokus podcast:

"Když použiju příměr mužstva, tak trenér si vybírá svůj realizační tým. To znamená, že předseda si vybírá svou komisi. Pochopitelně budeme respektovat to, že ze smlouvy mezi FAČR a LFA má Ligová fotbalová asociace místo pro jednoho svého nominanta. Cítím, že FAČR a LFA jsou ve shodě," dodal Fousek, který ve čtvrtek na valné hromadě porazil v souboji o post předsedy FAČR Karla Poborského.

Rozhodčím od prosince dočasně šéfoval Portugalec Vítor Manuel Melo Pereira poté, co předchozí komisi pod vedením Jozefa Chovance odvolal výkonný výbor po říjnovém zatčení bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra. Někdejší vlivný funkcionář je jednou z 20 trestně stíhaných osob v kauze údajné korupce a ovlivňování výsledků druhé a třetí ligy. Aféra se dotýká především rozhodčích.

"Chtěl bych panu Pereirovi vyslovit poděkování. Víme, že neměl úplně nejsnadnější úlohu. Byla na něj kladena velká očekávání, řadu věcí ale vzhledem k tomu, že jeho působení tady bylo půlroční, ani nemohl vyřešit. Odvedl velký kus práce ohledně metodiky a vzdělávání rozhodčích," ocenil Fousek.

Nový výkonný výbor zatím žádné personální změny na FAČR neudělal. "Důvod je jednoduchý, jsme v předvečer Eura, což je pro nás absolutní priorita. Celá řada lidí z asociace je přímo zapojena do přípravy či dalších podpůrných procesů. Nechceme byť sebemenším promile rizika ohrožovat, že by něco mohlo organizačně selhat," uvedl Fousek.

"Včera jsem se setkal se všemi zaměstnanci a sdělil jsem jim nějaká očekávání. Doprovázeli mě i oba místopředsedové. Není důvod k nějaké panice, budeme postupovat krok za krokem. Je třeba vzít v úvahu, že 10 z 12 členů výkonného výboru jsou nováčci. Musím jim dát šanci, aby se seznámili se stávající strukturou FAČR. Nechceme se dopouštět unáhlených kroků. Ale že k personálním změnám dojde, je jisté," dodal Fousek.

Změna se očekává například na pozici generálního sekretáře, jímž je Jan Pauly. "O jménech nechci spekulovat. Samozřejmě je to pozice, která je náročná, na kterou jsou kladena profesně i morálně velká očekávání. Takhle bychom tu ale mohli spekulovat i o dalších pozicích. Chceme k tomu přistoupit komplexně," řekl Fousek, kterého výbor pověřil, aby spolu s místopředsedy vypracoval akční plán na restrukturalizaci FAČR. Znovu založena bude legislativní rada a ekonomická komise.

"Možná, že někteří čekali, že tu zazní 10 jmen, která končí. Ale není to tak. Absolutní priorita je Euro a zadruhé je nejdříve potřeba nastavit nějaký systém. Až na úplném konci je personální politika," řekl nový místopředseda za Moravu Jiří Šidliák.

Zatím není jasné, zda v asociaci zůstane neúspěšný kandidát na předsedu Poborský, který působí v roli ředitele oddělení elitní mládeže. "S Karlem jsem se od volby nesetkal, protože jsem měl nesmírně nabitý program. Zatím žádný rozhovor neproběhl, nejdřív se s ním sejdu," řekl Fousek na dotaz, zda bude Poborský pokračovat.

Výbor se také shodl na tom, že čtvrteční valná hromada v Nymburce nebyla dobře zorganizovaná. "Je třeba se z těch věcí poučit. Na přetřes přišly i možnosti elektronického hlasování. Jednohlasný výstup je ten, že příští hromada bude v úplně jiném módu," uvedl nový místopředseda za Čechy Jan Richter. "Neradi jsme si připsali historický rekord, že to trvalo 14 a půl hodiny. Toto se nesmí opakovat," dodal Šidliák.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články