Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Liga mistrů ve VARu. Základ je rozhodnout – bývalý sudí Příhoda rozebírá sporné okamžiky

Poslední dvě osmifinále Ligy mistrů přinesla několik sporných situací. Video hodně pomohlo. Potvrzovalo i vyvracelo. Diskuse však přetrvávají. Zvláště po ruce Nicoláse Otamendiho v utkání Schalke s Manchesterem City. Bývalý sudí Radek Příhoda se v kontroverzních situacích rozhodčích zastal. Chválil hlavně spolupráci a odvahu rozhodnout.

Nicolás Otamendi inkasuje první žlutou kartu za hraní rukou
zdroj: Reuters

Penalta v první minutě? Griezmann vs. Matuidi

Utkání Atlética s Juventusem začalo zostra. Velké vzrušení přinesla situace, při které Antoine Griezmann v pokutovém území vystřelil na branku Juventusu a Blaise Matuidi se ho v obranném zákroku ve skoku dotkl kopačkou.

"Určitě je nepříjemné, když se v první minutě stane takováhle situace. Rozhodčí nastavuje nějaký metr. Vidím, že ten hráč vystřelí a setrvačností dojde ke kontaktu se soupeřem. Podle mě i videorozhodčí to posoudil podobně, protože ani nevolal, aby se šel rozhodčí podívat," podotkl k situaci Příhoda.

Odvolaná penalta – Diego Costa vs. De Sciglio

Ve 28. minutě De Sciglio škobrtl o nohu Diega Costy, který ochotně upadl až v pokutovém území, a sudí Zwayer odpískal penaltu. Po konzultaci s videem však rozhodnutí změnil na přímý kop. Atlético z toho gól nevytěžilo.

"Vidím tu výbornou práci rozhodčího, byť netrefil místo přestupku. V té rychlosti, jestli se bavíme o deseti centimetrech, je to strašně těžké poznat. Video zasáhlo, poradilo rozhodčímu, aby to vzal zpátky. Dobrá spolupráce," uvedl Příhoda.

"Základ je rozhodnout. Pokud by to byl přímý volný kop, tak i videorozhodčí vám řekne, že je to pokutový kop. Pokud nerozhodne a je z toho roh a pak je to přímý kop, video do toho nemůže vstoupit."

Odvolaný Moratův gól

V Madridu se dlouho čekalo na gól. V 70. minutě se Atlético dočkalo po hlavičce Moraty, ale rozhodčí se šel podívat na video a gól neuznal kvůli Moratově přistrčení Chielliniho.

"Vidím to jako přestupek. Přistrčení, byť nemá takovou intenzitu, toho hráče rozhodí. Správně neuznané," řekl Příhoda.

První gól City proti Schalke

Drobná konzultace nastala mezi rozhodčím Del Cerrem a videosudím po prvním gólu Manchesteru City. Zkoumala se situace, která předcházela hrubé chybě obrany Schalke. "Je to padesát na padesát. I kdyby to faul byl, nic by se nedělo," podotkl Příhoda. Vysvětlení? Nebyla to souvislá akce, která vedla ke gólu.

První penalta Schalke – Otamendi schovával ruku marně

V 38. minutě se hostující stoper Otamendi snažil uhnout rukou letící střele a míč ho do ní zasáhl. Ačkoli šlo o neúmyslnou ruku, sudí odpískal penaltu.

"Balon směřuje na bránu. Rozhodla vzdálenost mezi hráčem, který kope, a obráncem, který zahraje rukou. Možná mohl obránce více udělat pro to, aby vůbec nezahrál rukou. Pokutový kop byl dle mého názoru správně nařízen," popsal Příhoda.

Poslechněte si nový díl Fotbal fokus podcastu:

"Kdyby ta vzdálenost byla o půlku kratší, tak věřím, že to nezapískají. Hráč vidí dráhu míče, to vše hraje roli."

Rozhodčí Del Cerro vše rozhodl jen po komunikaci přes vysílačku. Příhoda by preferoval ještě potvrzení u obrazovky. "Tady bych doporučil se na to jít podívat. Je to moment, který vzbudí emoce. Bylo by lepší, kdyby rozhodčí přiběhl, podíval se na to, stvrdil to a možná by bylo méně diskusí," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články