Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Řádění v Opavě: Klub chce změnu pravidel, o incidenty se zajímá policejní prezidium

Opava – Opavské ulice se v sobotu proměnily v bitevní pole. Celá záležitost bude mít dohru nejen u policie, ale zřejmě také u jednacích stolů. Proti příznivcům Baníku Ostrava a domácím fanouškům zasahovalo na 400 policistů. Pomoci přijely i jednotky ze Zlína, Brna či Plzně. Zadrženo bylo celkem padesát lidí, zatím policie obvinila tři. Během potyček bylo zraněno osm fanoušků, pět policistů a jeden policejní kůň. Policie i ministerstvo vnitra nyní nevylučují, že incident bude mít dopad i na další kluby a jejich bezpečnostní opatření. Opavský klub bude žádat změnu ligových pravidel.

Výtržnosti v Opavě
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

"Jedná se o přečiny výtržnictví, dále prověřujeme trestné činy násilí proti úřední osobě," shrnula policejní mluvčí Moravskoslezského kraje Gabriela Holčáková.

Do Opavy dorazilo asi 1500 příznivců ostravského klubu, přestože neměli vstupenky na zápas. Konflikty nastaly už v okamžiku, kdy se dav dostal ke stadionu. Výtržníci začali odpalovat dělobuchy. Tehdy policie zakročila poprvé. Další střety nastaly v době zápasu. I po něm se agresivní jádro z řad fandů Baníku pokusilo vylomit bránu na stadion, pokračovalo v odpalování dělobuchů a útoků na policii či bezpečnostní službu. Poškodilo několik policejních vozů.

O incidenty se zajímá i policejní prezidium. Nevylučuje, že se kvůli těmto násilnostem zpřísní bezpečnostní opatření pro všechny kluby. Jednat o tom bude expertní skupina ministerstva vnitra. "Všechny aspekty bezpečnostního opatření se nyní vyhodnocují a veškeré nedostatky a doporučení směrem ke klubům, ale i k dalším subjektům se budou řešit," uvedl Jiří Korbel z tiskového odboru ministerstva vnitra.

"To, co se stalo v sobotu, nemělo obdoby. Ti lidé neměli zábrany. Rodiny s dětmi naháněli do řeky," řekl předseda představenstva druholigového klubu Marek Hájek. Odmítá výhrady, že opavský klub měl pustit fanoušky Baníku na stadion, kde by byli pod větší kontrolou a snáze zvládnutelní. I přes nátlak ostravského klubu a ligové asociace hostům představitelé Opavy poskytli jen 340 vstupenek.

Zápasy bez problematických fanoušků?

Hájek je přesvědčen, že toto rozhodnutí bylo správné. "Nedovedu si představit, co by se dělo, pokud bychom je pustili na náš stadion. Naopak budeme iniciovat změnu regulí tak, aby se v budoucnu takové zápasy hrály bez problematických skupin," řekl Hájek.

Také podle předsedy Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody udělal pořádající klub vše potřebné. "Sankcionovat kluby za chování lidí, záměrně neříkám fanoušků, mimo stadion je věc velice problematická a neuplatňuje se v soutěžích FIFA ani UEFA. Vždy tady budeme potřebovat kooperaci s policií," zdůraznil.

Podle některých ohlasů by fanoušci na stadionu mohli být pod větší kontrolou. To by ale znamenalo vyšší náklady na pořadatelskou službu. Tyto otázky se řešily už dva týdny před zápasem na společném jednání klubů, asociace a policie. Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel uvedl, že pokud by byli všichni fanoušci na tribuně H, kde by byli omezeni ploty a pod větší kontrolou, mohla situace vypadat jinak. "Opatření bychom nastavili a připravili jinak," dodal s tím, že ale není jasné, jestli by problémy nevypukly i na stadionu. "Je otázkou, co by se stalo. Možná by vznikla podobná situace. Sice jiného charakteru, ale podobného rozsahu."

Konečný počet výtržníků se zřejmě rozšíří

Policie šetří mimo jiné také situaci, kdy fotbaloví chuligáni zdemolovali plot rodinného domu. Událost se stala krátce po utkání nedaleko stadionu. Tam se střetlo agresivní jádro Baníku a opavští rowdies. Během potyčky několik opavských fanoušků vyvrátilo zděný plot. Uvolněné cihly pak použili jako zbraně a házeli je na druhý tábor.

"Máme dostatek kamerových záznamů. Nyní je vyhodnocujeme a identifikujeme pachatele tohoto jednání," řekla policejní mluvčí Holčáková. Pokud je policie usvědčí, mohou být obviněni z poškozování cizí věci. Majitel rodinného domu škodu ještě nevyčíslil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články