Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jaro v druhé lize začíná. Kdo postoupí mezi elitu?

Praha - Jarní boje o postup do první ligy začínají. Na účast v elitní soutěži po první polovině soutěže reálně pomýšlí pět týmů, největší naděje si přitom činí Znojmo, které by již mohlo hrát doma na zrekonstruovaném stadionu. Nový stánek bude zanedlouho mít i doposud třetí Karviná. Velmi vyrovnané jsou ale i boje o záchranu, od devátého do 15. sestupového místa činí rozdíl mezi týmy pouhé čtyři body.

Po podzimu má k postupu nejblíže Znojmo, které vede tabulku s čtyřbodovým náskokem a touží se do nejvyšší soutěže vrátit po dvouleté přestávce, tentokrát na svém zrekonstruovaném stadionu. "Jsem rád, že jsme klub dotáhli tak vysoko. Cílem je postoupit do první ligy a hrát na domácím hřišti před domácími fanoušky," řekl prezident klubu Ota Kohoutek.

Velké ambice má i po podzimu třetí Karviná, která by mohla v první lize také přivítat diváky v novém prostředí. Dokončuje totiž stavbu nového stadionu pro 5 000 diváků, který by měl být připravený před začátkem nové sezony. "Myslím si, že to bude pro diváky útulný a komfortní stánek. Už se nemůžu dočkat, až si na stadionu zahrajeme," těší se Lubomír Vlk, sportovní manažer MFK OKD Karviná. 

Slezané mají kádr z poloviny složený z exligových hráčů. Naposledy přivedla teplického stopera Jana Hoška či estonského reprezentanta Sandera Puriho. V klubu navíc rozjeli mládežnickou akademii a navíc v případě očekávaného sestupu Baníku Ostrava do FNL by byla v lize jediným zástupcem Slezska. "My jdeme zápas od zápasu a uvidíme. Mezi námi, Znojmem, Ústím nad Labem, Hradcem Králové a Sokolovem se rozhodne," míní karvinský trenér Jozef Weber.

Je nám líto, video expirovalo.
Karviná dokončuje stavbu nového stadionu. Chce, aby byl prvoligový

Druhý Sokolov, který v sezoně neprohrál, se dosud otázkám na postup spíše bránil, zřejmě i kvůli zatím nedostačující infrastruktuře. Otázku rekonstrukce stadionu by musel řešit i Hradec Králové, který však od začátku sezony dává jasně najevo, že se chce do ligy ihned vrátit. 

"V případě postupu se musí zrealizovat přestavba východní tribuny, a to kvůli udělení licence. Tato rekonstrukce by měla vyjít na osm až deset milionů korun," řekl místopředseda představenstva klubu Richard Jukl. "Když už jsme v pozici, že máme jeden bod na postup, tak určitě říkám za všechny, že bychom to chtěli dotáhnout do vítězného konce. Z mužstva cítím, že chce postoupit," dodal trenér Bohumil Pilný.

O návrat do nejvyšší soutěže usiluje také páté Ústí nad Labem. "Postupu do první ligy se v budoucnu rozhodně nebráníme. Zejména pro sponzory je to lepší produkt než FNL a nejvyšší soutěž by se mohla hrát poprvé na zrekonstruovaném stadionu v Ústí," řekl ředitel klubu Petr Heidenreich.

Zatímco v boji o postup jsou dvě místa, v záchranářských starostech je jen jediný strašák. Kvůli tomu, že se poprvé hraje s pouze 15 účastníky, sestoupí jen poslední tým. Tím je po podzimu Varnsdorf, který však věří, že dá zapomenout na nevydařenou první polovinu sezony a probije se tabulkou vzhůru.

Hlavními adepty na sestup jsou tak Vyšehrad, který hraje první sezonu ve druhé lize a zatím se mu příliš nedařilo, Frýdek-Místek a rezervní tým Olomouce. Její první tým totiž zároveň bojuje o udržení v nejvyšší soutěži, což může mít vliv i na béčko. České Budějovice by měly zúročit své záchranářské zkušenosti z ligy a Vlašim by si měla poradit s odchodem trenéra Vlastimila Petržely do Ostravy, když jeho místo zaujal Martin Hašek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články