Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

První rozsudky v případu sázkařské mafie. Bývalého šéfa Strakonic možná čeká vězení

Strakonice - V případu sázkařské mafie, která ovlivňovala fotbalové zápasy převážně v nižších a juniorských soutěžích, padly první tresty. Bývalý prvoligový fotbalista a někdejší šéf strakonického fotbalu Michal Káník dostal roční podmíněný trest. Podle deníku Aktuálně.cz jej může čekat i pobyt za mřížemi kvůli zkušební době z předchozí podmínky. Případy Zbyňka Hauzra, Davida Jablonského či Martina Suse se budou řešit teprve později.

Je nám líto, video expirovalo.
V případu sázkařské mafie padly první tresty

Káník byl hlavní postavou, která domlouvala ovlivňování zápasů převážně v druhé a třetí či juniorské lize, zmapovány jsou přitom případy z roku 2013. Za přečin podplácení obdržel bývalý hráč Dukly, Českých Budějovic a Plzně podmíněný trest odnětí svobody po dobu jednoho roku se čtyřletou zkušební dobou. 

Za pomoc při manipulování s výsledky utkání byli potrestáni také Jaroslav Chalupa, Vítězslav Brožík a Karel Kodeš, hráči třetiligových týmů Roudnice nad Labem a Chomutova.

V celé kauze, která sahá od nejvyšší dorostenecké soutěže až po Synot ligu, figuruje dohromady 22 českých fotbalistů a funkcionářů. Nejznámějšími z nich jsou někdejší brankář Slovanu Liberec Zbyněk Hauzr, bývalý hráč Teplic David Jablonský či obránce Příbrami Martin Sus. Jejich případy bude soud řešit později.

Obžalovaní v případu sázkařské mafie

Ondřej Bíro, Vítězslav Brožík, Martin Doubek, Jan Halama, Michal Halama, Jan Hanzal, Zbyněk Hauzr, Petr Hlaváček, Jaroslav Chalupa, David Jablonský, Jan Kalenda, Michal Káník, Daniel Kaplan, Karel Kodeš, Robert Kopas, Jan Kosak, Lukáš Křeček, Jan Leligdon, Michal Macháček, Jan Procházka, David Placák, Martin Sus.

Obžaloba Hauzra viní z účasti na manipulaci výsledků ve třech zápasech. Jedná se o pohárový duel Teplice - Liberec z dubna 2013, srpnový ligový zápas Liberce s Mladou Boleslaví a utkání s Jabloncem ze září. Ve všech případech měl Hauzr na objednávku sázkařské mafie, mezi jejíž spolupracovníky patřili slovenští fotbalisté Ivan Hodúr, Marián Dirnbach či Róbert Rák, ovlivnit počet gólů, které v duelech padnou.

Sázkařská mafie prý platila za ovlivnění jednoho zápasu až 60 tisíc eur v hotovosti. To se týkalo především duelů nejvyšší soutěže. První ligu se prý sázkařská mafie pokusila ovlivnit třikrát, dvakrát se pak zaměřila na domácí pohár. Dále se obžaloba týká machinací kolem soubojů nižších a mládežnických soutěží.

Vinu už dříve přiznal někdejší Hauzrův spoluhráč a slovenský reprezentant Hodúr a na Slovensku dostal tříletou podmínku. FIFA mu navíc udělila zákaz působení ve fotbale na 25 let.

Zdroj
ČT sport, ČTK, aktualne.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články