Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrbovi to možná chvíli půjde, ale pak ho Sparta zase vymění, je přesvědčen Němeček

Nástup Pavla Vrby do Sparty? Podle Václava Němečka jedno velké překvapení. Někdejší hráč Letenských spíše očekával, že Václav Kotal dostane poněkud větší prostor. Nestalo se tak a u kormidla pražského klubu je opět nový kouč. Němeček si nicméně nemyslí, že se ve Spartě něco v dlouhodobějším měřítku změní.

"Viděl jsem všechny zápasy Sparty z posledních let a neviděl jsem velkou chybu v trenérovi. Co se ke mně doneslo, tak to byly spíš problémy s hráči," tvrdí Němeček.

To se mi těžko akceptuje, když hráči ve Spartě odevzdají zápas jako třeba s Bohemkou (0:1, pozn. red.) a potom se holedbají tím, že obrátí zápas v Olomouci, že začnou běhat. Tak proč neobrátili i zápas proti Bohemce?" ptá se nynější podnikatel v rozhovoru pro ČT sport.

Z konce Kotala, který Spartu loni dovedl k triumfu v domácím poháru a poté s ní prošel pouť základní skupinou Evropské ligy, byl značně překvapen.

"Čekal jsem, že Venca Kotal dostane ještě větší prostor. Myslím, že to nebylo úplně fér ho vyhodit, a myslím, že na tom velký podíl mají neshody v kabině s hráči," říká Němeček.

POSLECHNĚTE SI Fotbal fokus podcast: Je Vrba pro Spartu tím pravým?

Na nástup Pavla Vrby, který dostal za úkol vrátit Spartu do Ligy mistrů, je zvědav. Jeho práce v Plzni a opakovaný postup s Viktorií do LM hovoří za vše. 

"Plzeň se mu povedla velmi, hlavně to první angažmá. Tam byla velká podpora hráčů jako Horváth, Limberský. Měl skvělou kabinu, třeba to s ní umí," myslí si Němeček.

Zklamán byl naopak z Vrbova působení u národního týmu ve Francii 2016. "To bylo velké zklamání. Na Euru jsme myslím předváděli jeden z nejhorších fotbalů vůbec," dodává v pořadu Dohráno Plus bývalý záložník Sparty i reprezentace.

Důležité podle něj bude, zda Vrba zůstane svůj a bude mít kompetence. "Neměl by si do toho vůbec nechat mluvit. Nevím, jestli to jde, nebo ne, ale mělo by to tak být. Majitel může jeho kroky komentovat, ale neumím si představit, že by měl mluvit do toho, jakým systémem by se měl hrát fotbal," tvrdí třiapadesátiletý Němeček.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

Podle hlasů z fotbalového prostředí prosazoval sportovní ředitel Tomáš Rosický spíše trenérskou cestu skrze Michala Bílka. Majitel Daniel Křetínský byl ale jiného názoru, a tak je na Letné Vrba.

"Sportovní ředitel by měl rozhodnout o tom, kdo přijde. To je velmi důležité. Samozřejmě majitel je majitel, má poslední slovo, ale jednou je to fotbal, kterému rozumí odborníci, a pro mě, pokud to sportovní ředitel nerozhodl, tak je to špatně," dodává bývalý záložník Toulouse či Ženevy.

Václav Němeček o kabině Sparty:

"Nikdo není víc než klub. Prostě není, a tak to ve Spartě nebylo. Jestli se určité chování toleruje, hráči budou mít navrch nad jakýmkoli trenérem, tak to nemůže nikdy fungovat."

Němeček nechce hodnotit Vrbovy následující tahy, první zápas každopádně nový kouč v Olomouci vyhrál 3:2.

"Musí si poradit a prosadit své. Nehodnotil bych, co předvede nebo ne, mě zajímá, co bude předvádět Sparta, a já se obávám, že to zase půjde ve stejných šlépějích. Chviličku to možná půjde a pak se vymění trenér. Já jsem v tomhle směru pesimista."

V zimě klub nikoho nepřivedl, podle Němečka je problém i v kádru. "V Olomouci jsme vyhráli s velkým štěstím. Je nemožný, aby rukopis kohokoli byl vidět po třech dnech u týmu. To nejde a má pořád k dispozici stejné hráče. Pořád se tam dělají stejné chyby. Pro mě je nepochopitelné, že z výkopu brankáře Olomouce jde Sigma dvakrát sama na bránu. Nechápu, jak se tohle může dít ve Spartě."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články