Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Videorozhodčí Hrubeš po premiéře: Doufám, že neuvidím záběr, na kterém to nebyl gól

Jeho chvíle slávy přišla už po dvanácti minutách zápasu Sparty s Mladou Boleslaví. Videoasistent Roman Hrubeš dostal pokyn od hlavního rozhodčího, jmenovce Karla Hrubeše, aby posoudil, zdali centr Čiviče, který si srazil za záda brankář Jedlička, byl celý za čárou, či nikoliv. A protože se oba shodli, že byl, gól platil. Videoasistent rozhodčího teď doufá, že jeho rozhodnutí byla správná.

Videorozhodčí Roman Hrubeš a zařízení vedle hrací plochy
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Rozhodování Romana Hrubeše nad nejkontroverznějším momentem zápasu trvalo zhruba deset vteřin. "Zapomněl jsem zmáčknout stopky," smál se videoasistent. "Z pohledu hlavních kamer nešlo přesně určit, jestli šlo o gól. Měli jsme dvě kamery za brankovou čarou, jednu výš, jednu níž, a na základě jednoho z těchto dvou záběrů jsme rozhodli o udělení branky. Jde o stejné záběry, které během televizního přenosu mohli vidět i diváci," popisoval proces rozhodování.

Ani tyto opakované záběry ale nebyly stoprocentně průkazné. "Musíte zhodnotit sami, jestli to bylo v pořádku. Doufám, že se ke mně nedostane nějaký záběr, který bude prokazovat, že to gól nebyl, nebo nějaký jiný, který odhalí neudělení červené karty. Ale myslím, že se nám podařilo zkontrolovat snad všechny důležité momenty v utkání," věří Roman Hrubeš.

I když jak pomezní asistent rozhodčího, tak sám hlavní rozhodčí Karel Hrubeš signalizovali gól, chtěli se ještě o jeho platnosti ujistit i u videoasistenta. "Došlo k situaci, kdy míč šel za brankovou čáru. Pohledem jsem zkontaktoval asistenta, který standardní signalizací branky běžel směrem k půlicí čáře. Uznal jsem branku, ale z mého pohledu nebylo zřejmé, že byl míč celým objemem za brankovou čárou. U videorozhodčího jsem vyžádal potvrzení situace. Následně mi bylo potvrzeno, že to bylo správně," těšilo Hrubeše.

Sám brankář Jedlička po utkání uznal, že míč byl za čárou. A funkci videoasistenta zhodnotil za potupnou pro hlavního rozhodčího. Karel Hrubeš ale podobné vnímání odmítá. "Bral jsem to tak, že je to pomoc pro nás rozhodčí a pomoc pro fotbal. Je důležité, aby fotbal měl důvěru u fanoušků a fotbalové veřejnosti. V utkání jsem pomoc kvitoval a věřím, že tak je to vnímáno i navenek," prohlásil zkušený čtyřicetiletý sudí.

Dostane trenér Stramaccioni šanci i na jaře? Poslechněte si Fotbal fokus podcast

Videoasistent v zápase Sparty s Mladou Boleslaví vyhodnocoval i další situace. Podle protokolu FIFA a Mezinárodní pravidlové asociace musel Roman Hrubeš kontrolovat všechny situace, které se týkaly vstřelených branek, možných penaltových zákroků či správného udělení karet.

Pokud se ale sudí na hřišti rozhodl správně, proběhla tato kontrola tzv. silent checkem - Roman Hrubeš kontroloval, ale s rozhodčím nekomunikoval. Pokud by ale zjistil pochybení, svému kolegovi by se ozval. Anebo by s návrhem na přezkoumání situace přišel sám rozhodčí gestikulací obdélníku, tedy imaginárního monitoru.

"Při všech brankách probíhá kontrola automaticky," potvrdil Roman Hrubeš. "Poté se řeší případy ve vápnech, které ovšem, pokud rozhodčí vyhodnotí správně, nemusí probíhat žádná komunikace, pakliže by se nejednalo o velice spornou věc. Z mého pohledu se jednalo o běžné souboje," řekl o dvou střetech, v nichž byl zapleten Magera a poté Plavšič.

Využití videoasistenta v českém fotbale nyní projde hodnocením ze strany FIFA a Mezinárodní pravidlové federace. Pak se uvidí, zdali budou videoasistenti použiti i v jarní části sezony. Mělo by jít pouze o formalitu. Důležitější ale je, na kolika zápasech v jednom kole budou videoasistenti přítomni. Existují totiž signály, že by se mohli vyskytovat jen na některých vybraných utkáních.

"Osobně to ale jako problém nevidím," tvrdí Roman Hrubeš. "Jsme u zrodu něčeho nového, poměrně náročného a rodí se to poměrně těžce. Začátky zavádění byly i v zahraničí podobné jako u nás. Jsou samozřejmě výjimečné země, kde dojde k plošnému zavedení při všech utkáních, ale zdaleka ne ve všech," upozorňuje videoasistent.

"Musíme být trpěliví. Věřím, že do budoucna můžeme počítat s navyšováním počtu utkání, kde bude použit videorozhodčí. Ani kluby samy nemají problém s tím, že to bude jen na některých utkáních. Bylo to odsouhlaseno na ligovém grémiu," uzavřel Roman Hrubeš.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články