Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Uhrin o půlroce na lavičce Plzně: I já dělal chyby, musíme se z nich poučit

Plzeň – Do Plzně přišel před jarní sezonou v nelehké pozici. Na lavičce Viktorie nahradil Dušan Uhrin vzývaného Pavla Vrbu, a přestože nedokázal s týmem obhájit mistrovský titul ani získat pohár, v roli trenéra Plzně nezklamal. Sám přiznává, že více než ligový neúspěch za rozjetou Spartou ho mrzí konec v Evropské lize, kde v osmifinále Viktoria nestačila na Lyon. "Na to jsme rozhodně měli," prohlásil. Před novou sezonou Uhrina čeká přestavba mužstva, dál ale prý počítá s děvětatřicetiletým kapitánem Pavlem Horváthem.

Ilustrační foto

"Určitě nemohu být s prvním půlrokem v Plzni spokojený, protože jsem chtěl, abychom byli blíže Spartě a hráli o titul déle. Také jsme nevyhráli pohár, který jsem chtěl," řekl v Uhrin. "Ale to, že jsme neudělali titul, je i proto, že Sparta byla výjimečně dobrá. I proto mě nejvíce ze všeho mrzí, že se nepostoupilo přes Lyon. Na to jsme rozhodně měli, což jasně ukázala odveta," připomněl Uhrin domácí výhru 2:1, která však po prohře 1:4 v prvním utkání v Lyonu na postup nestačila.

Právě zápas v Lyonu považuje za nejméně vydařený z celého jara. "To utkání mě velice zklamalo. Pokud bychom odehráli to, co jsme měli, tak bychom tam neprohráli. Ale jak jsme zvládli takticky skvěle předchozí utkání na hřišti Šachtaru Doněck, tak v Lyonu jsme takticky propadli," mrzelo Uhrina.

Naopak domácí odveta s Lyonem a zápas v Doněcku podle něj byly nejvydařenějšími zápasy Plzně na jaře. "Zařadit se mezi ně dá i finále Poháru České pošty se Spartou. Sice jsme nakonec na penalty prohráli, ale ve druhé půli jsme na hřišti dominovali a hráli jsme výborný fotbal," hodnotil plzeňský kouč.

Náš kádr je stejně kvalitní jako ten Sparty

Finále poháru podle Uhrina ukázalo, že rozdíl mezi Plzní a mistrovskou Spartou není tak výrazný, jak by mohl naznačovat jedenáctibodový rozdíl v ligové tabulce. "Ve vzájemném ligovém utkání byla Sparta jasně lepší, ale i v oslabení jsme dokázali v závěru Spartu přehrát a finále poháru ukázalo, že Sparta není lepší a že náš kádr má stejnou kvalitu. Od toho se musíme odrazit a poučit se z chyb, které jsme udělali. I já dělal chyby," připustil Uhrin.

Mrzí ho především domácí remízy se Slováckem, Jihlavou a Brnem. "Tam jsme nabrali tu velkou ztrátu na Spartu. Přitom jsme v podstatě vždy vedli, ale vlastní nedisciplinovaností a uspokojením jsme to nedotáhli. Na tom musíme zapracovat a už to nechci vidět," naznačil, čemu se chce přes léto věnovat.

Musíme pracovat na defenzivě

Nadále bude chtít vylepšovat i defenzivu, což byl jeden z cílů, který si stanovil při nástupu do funkce. "S obranou ještě nejsem spokojený, stále je tam toho hodně na práci. Ale už se nestávalo, že by protihráči chodili sami na branku, jako se stávalo Plzni dříve. Snažil jsem se předcházet tomu, aby po chybách v rozehrávce tam zůstával Pavel Horváth sám na rychlejší soupeře, a to se povedlo," uvedl Uhrin.

Oproti Plzni pod vedením svého předchůdce Pavla Vrby však cítí, že má současná Viktorka slabinu v útočných standardních situacích. "I kvůli tomu, že Pavel Horváth tolik nehrál a Marián Čišovský byl zraněný, nám šla efektivita dolů. Chci to zjednodušit, aby tým byl v pokutovém území nebezpečnější. To nám moc nejde. Budu se snažit na tom zapracovat," slíbil Uhrin.

S Horváthem dál počítám

Ačkoli se během jara rozhodl méně využívat kapitána Pavla Horvátha, rozhodně na něj nezanevřel a nadále s ním počítá. Líbí se mu i Horváthův přístup, zkušený záložník na sobě zapracoval. "Pavel si začal uvědomovat roli připravenosti. Zhubl opravdu hodně, takovou váhu tu snad nikdy neměl. Snažil jsem se mu to vysvětlit a on to pochopil," řekl Uhrin.

"Pavel tu bude i příští sezonu, nejen proto, že má platnou smlouvu, ale protože ukazuje, že je stále platným hráčem. Záleží jen na něm, jak často bude hrát. Já si ho vážím, ale sestavu určuji podle toho, co bude nejlepší pro tým. Někdy je to zařazení Pavla, někdy zas třeba Patrika Hrošovského. Je dobré vědět, že máme více variant," vysvětlil Uhrin.

Budou příchody i odchody, jména neřeknu

Více variant mu nabízí i aktivita na přestupovém trhu. Jistými posilami jsou slovenský mladík Martin Chrien a český reprezentant Ondřej Vaněk, z hostování v Hannoveru se má vrátit pravý bek František Rajtoral. "Určitě budou ještě nějaké příchody i odchody, ale konkrétní jména zatím neřeknu," poznamenal Uhrin.

V médiích se spekuluje, že v případě nabídky nebude bránit odchodu Marka Bakoše a Milana Petržely, to však Uhrin nepotvrdil. "Bakoš nyní stoprocentně nikam neodchází. A to samé platí i pro Petrželu," dodal. V médiích se objevila i informace, že na odchodu je sám Uhrin, což ho samotného překvapilo. "Manželka mi to četla. Tak jsem se zeptal vedení a byl jsem ujištěn, že je to nesmysl. Já jsem zvyklý z Rumunska, kde je mnohem větší tlak a v novinách jste tam každý den. Takže tohle mě nerozhodí," dodal Uhrin. 

S Tbilisi bych slavil titul, ale stejně nelituji

Svého kroku jít z Dinama Tbilisi do Plzně rozhodně nelituje. "S Dinamem Tbilisi bych teď možná slavil titul, ale ani na vteřinu bych neměnil. Tady jsem toho ještě moc nedokázal, ale jsme na dobré cestě a uděláme vše pro to, abychom vyhráli titul i pohár. Fanoušci jsou moje motivace. Fascinuje mě, jak tu lidé fotbalem žijí. Když začnou křičet, tak mi běhá mráz po zádech. Jsem rád, že mě přijali. Za to jim děkuji a chci se jim odvděčit úspěchem na hřišti," dodal Uhrin. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články