Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sparta po penaltovém maratonu slaví vítězství i v poháru

Praha –Až desátá série penalt rozhodla, že tuzemský fotbalový ročník letos patří pražské Spartě. Po zisku titulu dokázala ve velké bitvě vyhrát i finále Poháru České pošty proti Plzni. Smutným hrdinou utkání je záložník Západočechů Milan Petržela. Po kvalitním výkonu přišel v nastavení zápasu nešťastný zákrok rukou a penalta, kterou se Sparta vrátila do zápasu. Následný rozstřel ukončil v desáté sérii neúspěšný pokus právě Petržely. Pohár pro Sparťany vítěznou penaltou zařídil Kadeřábek.

První poločas začal vlažně jak na hřišti, tak na tribunách. Fanoušci se totiž rozhodli, že tentokrát svůj nesouhlas s vedením českého fotbalu nedají na odiv svérázným komolením nadávek, ale hrobovým tichem. První minuty zápasu se tak hrály bez obvyklé hlasové podpory z hlediště. Úvodní dějství se však navzdory obavám z řádění chuligánů obešlo bez větších incidentů, pouze jednou bezpečnostní služba z kotle Sparty vyvedla problémového fanouška, po chvíli ho ale pustila zpátky.

Jako první zahrozila Plzeň, jmenovitě kapitán Horváth, který ze standardní situace našel hlavu Hořavy, ten ale mířil vysoko nad branku. Na druhé straně se v osmé minutě dostal k odraženému míči Hušbauer - jeho střele ale Kozáčikovi stačilo nastavit rukavice. Plzeň se hlavně díky aktivnímu Petrželovi snažila o rychle protiútoky. Pražané sice kombinovali po zemi, s tím ale dlouho dosáhli jen do blízkosti plzeňského vápna.

Zápas Sparta - Plzeň nabídl hlavně tvrdé souboje
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

Největší šance tak přišly ke konci první půle. Nejprve z plzeňského pohedu znovu sehrál hlavní roli Horváth. Jeho tečovaný centr k překvapení všech prošel až ke Kovaříkovi. Zhruba metr od brankové čáry ale plzeňský záložník míč ledabyle posunul jen do náruče Vaclíka. Na druhé straně pak zahrozil hlavou Lafata.

I po přestávce zahrozila nejprve Plzeň. Nedůrazný odkop Kadeřábka využil Kovařík a nasměroval míč na Petrželu. V klíčové chvíli ale plzeňský záložník v náběhu míč netrefil. V 53. minutě Plzeň promarnila další jasnou příležitost. Po centrovaném míči šel proti Vaclíkovi nekompromisním skluzem Kolář. Tvrdý zákrok na gólmana rozhodčí pustil, stoprocentní šanci ovšem Kolář zahodil. Po jeho pokusu zachránil Sparťany na brankové čáře Holek.

Fanoušci o sobě dali vědět až po půlhodině
zdroj: ČTK

Do této chvíle finále v pražském Edenu nabídlo hlavně tvrdé souboje a přetahovanou ve středu hřiště. V 68. minutě znovu agilní Petržela po pravé straně přešel přes Hybše a předložil míč do středu na Koláře, který slabší levou mířil vedle. Šancí na straně Plzně postupně přibývalo a v 74. minutě přišel první gól. Po dalším odraženém míči si naběhl Řezník a z dvaceti metrů vypálil levačkou. Od bránícího Švejdíka pak míč zapadl k tyči.

K 79. minutě divákům předvedl efektní nůžky Hořava. Jeho pokus se ale tentokrát do brány nevešel. Sparta se dlouho nedokázala dostat do útočného tlaku, až přišla 92. minuta a nepochopitelná chyba dosud dobrého Petržely. Ve vápně vystrčil proti letícímu míči ruce a ihned věděl, co vzápětí přijde – rozhodčí ukázal na penaltu, kterou Hušbauer bezpečně proměnil.

Souboj Sparty a Plzně ve finále tuzemského poháru
zdroj: ČTK

V nevídaně dlouhém rozstřelu se u penaltové značky vystřídaly prakticky obě celé jedenáctky. Neproměnili nejprve Procházka na straně Plzně a Sparťan Švejdík. V osmé sérii pak totožné místo na levé tyči trefili Hubník a Mareček. Až přišla desátá série a již zmiňované zaváhání viditelně rozhozeného Petržely. Následný pokus čerstvého reprezentanta Kadeřábka tak znamenal potvrzení výhry Pražanů.

OHLASY TRENÉRŮ:

Dušan Uhrin ml. (Plzeň): "Pro nás to byl nešťastný zápas, Spartu jsme v podstatě k ničemu nepustili a sami jsme nedali asi tři šance. Je to škoda, ale fotbal se na 'kdyby' nehraje. Petrželovi (který zavinil penaltu a v rozstřelu neproměnil) nic nevyčítám. Z lavičky jsem tu situaci neviděl, ale co mi říkali, tak to ruka byla. Je vidět, že poháry nám jdou, ale s penaltami je to už horší. Asi to budeme muset natrénovat."

Vítězslav Lavička (Sparta): "Byli jsme šťastnější, Viktorka byla poháru velmi blízko, ale kluci bojovali a věřili jsme až do konce, byť jsme si ve druhé půli nevypracovali jedinou šanci. Nebyli jsme aktivní a Plzeň nás zatlačila, což logicky vyústilo v inkasovanou branku. Závěr se nám ale podařil a po prudkém centru do vápna přišla ruka a penalta, která nás vrátila do hry. V rozstřelu bylo vidět, že ho nikdo nechce prohrát, proto se šlo až do desáté série. Z double máme velkou radost a jsme rádi, že sparťanskou historii jsme zase o jeden úspěch posunuli dál."

 

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články