Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tři sporné momenty v Plzni, všechny špatně. Situace byly hraniční, konstatovala komise

V sobotním ligovém utkání v Plzni museli sudí s videorozhodčí řešit tři sporné momenty a ani v jednom případě si nepočínali správně. Takový verdikt dala komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR, podle které šlo u penalty, červené karty i ofsajdu o hraniční situace, při nichž se má postupovat jinak.

zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

První sporný moment nastal krátce před přestávkou. Domácí Jean-David Beauguel upadl ve vápně po zákroku Mohameda Tijaniho. Sudí Marek Radina nejprve penaltu nenařídil, ale po zásahu videorozhodčí Jany Adámkové se šel podívat k monitoru a verdikt změnil. Z pokutového kopu Beauguel ve 44. minutě vstřelil jediný gól zápasu.

"Vzhledem k tomu, že se jednalo o hraniční situaci, neměl v tomto případě VAR (videorozhodčí) zasahovat. Nejednalo se o zjevnou chybu rozhodčího," uvedl předseda komise Radek Příhoda.

Ze stejného důvodu Adámková podle něj neměla zasahovat ani v nastavení první půle. Radina po zákroku domácího Havla na teplického Roberta Jukla původně udělil plzeňskému obránci jen žlutou kartu, ale po kontrole situace ze záznamu ho vyloučil. Viktoria i tak udržela v dlouhém oslabení vítězství 1:0 a vede ligu o tři body.

Rozhodčí si správně nepočínali ani při třetí sporné situaci. Teplický Žák v 75. minutě po úniku dostal míč do sítě za brankáře Jindřicha Staňka, ale druhý asistent Jan Hurych signalizoval ofsajd. Z žádného záběru nebylo patrné, zda se o porušení pravidel jednalo, či ne, a tak sudí ponechali původní verdikt na hřišti.

"Jednalo se o hraniční situaci, kdy asistent neměl ofsajd signalizovat. Asistenti jsou instruováni tak, aby v případě podobně hraničních situací ofsajd nesignalizovali. VAR v tomto případě nezasahoval, protože se nejednalo o zjevnou chybu a bez použití kalibrované ofsajdové čáry nelze s určitostí rozhodnout, zda se jednalo o ofsajd," vysvětlil Příhoda.

V dalších zápasech 25. ligového kola podle komise sudí postupovali správně. Podle pravidel byl v utkání Liberce se Slavií po zásahu videorozhodčího vyloučen domácí Lukáš Štetina. V duelu Sparty s Pardubicemi zase sudí správně uznali gól Martina Minčeva na 2:0, neboť se jednalo o hraniční situaci a nešlo určit, zda šlo o ofsajd, či ne.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články