Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trénovat bez kontaktů a pak jít na mistrák nejde. Potřebujeme tři týdny, myslí si Hejkal

Je rád, že může s hráči po uvolnění omezení pracovat alespoň v určité míře a malých skupinkách na hřišti. Kouč Teplic Stanislav Hejkal ale zároveň upozorňuje, že ani současný stav není pro opětovné rozběhnutí ligy dostatečný. Podle trenéra Severočechů by bylo správné, aby kluby před restartem soutěže měly alespoň tři týdny přípravu v kompletním složení. V opačném případě by se zaměřil už spíše na novou sezonu.

Stanislav Hejkal
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Česká liga byla kvůli pandemii koronaviru pozastavena v polovině března a hráči do té doby mohli trénovat pouze individuálně. Od pondělí ale vláda uvolnila omezení pro profesionální fotbalisty, kteří se tak budou za dodržení zvýšených hygienických podmínek moci připravovat ve skupinách po osmi.

"Myslím si, že je to dobře, protože hráči běhali individuálně po parcích a lesích, maximálně se věnovali ještě nějakým individuálním sportům jako například kolo nebo in-line brusle. Každá činnost s míčem a možnost rozvíjet herní činnosti je jen posun k lepšímu," řekl Hejkal.

"Předpokládám, že bychom to rozdělili na skupinu obránců, skupinu krajních hráčů a skupinu ofenzivních hráčů. Nacvičovali bychom například zakončení, u obránců naopak třeba založení útoku," nastínil plán přípravy Hejkal. "Obecně by šlo o takové specifické činnosti, které se v těchto počtech a bez kontaktu mezi hráči trénovat dají," dodal.

Vláda navíc uvedla, že nejvyšší soutěž by mohla bez diváků pokračovat v červnu. Ligová fotbalová asociace, která soutěže řídí, se ale nevzdává naděje, že by se restart ještě mohl posunout na květen. S vládou o tom bude jednat mimo jiné i Národní sportovní agentura.

Situaci navíc komplikuje i to, že podle Hejkala by kluby měly před obnovením ligy dostat k dispozici minimálně tři týdny přípravy v kompletním složení. To, že by šly do ligy pouze po několika týdnech tréninků v osmičlenných skupinách, je podle padesátiletého kouče nemyslitelné.

"Trénovat bez kontaktu, bez malých či velkých her a následně jít rovnou do mistrovského utkání prostě nejde. Myslím, že by měly týmy mít alespoň tři týdny před startem možnost se připravovat alespoň v deseti lidech, ideálně v kompletním složení. A hlavně bez omezení kontaktu a rozestupů," uvedl.

Hejkal také nechce spekulovat, jestli po případném červnovém restartu bude na dohrání ligy dost času. "Je to otázka spíše pro jiné. Pokud já budu hovořit o sportovní stránce věci, tak jde hlavně o to, že jsme pět týdnů nechali hráče běhat po lese a nyní nás čeká několik týdnů bez kontaktního tréninku v malých skupinách," uvedl teplický trenér.

"Takže dohromady cca dvanáct týdnů bez jakéhokoliv zápasu, byť jen přátelského. To je bohužel na zamyšlení a já bych se jako trenér spíše klonil k dalšímu ročníku, abychom měli dané termíny, kdy se začne, kdy bude moci být příprava a tak dále. Nyní bohužel čekáme ze dne na den, co bude, a valíme před sebou balvan," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články