Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Národní sportovní agentura se bude snažit u vlády vyjednat časnější start ligy

Možný start ligy až v červnu ještě nemá zdaleka jasné obrysy. Národní sportovní agentura (NSA) plánuje probrat s vládou, zda by nepovolila znovu rozehrát první fotbalovou ligu přece jen o něco dříve. V současnosti NSA jedná o nejvyšší soutěži s předsedou Ligové fotbalové asociace Dušanem Svobodou.

Prázdné tribuny na Letné
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

NSA, která od ministerstva školství postupně přebírá agendu státní politiky ve sportu, bude situaci fotbalistů řešit. "Určitě o tom budeme s vládou jednat. V současné době probíhají diskuse s předsedou LFA Dušanem Svobodu. Máme signály, že některé evropské ligy by měly začít v řádu týdnů bez diváků, takže si dokážu představit podobný model i v České republice. Vše ale bude záležet na aktuální bezpečnostní situaci," uvedl mluvčí agentury Jakub Večerka.

Fotbalová liga se v Česku zastavila před polovinou března. Od pondělí se hráči budou moci ve skupinách nejvýš po osmi a za zvýšených hygienických opatření v omezené míře vrátit do společného venkovního tréninku, hrát zápasy ale podle posledního rozhodnutí vlády nebude možné dříve než 8. června. Fotbalisté by tak dalších sedm týdnů jen trénovali.

"Myslel jsem si, že by se mohlo začít hrát kolem 15. května, to jsem viděl jako reálné, že by to mohlo jít (dohrát). Někdo mi říkal, že hraniční je začít 30. května. Samozřejmě se to může změnit, kéž by to rychle ustupovalo a mohlo se hrát dřív. Ale 8. června je hraniční. Nesmí se nic stát, pokud by nějaký mančaft šel do karantény, což se snad nestane, tak se to stejně nemůže dohrát," varoval jablonecký kouč Petr Rada.

Situace v zahraničí

Německá liga by se mohla znovu rozběhnout už za necelý měsíc. Podle německých médií řídící orgán dvou nejvyšších soutěží uvažuje o tom, že by se přerušená bundesligová sezona opět rozehrála o víkendu 9. a 10. května.

Rozjezd Serie A zatím nemá jasný termín, vypadá to ale, že bude naplánován na tři fáze. Po testech všech zúčastněných na koronavirus budou moci nastoupit fotbalisté do tréninkových center, která budou poté uzavřena a budou fungovat jako karanténa. Společný trénink celých mužstev bude umožněn s jistým časovým odstupem a teprve po několika týdnech může začít třetí fáze, v níž se rozběhne zápasový program.

Premier League koketuje s myšlenkou soustředit více týmů na jedno místo. V takovém případě by se hrálo ve zrychleném režimu a podle některých spekulací by k tomu byl využit i stadion Wembley a reprezentační tréninkové centrum St George's Park v Burtonu. S diváky v hledišti se v žádném ze scénářů nepočítá.

Přerušenou sezonu i při začátku až od 8. června dohrát stále lze, ale soutěže by se nestihly dokončit do 30. června a hrály by se zřejmě až do závěru července. Mezinárodní federace UEFA a FIFA daly zelenou prodloužení domácích lig s tím, že v srpnu by se hrála kvalifikace nového ročníku Ligy mistrů a Evropské ligy.

Vláda navíc v úterý omezila možnost hraní zápasů od 8. června limitem maximálně 50 osob, což pořádání fotbalového utkání prakticky vylučuje. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ale naznačil, že by mělo dojít k dalším jednáním a profesionální fotbal by mohl dostat výjimku.

"Pokud vše půjde dobře, tak si myslím, že je reálné, aby se od 8. června mohly začít zápasy bez diváků hrát. Budeme mít nějakou toleranci určitého počtu osob v rámci těchto akcí, jsou tam samozřejmě trenéři a další," uvedl Vojtěch.

Po 24 kolech základní části vede tabulku první fotbalové ligy obhájce titulu Slavia Praha o osm bodů před druhou Plzní. Zbývá dohrát šest dějství základní části, nadstavbu a baráž.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články