Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Trenéři si pochvalují krátkou přestávku. Stane se každoročním koloritem?

Může být extrémně krátká zimní pauza pravidelnou součástí první fotbalové ligy? Většina trenérů by se podobnému modelu nebránila. Zároveň se však obávají o stav hracích ploch v dalších měsících. Podle kouče mistrovské Slavie Jindřicha Trpišovského je především nutné, aby hráči měli dlouhou přestávku v létě.

"Jsme rádi, že se hraje a že terény zatím celkem vyhovují. Pro hráče je dobré, že nemají ten zimní dril," řekl olomoucký trenér Radoslav Látal.

"Hráči jsou natěšení na fotbal. Vždy raději hrají než trénují. Buďme rádi, že hrajeme. Co mají říkat normální lidé, kteří si nemohou jít zahrát do tělocvičny nebo malý fotbal. Nemohou na sjezdovky, nikam. My můžeme trénovat, hrát," poznamenal zlínský kouč Bohumil Páník.

Zatímco profesionální sportovci mohou nastupovat k zápasům, běžní občané mají kolektivní sportování kvůli koronavirové situaci v zemi z nařízení vlády zakázané. První liga měla zimní přestávku jen přes tři týdny kvůli tomu, že byla v průběhu podzimu na měsíc kvůli covidu-19 neplánovaně přerušena.

"Máme jednu velkou výhodu, že je to naše zaměstnání a že ho můžeme dělat. Nehrají divadla, kina - není zábava. Lidem tím, že se dívají aspoň v televizi, přinášíme trochu radosti. Pustíte televizi - covid, posloucháte rádio - covid, v jakoukoli hodinu. Myslím, že už je toho moc a lidi z toho mají zamotanou hlavu," má jasno jablonecký stratég Petr Rada.

Repete v dalších letech? 

Trenéři by se nebránili tomu, kdyby zimní přestávka, která dříve trvala i dva měsíce, byla kratší i v dalších letech. "Do budoucna bych s tím problém neměl, protože když příprava trvá pět šest týdnů, není to pro hráče nic příjemného. Jsou radši, když mohou hrát mistrovské zápasy. Je pochopitelné, že kdyby to takhle bylo, bylo by třeba se tomu přizpůsobit. Rozhodně by mi to nevadilo," konstatoval mladoboleslavský trenér Karel Jarolím.

Podobný názor zastává i karvinský kouč Juraj Jarábek. "Hrají tak v Anglii, hrají tak v Německu. Neměl by to být absolutně problém," uvedl.

"Záleží, jestli tam máte mistrovství Evropy nebo světa. Samozřejmě bych hrál raději v létě, ale ono to počasí začíná být lepší. Ve střední Evropě se začíná přibližovat tomu přímořskému," poznamenal Páník.

"Byl bych pro, ale je třeba brát celkově kontext. Myslím si, že hráči musí mít jednu velkou pauzu v roce. Jsem rád, že se hraje - čím víc zápasů, tím líp. Ale chce to vyřešit nějaký model. Je vidět, že teď v létě byla pauza krátká. Chce to vyřešit, aby si hráči pořádně odpočinuli a byli schopni jet třeba 10 měsíců skoro v kuse. Takže jedno dlouhé volno a pak ještě nějaká minipauza třeba v zimě," přemítal slávista Trpišovský.

Velkým otazníkem je podle něj stav terénů. "Klobouk dolů, jak dokážou kluby v našich podmínkách v lednu připravit hřiště. Ale i tak je to složité. Většina z nich si nemůže dovolit vyměnit trávu. Mám trochu strach, jak budou vypadat terény v březnu a dubnu," dodal.

Obavu o stav hracích ploch má i sparťanský trenér Václav Kotal. "Myslím, že nejdůležitější je kvalita hřišť. V neděli to v Jablonci byla síla, v jaké vánici tam hráli. Mužstva na severu jako Jablonec, Liberec a Teplice mají problém. Na takovém hřišti hrozí zranění hráčů. Úroveň fotbalu zároveň samozřejmě odpovídá ploše, na které se hraje," podotkl Kotal.

Mráz v Ostravě

Zatímco v Jablonci se v neděli dohrávalo na sněhu a oraništi, při prvním jarním kole v Ostravě klesla teplota k mínus 13 stupňům. V řádech ale není žádná hodnota, při které už by zápas neměl proběhnout.

"Myslím, že rozhodčí spolu s delegáty a trenéry dokážou rozhodnout, v jakých podmínkách se může hrát a v jakých ne. Pokud je možné zajistit, že pro hráče bude utkání bezpečné, nevidím důvod, proč nehrát. Věřím, že rozhodčí najdou nejlepší řešení pro každý případ," prohlásil nový portugalský šéf komise sudích Vítor Manuel Melo Pereira.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články