Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sudí Hrubeš: Veřejnost nás vnímá lépe. O osudech klubů a hráčů rozhodovat nechceme

Praha – V nynější sezoně se o nich nehovořilo zdaleka tolik v negativním světle jako v předchozích letech. Rozhodčí v české lize na podzim předváděli až na některé nevyhnutelné hrubky poměrně solidní výkony. Předseda komise rozhodčích Michal Listkiewicz si proto od jara slibuje, že bude podobně relativně bezproblémové jako první půle letošního ročníku. Rozhodčí Karel Hrubeš přitom ujistil, že rozhodčí nemají žádné postranní úmysly.

Hrubeš na podzim obdržel trest na jeden zápas, když v největším utkání první poloviny sezony neodpískal penaltový zákrok pro Plzeň a nevyloučil sparťana Costu. Sám ovšem tvrdí, že stopky od disciplinární komise přijímá s pokorou.

"Osobně proti trestu nic nemám," říká devětatřicetiletý rozhodčí. "Pokud se chyba opravdu stane, tak věřte tomu, že jsme ti, kteří si tu chybu uvědomují jako první. Určitě nám to není příjemné, protože víme, o co se hraje. Rozhodně nejsme z těch, kteří by chtěli rozhodovat o osudech hráčů, týmů a funkcionářů. Většina z nás nemá problém přiznat si chybu," myslí si Hrubeš.

Podle ligového sudího se celému rozhodcovskému sboru daří získávat čím dál větší prestiž. "Rozhodčí je pod takovým tlakem, který sám dovolí," upozorňuje nejdříve Hrubeš. "Pokud se ale bavíme o současné situaci, tak co vnímám od médií, kamarádů a lidí okolo fotbalu, myslím si, že na naši práci teď máme klid, a i veřejnost nás vnímá lépe díky otevřenosti, kterou po nás komise chce."

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodčí Hrubeš: Veřejnost nás vnímá lépe. Komise nám vštěpuje otevřenost

Právě transparentnost je podle šéfa komise rozhodčích Michala Listkiewicze hlavním krokem za získáním rozhodcovské prestiže. A je také největší změnou od dob jeho předchůdců. "Otevřenost je nejdůležitější. To se změnilo. Trest je pak motivace, každý rozhodčí ví, že po zákazu na jedno, dvě kola se vrátí silnější," věří bývalý elitní polský rozhodčí.

Listkiewicz před sezonou stál o to, aby rozhodčí na hřišti byli pokud možno neviditelní. "Chtěli jsme, aby se o rozhodčích nemluvilo. Aby odpískal podle pravidel, všechno bylo v pořádku a čekali jsme na nové zápasy," líčí bývalý šéf polského fotbalového svazu. "Chceme, aby se v české lize mluvilo o pěkných gólech, hráčích a velkých mužstvech, aby se diváci radovali z fotbalu. A rozhodčí aby dělali svou práci, aby nikdo neměl potřebu komentovat jejich výkony."

K tomu, aby se tak dělo, absolvovali rozhodčí i přípravný kemp v Portugalsku, kde se účastnili náročných kondičních i pravidlových tréninků. Kromě toho ale sudí odpískali také zápasy elitních evropských klubů, a podle Listkiewicze se s úlohou popasovali náramně. "Jsem moc spokojený s prací, kterou naši rozhodčí udělali v Portugalsku. Pracovali každý den osmdesát hodin a pískali zápasy kvalitních mužstev," pochvaluje si šéf rozhodcovské komise.

Listkiewicz doufá, že sudí se poperou co nejlépe s jarní částí sezony, kde se pro mnohé ligové týmy láme chleba a možná se bude hrát i o přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů. "Jsem přesvědčen o tom, že fyzická příprava rozhodčích bude výborná. Ale uvidí se až na hřišti. Jarní sezona bude těžká, mužstva budou hrát o titul a nejlepší umístění. Ale věřím tomu, že naši rozhodčí budou na nejvyšší úrovni," tvrdí.

Důležitý je pro Listkiewicze i sjednocený metr rozhodčích. Ti by se podle něj měli řídit především tím, co hra vyžaduje, než doslovným výkladem pravidel. "Pravidla jsou jedna věc a praxe je druhá. Spíše než pravidla je důležité dodržovat především ducha hry," upozorňuje Listkiewicz, který se těší i na úlohu českých sudí v evropských pohárech. "Jsme moc rádi, že naši špičkoví rozhodčí Pavel Královec a Miroslav Zelinka perfektně splnili testy UEFA a budou pískat důležité zápasy v Evropě už v únoru a březnu."

Předseda komise rozhodčích také usiluje o to, aby vytvořil lepší porozumění mezi rozhodčími a hráči s kluby. "Před příští sezonou bychom chtěli, aby naši špičkoví rozhodčí jeli na přípravu týmů a byli tam s nimi jeden den, tak jak se to děje na velkých mezinárodních turnajích. Promluvili by s nimi a poslechli si otázky od hráčů. Pro fotbalisty je velmi důležité, aby na elementární úrovni znali změny v pravidlech," uzavírá Listkiewicz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články