Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Sparta si v Olomouci pojistila ligové vedení, Slavia zničila Bohemians

V úvodním kole ligové nadstavby zvítězili fotbalisté Sparty nad Olomoucí 1:0. O jedinou trefu v utkání se postaral Martin Minčev v šestadvacáté minutě. Pražané se tak nadále drží v čele o dva body před Slavií, která zničila ve vršovickém derby Bohemians 1905 6:0. Mladá Boleslav s Hradcem Králové pouze remizovala 0:0. České Budějovice předvedly povedený obrat proti Liberci z 0:2 na 3:2. 

Sparťan Martin Minčev oslavuje gól
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

Sparťané vedou tabulku o pět bodů před druhou Slavií, která večer nastoupí proti Bohemians 1905. Ve druhém kole nadstavby za týden Letenští v pražském derby přivítají vršovického rivala. Olomouc nenavázala na lednovou domácí remízu 1:1 se Spartou, počtvrté za sebou nezvítězila a na šestém místě tabulky má už jen minimální naději na posun na pohárovou čtvrtou příčku. Trenérovi Sigmy Václavu Jílkovi nevyšel souboj s bývalým zaměstnavatelem.

Sparta stejně jako v posledním kole základní části v Liberci nastoupila bez několika stabilních členů sestavy. Do zahajovací jedenáctky se sice oproti duelu na severu Čech po karetním trestu vrátili kapitán Krejčí mladší a Zelený, ale zranění vyřadilo ze hry Wiesnera s Vitíkem. Jen na lavičce začal uzdravený stoper Sörensen a od úvodu dostal šanci mladík Vydra. Na křídle místo Haraslína nastoupil Minčev, který vynechal poslední dva soutěžní zápasy kvůli trestu za vyloučení.

Sigma vyrukovala v silné sestavě a hned v páté minutě zahrozila. Zmrzlého pokus vytáhl brankář Kovář před sebe a Chytil už dorážel z ofsajdu. Na druhé straně mířil mimo Kuchta. V polovině úvodního dějství Macík neodhadl Krejčího centr z hloubi pole a mohl být rád, že balon nezapadl do brány.

Olomoucký gólman, který vynechal závěrečné kole základní části po chybách v předchozích dvou zápasech, se zaváhání nevyvaroval ani dnes. Hostující Minčev v 26. minutě za vápnem z nepříliš výhodné pozice vypálil po zemi, při střele dokonce upadl, ale míč nečekaně doskákal až k zadní tyči. Bulharský křídelník prožil povedený návrat po vypršení trestu a v lize skóroval poprvé od února a popáté v sezoně.

Po změně stran po rohu hlavičkoval domácí Beneš jen do středu branky. Po hodině hry a prostřídání na obou stranách udělal v 63. minutě velkou chybu na hranici vápna Beneš a vyslal tím do úniku Kuchtu, brankář Macík ale vyrazil balon na tyč. Na opačné straně se pak domácí marně dožadovali penalty za údajnou Kairinenovu ruku.

Letenští aktivní hrou nepouštěli Hanáky do šancí a zbytek zápasu si i díky sérii rohových kopů s přehledem zkušeně pohlídali. Na Hané zvítězili teprve podruhé z posledních sedmi ligových duelů a udělali další krok k zisku titulu, na který čekají od roku 2014. Sparta potvrdila, že je nejlepším venkovním týmem soutěže. Naopak Olomoučtí doma potřetí za sebou prohráli.

Sigma Olomouc – Sparta Praha 0:1 (0:1)

Branka: 26. Minčev. Rozhodčí: Všetečka - Hájek, Hrabovský - Kocourek (video). ŽK: Breite, Kramář, Chytil, Zorvan - Minčev, Vydra, Clarup (asistent trenéra). Diváci: 9364.

Olomouc: Macík - Pokorný, Beneš, Zmrzlý - Ventúra (62. Zorvan) - Chvátal (76. Vodháněl), Pospíšil, Breite (88. Vaněček), Sláma (62. Zifčák) - Navrátil (61. Kramář), Chytil. Trenér: Jílek.
Sparta: Kovář - Vydra, Panák, Ladislav Krejčí II - Zelený, Kairinen (89. Pavelka), Laci (62. Sadíek), Höjer (71. Mejdr) - Karabec (62. Haraslín), Minčev (70. Daněk) - Kuchta. Trenér: Priske.

Druhý poločas se změnil v demolici

Slavii proti "Klokanům" poslal do vedení po půl hodině hry Jurečka, dalších pět branek domácí přidali po změně stran. Tři z nich obstaral Jurečka, zbývající pak David Douděra a Mick van Buren. "Červenobílí" zdolali vršovického soupeře v Edenu i ve třetím soutěžním utkání za poslední měsíc: na začátku dubna v semifinále domácího poháru nad ním zvítězili 3:2 po prodloužení a poté v lize 3:0.

Bohemians vyrovnali svůj nejvyšší debakl v historii samostatné nejvyšší soutěže. Stejným poměrem prohráli v sezoně 1996/97 v Drnovicích a v minulém ročníku také v Plzni. Podle twitterového účtu CSFOTBAL Slavia porazila Bohemians v ligovém zápase vyšším rozdílem naposledy před 76 lety, v říjnu 1946.

Slavia vstoupila do utkání s pětibodovou ztrátou na Spartu, která dnes vyhrála v Olomouci 1:0, a bez zraněného kapitána Holeše, jehož na postu stopera nahradil Kačaraba. Vršovický souboj dlouho nenabídl větší šanci.

Ve 22. minutě se míč odrazil ve vápně ke Křapkovi, hostující stoper však z úhlu přestřelil. Slavia, která ve středu ovládla domácí pohár po výhře 2:0 na Spartě, se prosadila po půlhodině hry. Douděrův centr propadl před branku na Jurečku, jehož neubránil Kadlec, a slávistický útočník dopravil míč do sítě.

"Sešívaní" zvýšili aktivitu a v 35. minutě málem přidali druhou branku. Gólman Jedlička ale zblízka vychytal Kačarabu a poradil si i s Jurečkovou dorážkou.

Krátce po změně stran Matěj Jurásek v šestnáctce v dobré pozici napálil jen bránícího Kadlece. Za další minutu se však slávisté radovali po Jurečkově prudké ráně na zadní tyč. O pět minut později osmadvacetiletý hráč napřáhl z dálky a dokonal druhý hattrick v ligové kariéře.

Povedený úvod druhého poločasu korunoval v 57. minutě Douděra, jenž si zpracoval Ogbuův centr, přetlačil v souboji Dostála a přehodil Jedličku. V ligové sezoně si připsal pátý zásah. V 66. minutě Jurečkův gól neplatil kvůli ofsajdu.

V 82. minutě si Van Buren vyměnil balon se střídajícím Provodem a přidal pátou branku svého mužstva. Nizozemský útočník zaznamenal 14. ligový gól v sezoně a v tabulce kanonýrů soutěže dorovnal na druhém místě jabloneckého Chramostu. Vede brněnský Řezníček s 19 zásahy.

O dvě minuty později další příchozí hráč z lavičky Tecl nahrál Jurečkovi a ten stanovil konečné skóre. Poprvé v kariéře nasázel v jednom ligovém duelu čtyři branky. V aktuálním ročníku nejvyšší soutěže si polepšil na 12 tref. Slavia má s 87 góly nejlepší útok ligy a s 25 inkasovanými brankami také nejpevnější defenzivu.

Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 6:0 (1:0)

Branky: 30., 48., 53. a 84. Jurečka, 57. Douděra, 82. Van Buren. Rozhodčí: Szikszay - Kubr, Volf - Zelinka (video). ŽK: Jurečka - Hůlka. Diváci: 17.132.

Slavia: Kolář - Kačaraba, Ogbu (64. Ousou), D. Jurásek - Douděra (65. David Pech), Oscar (72. Tecl), Zafeiris (46. Hromada), Schranz - M. Jurásek (64. Provod), Van Buren, Jurečka. Trenér: Trpišovský.

Bohemians: Jedlička - Kadlec, Křapka, Hůlka - Köstl, Jánoš (76. Nový), Jindřišek, Dostál (68. Kovařík) - Prekop (76. Mužík), Hála (87. Necid) - Drchal (67. Morávek). Trenér: Veselý.

Vyrovnaná bilance 

Mladá Boleslav s Hradcem Králové tak mají i po třetím vzájemném duelu v ligové sezoně vyrovnanou bilanci, v základní části si oba týmy připsaly po jednom vítězství. Středočeši neprohráli počtvrté za sebou, doma dokonce posedmé. "Votroci" čekají na vítězství čtyři utkání.

Oba trenéři udělali oproti obvyklým základním sestavám několik změn. Více experimentoval domácí kouč Hoftych, jenž poslal od úvodní minuty do zápasu Maška se Žitným. Na hrotu chyběl nejlepší jarní střelec Kušej, ani na lavičce nebyli další útočníci Škoda s Jawem.

Královéhradecký trenér Hejkal dal poprvé v ligovém ročníku příležitost brankáři Vízkovi. Navzdory předzápasovým prohlášením ale žádné další překvapení nepřichystal, byť pouze mezi náhradníky začal nejlepší střelec týmu Vašulín.

Jako by se změny projevily na souhře obou celků a první poločas nenabídl 1144 divákům příliš zajímavou podívanou. Až v 26. minutě Mašek poprvé prověřil brankáře Vízka. Ladrova střela o chvíli později skončila po teči mimo tři tyče. Největší šanci měl v 35. minutě půlhodině Šimek, jehož hlavička po rohovém kopu skončila těsně mimo. Hosté zahrozili pouze nepřesným volejem Kodeše.

Krátce po změně stran si domácí gólman Mikulec už připsal první zákrok po Trusově křižné ráně. Po hodině hry se dostal do hry ze střídačky spolu s ligovým debutantem Kaulfusem i Kušej, který okamžitě rozpohyboval domácí útok. Reprezentant do 21 let se v 65. minutě skvělým zpracováním dostal až před Vízka, gólmana už ale nedokázal přehodit.

Kušej se ocitl ve velké šanci i o deset minut později, Matějovského dlouhý pas ale zblízka neusměrnil do brány. Tlak Středočechů se závěrem utkání sílil, k brance ale nevedl. A to ani v krátké přesilovce po Smržově druhé žluté kartě. Královéhradecký záložník dostal jako první hráč v aktuální sezoně nejvyšší soutěže třetí červenou kartu. Mladá Boleslav tak na rozdíl od loňska nevykročila k obhajobě triumfu v nadstavbové skupině výhrou.

FK Mladá Boleslav – FC Hradec Králové 0:0

Rozhodčí: Volek - Horák, Pochylý - Adámková (video). ŽK: Klíma, Trusa, Kučera, Smrž. ČK: 85. Smrž (všichni Hradec Králové). Diváci: 1144.

Mladá Boleslav: Mikulec - Donát, Suchý, Šimek - Suchomel (81. Mareček), Matějovský, Karafiát, Fulnek (81. Stránský) - Žitný (60. Kaulfus) - Ladra, Mašek (60. Kušej). Trenér: Hoftych.

Hradec Králové: Vízek - Klíma, Čech (82. Novotný), Smrž - Gabriel, Kodeš, Rada, Harazim (54. Leibl) - Kučera - Trusa, Koubek (69. Vašulín). Trenér: Hejkal.

Budějovice otočily v Liberci

Severočeši zahájili zápas ve velkém stylu. Nejprve se v sedmé minutě po nepřesné zpětné přihrávce českobudějovického Čavoše dostal k míči Frýdek, posunul balon na Olatunjiho a nigerijský útočník otevřel skóre. Hned za tři minuty zvýšil Slovák Tupta po individuální akci.

Domácí tým ale ještě do pauzy dokázal vyrovnat. Nejprve ve 25. minutě po Horově přihrávce snížil přesnou střelou Hellebrand. Ve 41. minutě pak zpětný pas Čermáka zužitkoval Nigerijec Adediran, i když jeho střelu nešťastně tečoval liberecký Fukala.

Tlak Jihočechů nezabrzdila ani poločasová přestávka. Po pěti minutách druhé půle se radovali z dalšího gólu, když Horův trestný kop prodloužil hlavou slovenský obránce Králik a překonal libereckého brankáře Bačkovského.

České Budějovice pak mohly přidat i další góly, ale Čavošova rána skončila na břevně a branková konstrukce zastavila také pokus Hellebranda. Slovanu poté nevyšlo střídání Červa, který v rozmezí pěti minut dostal dvě žluté karty. Podobný osud potkal v nastaveném čase i Čermáka. Liberec se v posledních vteřinách mohl radovat z vyrovnání, ale Tuptovu střelu zastavilo břevno.

Dynamo tak potvrdilo domácí střeleckou formu, na svém stadionu zvítězilo potřetí za sebou a dalo při tom 11 gólů. Liberec v lize prohrál podruhé za sebou, Budějovicím podlehl teprve podruhé z posledních 20 zápasů nejvyšší soutěže.

Dynamo České Budějovice – Slovan Liberec 3:2 (2:2)

Branky: 25. Hellebrand, 41. Adediran, 50. Králik - 7. Olatunji, 10. Tupta. Rozhodčí: Krejsa - Kotík, Dresler - Batík (video). ŽK: Čermák - Červ. ČK: 90.+4 Čermák - 84. Červ. Diváci: 3246.
České Budějovice: Šípoš - Čoudek (71. Broukal), Havel, Králik - Čmelík (17. Sluka), Čavoš (86. Matoušek), Hora, Penner (71. Potočný) - Čermák, Hellebrand - Adediran (71. Hais). Trenér: Nikl.
Liberec: Bačkovský- Plechatý, Prebsl, Purzitidis - Fukala (46. Presiler), Varfolomejev (57. Doumbia), Valenta (46. Červ), Ghali (57. Polyák) - Frýdek, Tupta - Olatunji (57. Rabušic). Trenér: Kozel.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články