Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko běží modře

Sparta si poradila se Zlínem, výhru vystřelil Lafata

Sparťané potvrdili, že v domácím prostředí se jim daří. Nezaváhali ani v duelu se Zlínem, který ovládli po výsledku 2:1. Vítězný gól vstřelil David Lafata, který sice nefiguroval v základní sestavě, ale do hry se dostal už ve 32. minutě, když nahradil zraněného Václava Drchala. 

Sport
zdroj: ČT4

Sparta měla od začátku navrch, ale navzdory převaze se v prvním poločase prosadila jen jednou. Ve 20. minutě poslal domácí do vedení z přímého kopu Stanciu. Po půlhodině hry musel ze hřiště zraněný Drchal a v útoku ho nahradil Lafata, který mohl těsně před přestávkou zvýšit, ale po přihrávce za obranu pouze trefil vybíhajícího brankáře Dostála.

"V prvním poločase jsme byli ustrašení a byli jsme zralí na víc gólů. Někteří kluci tady ještě nehráli a ten tlak neunesli," řekl trenér Zlína Vlastimil Petržela. "Hráli jsme s obrovským nasazením a v první půli jsme měli soupeře potrestat víc. Zápas by byl pro nás jednodušší," přidal kouč Sparty Pavel Hapal.

Další vynucenou změnu museli domácí udělat o pauze, do druhé půle místo Frýdka nastoupil Costa. "Museli jsme udělat dvě vynucené změny a chvíli nám trvalo, než si mužstvo zvyklo. U Frýdka to nevypadá na nic vážného, ale trochu se bojím o Drchyho, protože šlo o koleno. Ale uvidíme, ještě ho čekají vyšetření," uvedl Hapal.

Právě střídající Costa přesným centrem po zemi našel před brankou Lafatu a ten pohodlně zvýšil na 2:0. Nejlepší ligový střelec dal 198. gól v nejvyšší soutěži, ale první od konce září. "Uvidíme, jestli ještě stihnu dvoustovku... Ale nijak se k tomu neupínám," řekl Lafata.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Sparta - Zlín

Vzápětí měli domácí blízko ke třetí brance, jenže Stanciu tentokrát z přímého kopu trefil jen břevno. Poté si Sparta vybrala slabší chvilku a v 78. minutě po centru z levé strany snížil hlavou Ekpai. Starosti poté ještě domácímu brankáři Nitovi udělala Hronkova střela, ale vyrovnat už Zlín nedokázal.

Sparta prodloužila domácí neporazitelnost na devět zápasů a posunula se na čtvrté místo, které jako poslední zaručuje účast v pohárech. Před pátým Jabloncem má náskok dvou bodů, severočeský celek ale proti poslednímu Brnu nastoupí až v sobotu. Od třetí Olomouce dělí Pražany dva body, ale také Sigma má o zápas méně.

Zlín je sice v tabulce devátý, ale od patnácté Ostravy na sestupové předposlední příčce ho dělí pouhé čtyři body. Navíc Baník má k dobru sobotní duel na hřišti dalšího sestupem ohroženého celku Mladé Boleslavi. "Musíme doma porazit Olomouc nebo Liberec. Čeká nás také derby na Slovácku. Zachráníme se, když jednou vyhrajeme nebo získáme dva body," uvedl Petržela. 

Sparta Praha - Fastav Zlín 2:1 (1:0) Branky: 20. Stanciu, 59. Lafata - 78. Ekpai. Rozhodčí: Nenadál - Hájek, Dobrovolný. ŽK: Stanciu, Plavšič - Traoré, Bačo. Diváci: 9437.

Sparta: Nita - Zahustel, Kaya, Štetina, Frýdek (46. Costa) - Stanciu, Kulhánek, Kanga, Plavšič (90. Vatajelu) - Drchal (32. Lafata), Šural. Trenér: Hapal.

Zlín: Dostál - Bačo, Bijimine, Gajič, Bartošák - Ekpai, Jiráček (84. Železník), Mehanovič (68. Džafič), Traoré, Matejov (68. Hronek) - Beauguel. Trenér: Petržela. 

Pavel Hapal (trenér Sparty): "Vedli jsme 2:0 a zápas jsme kontrolovali, protože si nevybavuji, že by měl soupeř vyloženou šanci. První půle byla z naší strany velice dobrá, ale měli jsme soupeře potrestat víc a byl by pro nás zápas jednodušší. Vedení 2:0 je nejhorší, protože soupeře dostane do hry kontaktní gól a je z toho drama. V závěru jsme to ale nakonec také pohlídali a odehráli jsme zápas s obrovským nasazením. A právě rozdíl v nasazení doma a venku je jeden z důvodů, proč nejsme venku úspěšní. Věřím, že hráči si to uvědomí a zapamatují si to."

Vlastimil Petržela (trenér Zlína): "Když to vezmu celkově, tak Sparta vyhrála naprosto zaslouženě. V prvním poločase jsme byli vystrašení, hlavně hráči, co pravidelně nehrají, se s tlakem nevyrovnali. Byli jsme zralí na víc gólů. Před druhou půlí jsem na hráče trochu přitvrdil a snažili se hrát a být nebezpeční. Druhý inkasovaný gól nechápu, u jednoho soupeře byli tři naši a oni ho pustí. Potom už nebylo o co hrát. Ale z tohoto zápasu jsem nic nečekal, v zázrak jsem nevěřil. Záchranu vidím jednoznačně - musíme doma porazit Olomouc nebo Liberec. Čeká nás také derby na Slovácku. Musíme jednou vyhrát nebo získat dva body." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články