Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Sparta opět pyká za chování "kotle". Zaplatí pokutu 200 tisíc a je v podmínce

Pokutu 120 tisíc korun dostala pražská Sparta za výtržnosti fanoušků v duelu se Slováckem, zároveň má na jeden zápas se zkušební dobou na dvě soutěžní utkání podmínečně uzavřenou část hlediště. Dalších 80 tisíc zaplatí Sparta kvůli chování příznivců v Plzni. Rozhodla o tom disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA).

Fanoušci Sparty na letenském stadionu
zdroj: ČT4 autor: Šimánek Vít

Dohrávka 14. kola mezi Spartou a Slováckem byla přerušena v prvním poločase na pět minut, jelikož příznivci z domácího "kotle" naházeli na hrací plochu několik světlic a dělobuchů. Zbytek stadionu chování této části příznivců důrazně odsoudil. S neukázněnými příznivci si šli promluvit trenér Sparty Brian Priske a zraněný kapitán Ladislav Krejčí mladší. Po znovuzahájení se "kotel" postupně vyprázdnil.

Zástupcům tvrdého jádra fanoušků se nelíbí, že klub kvůli porušení návštěvního řádu stadionu ukládá zákazy vstupů na domácí zápasy. Sparta po duelu se Slováckem vydala prohlášení, v němž uvedla, že k těmto trestům bude přistupovat i nadále a že nevyslyší žádný z požadavků "kotle".

"Disciplinární komise LFA rozhodla po důkladném prošetření všech materiálů a vyslechnutí zástupců klubu o trestu podmíněného uzavření sektorů 'kotle' sparťanských fanoušků, který jednoznačně cílí primárně na potrestání těch, kteří jsou za tuto situaci odpovědni. Vedle toho při stanovení výše peněžité pokuty i podmíněného charakteru uzavření sektoru výrazně zohlednila disciplinární komise všechna opatření, která sparťanský klub dlouhodobě činí," uvedl v komuniké předseda disciplinární komise Richard Baček.

"Klub dlouhodobě dokládá disciplinární komisi LFA svoji činnost v oblasti bezpečnostního zajištění svých domácích i venkovních utkání. Z předložených důkazů vyplývá, že Sparta vynakládá velké úsilí a také finanční prostředky k tomu, aby disponovala komplexním souborem opatření, která mají za cíl zvyšování bezpečnosti na stadionu, a že se jedná o širokou škálu preventivních i represivních opatření a postupů, jejichž cílem je boj proti patologickým jevům na tribunách," prohlásil Baček.

Sparta podle něj před zápasy informuje fanoušky na Letné o tom, jaké projevy chování jsou dle návštěvního řádu zakázané. "Jednání klubu směrem k fanouškům lze proto v dlouhodobém horizontu označit za aktivní, předvídatelné, strukturované a zodpovědné," podotkl Baček.

Sparťanští fanoušci
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Trest disciplinární komise podle něj vždy zohledňuje opatření klubu k bezpečnostnímu zajištění zápasu. "Ze strany disciplinární komise LFA považujeme za důležité zohlednit, že klubem přijatá opatření mají zřetelnou ambici vymezit se proti neakceptovatelnému chování na stadionech a přispět ke zvýšení bezpečnosti. Efekt těchto opatření je patrný na jinak nezávadném chování drtivé většiny fanoušků, která se také mimo jiné proti chování 'kotle' vymezila," zakončil Baček.

Pokuta také za chování v Plzni

Dalších 80 tisíc korun musí Pražané zaplatit za chování příznivců ve šlágru 15. kola v Plzni. Obhájce titulu Viktoria zaplatí 30 tisíc za nevhodné chování fanoušků jak proti Spartě (0:1), tak proti Brnu (4:0).

Třicetitisícovou pokutu obdržel i Zlín kvůli výtržnostem diváků na hřišti Bohemians 1905 (3:2 pro domácí). Slavia s Ostravou zaplatí stejnou částku po vzájemném souboji (3:1). Baník za masivní použití pyrotechniky proti Bohemians (4:1) obdržel pokutu 70 tisíc korun. Brno kvůli pyrotechnice a výtržnostem fanoušků v duelu s Olomoucí (2:3) zaplatí 20 tisíc.

Prvoligové kluby neušly peněžitým trestům ani v osmifinále domácího poháru. Slovácko zaplatí 30 tisíc po utkání s Mladou Boleslaví (1:0). O 10 tisíc korun méně vydá Slavia za střetnutí v Karviné (výhra Pražanů 2:0) a Zlín v zápase s jiným druholigovým celkem Vyškovem (0:1).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články