Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta načala ligu těsnou výhrou v Ďolíčku

Praha – Obhájce titulu z Letné si na začátek nového ligového ročníku zajistil tři body v malém pražském derby na hřišti Bohemians 1905. Sparta zvítězila 2:1, na těsné vítězství se však proti dobře hrajícím klokanům musela nadřít. Pomohl jí také kuriózní kiks brankáře Bohemians Jiřího Havránka.

Sparťanská radost
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

Mistrovská Sparta vstoupila do utkání poněkud překvapivě se dvěma klasickými hrotovými útočníky, když do zápasu nastoupila i nová posila David Nešpor. Kapitán David Lafata však působil v roli staženého forvarda a nejlepší střelec uplynulého ročníku Josef Hušbauer se zatáhl více do hloubi pole. Systém Sparty i se značně vysunutými krajními beky a Lukášem Váchou vypomáhajícím stoperům mohl občas připomínat rozestavení 3-5-2.

Utkání začalo ve velkém tempu a hra se přelévala ze strany na stranu. Tomáš Přikryl se hned ve čtvrté minutě probojoval do velké příležitosti, když se dostal sám před gólmana Bohemians, svou příležitost však neproměnil. O osm minut později se mohli radovat hráči Bohemians. Nedůrazné práce ze strany defenzívy Letenských využil Moravec, který zakončoval z pravé strany vápna. Jeho střelu sice Bičík výborně vyrazil, ihned poté však již nedosáhl na pohotovou ránu Mikuše, kterou zastavilo až břevno.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Bohemians 1905 - Sparta

Bohemians se v prvním poločase prezentovali ve velmi sympatickém světle, příchod nového trenéra Pivarníka se odrazil v technické a rychlé kombinační hře. Domácí však po šestadvaceti minutách stihla nečekaná rána. Brabec přihrával po nákopu z hloubi pole malou domů brankáři Havránkovi. Gólman klokanů se snažil o kličku proti napadajícímu Nešporovi, ten však brankářův záměr bez problému vystihl, vypíchl mu míč a zakončil do zcela odkryté brány.

Záhy po změně stran se zdálo, že oba týmy poněkud ubraly na aktivitě, nicméně zklidněný průběh hry probudila parádní trefa Josefa Hušbauera. Nejlepší střelec uplynulého ročníku Gambrinus ligy obdržel u penaltového puntíku sklepnutí hlavičkou od Davida Lafaty, jenž reagoval na centr od Kadeřábka. Hušbauer poté z halfvoleje poslal míč nártem nekompromisně k pravé tyči.

Ovšem hned nato dokázali zelenobílí snížit prostřednictvím standardní situace, když přímý kop Rady z levé strany usměrnil hlavou do brány stoper Michal Šmíd. A záložník klokanů po chvilce ze standardní situace zahrozil znovu, jeho pokus však Bičík vytáhl mimo tři tyče. O minutu později zase mohli znovu zvýšit na rozdíl dvou branek Letenští, Nešpor však přízemní centr Kadeřábka nastřelil pouze do tyče.

Další vyložené příležitosti však již poslední dvacetiminutovka přes pokus o tlak ze strany Bohemians nepřišel. Naopak Sparta zkušeně kontrolovala hru ve středu pole zvláště po odchodu Nešpora ze hřiště a návratu Lafaty a Hušbauera na své tradiční pozice. Sparta si tedy z Ďolíčku odváží tři body a do prvního utkání třetího předkola Ligy mistrů může jít s větším klidem.

Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha 1:2 (0:1)

Branky: 56. Šmíd - 26. Nešpor, 54. Hušbauer. Rozhodčí: Zelinka - Kordula, Pochylý. ŽK: Růžička - Hušbauer. Diváci: 5 000.

Bohemians 1905: Havránek - Růžička, E. Brabec, Šmíd, Kalina - Krch (75. Lietava), Jindřišek - Moravec, Rada, Engelmann (62. Bratanovič) - Mikuš (87. Artemuk). Trenér: Pivarník.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Hušbauer (90.+1 Kováč), Vácha, Dočkal - Přikryl (79. Breznaník), Lafata, Nešpor (70. Vacek). Trenér: Lavička. 

Roman Pivarník (trenér Bohemians Praha 1905): "Zápas ukázal, že jsme se na Spartu dokázali dobře připravit a potvrdilo se to, co jsem říkal před utkáním, že ji chceme potrápit. Je důležité, že hráči do puntíku plnili to, co jsme celý týden trénovali a řekli si před zápasem. Je škoda, že jsme nevyužili šance a pak hloupou chybou jsme dostali Spartu na koně a nabídli jí mečbol. Havránek tam měl dobré zákroky, chybou to bohužel pokazil. Fotbal je o chybách a když ji udělá gólman, tak je to skoro vždycky hrubá chyba. Je to škoda, musím si to uležet v hlavě a v pondělí si to rozebereme. Kdo bude chytat další zápas, si řekneme ve druhé polovině týdne, poté co uvidíme chytat Švengra v juniorce."

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Stará pravda říká, že první krok určuje směr, a proto jsme rádi, že jsme ho zvládli. Zápas měl na první kolo velkou kvalitu, Bohemka nám dělala problémy, hlavně při nakopávaných míčích jsme nezvládali nejen souboje, ale i následné sbírání míče. Pak jsme díky důrazu Martina Nešpora využili chybu v soupeřově rozehrávce a po pěkné akci po přestávce přidali druhou branku. Nicméně se zlobím, jak jsme potom vyřešili situaci předcházející gólu Bohemky. Byl tam hloupý, netaktický faul, přestože jsme věděli, že soupeř je silný právě při standardních situacích. Ale nakonec vezeme z horké půdy v Ďolíčku tři body, což je důležité pro naše sebevědomí, které potřebujeme nejen v lize, ale také v Evropě."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články