Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Slavia po třech letech vyhrála derby, rozhodl Zmrhal

Praha - Fotbalisté Slavie porazili ve velkém pražském derby Spartu 1:0 a po třech letech a pěti porážkách za sebou se v nejslavnějším domácím zápase dočkali vítězství. O výhře domácích, kteří navíc připravili soupeři první prohru v sezoně, rozhodl už v prvním poločase Jaromír Zmrhal. Sparta tak má na prvním místě tabulky shodně 17 bodů jako druhá Plzeň, třetí Liberec je o dva body zpět, Slavia je o další bod zpátky čtvrtá.

Jaromír Zmrhal ze Slavie slaví gól v síti Sparty
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Zápas začal v obrovském tempu a šance v prvním poločase počítala jen Slavia. Sparta pouze v úvodu reklamovala souboj Lafaty s Jablonským, po kterém se hosté dožadovali pokutového kopu. Ve 23. minutě se řítil do vápna Sparty Škoda, ustál souboj s Matějovským, obešel i Costu, ale nedokázal vystřelit. Vzápětí neuspěl ani Zmrhal, který sice obloučkem přehodil brankáře Bičíka, ale na čáře odkopl míč Holek.

Milan Škoda: "Myslím, že jsme byli dobře připravení. Věděli jsme, že nesmíme nechat Spartu hrát. Když je necháme hrát, bylo by to pro nás těžké, protože mají fantastické hráče. Lpěli jsme na tom, že musíme být hodně důrazní, snažili jsme se na jejich polovině o presink a myslím, že se to docela dařilo."

Domácí, kteří Spartě povolili jen jednu nebezpečnější střelu z dálky, se dočkali těsně před přestávkou. Po nenápadné akci vystřelil Zmrhal a po Bičíkově nejistém zákroku se míč pomalu dokutálel do branky. Lepší okamžik pro první gól v sezoně si záložník Slavie vybrat nemohl.

"Docela dobře jsem si to zpracoval, že jsem to měl akorát do kroku. Tak jsem to zkusil a rána docela sedla. Pak už jsem jen viděl, jak se to kutálí za gólmana a doufal jsem, že to tam dojede," uvedl Zmrhal. "Neviděl jsem přes Holka a udělal jsem krok doleva. Když pak střela šla na mě, tak uhnula doprava. Reagoval jsem pozdě, beru to na sebe," přidal Bičík.

Sparta do druhé půle udělala hned dvě změny v sestavě, když místo Hušbauera nastoupil Fatai a Hybše nahradil Brabec. První velkou možnost ale měla opět Slavia - Štohanzl šel sám na Bičíka, kterého obstřeloval, ale sparťanský gólman rukou skvěle zasáhl. Následný roh musel Jablonský zahrávat ve krytu slunečníků pracovníků bezpečnostní služby, protože příznivci Sparty na něj házeli odpadky a dělbuchy.

"Jsem rád, že zápas trochu zdrželi, protože jsme si mohli trochu odfrktnou. Ale zase bylo jasné, že rozhodčí něco nastaví. Nicméně to není věc Slavie, jak se chovají fanoušci Sparty," prohlásil Uhrin. "Bylo to nešťastné, to jsou momenty, kdy potřebujeme hrát a místo toho se hra kouskovala. Ale svádět porážku na fanoušky by nebylo fér," přidal Ščasný.

Utkání Slavia - Sparta
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sparta ve druhém poločase výrazně přidala a po hodině hry měla obrovskou možnost vyrovnat. Po autu se dostal ve vápně Slavie k míči Fatai, ale jeho střela skončila na tyči. Zápas poté na několik minut přerušili fanoušci Sparty, kteří na hřiště naházeli dělbuchy, na prohře jejich týmu už to však změnilo pramálo.

Slavia si tak připsala teprve druhou výhru v posledních 14 derby a potvrdila dobrou formu v posledních zápasech. V lize už pět kol neprohrála, navíc v nich hned čtyřikrát zvítězila. Sparta naopak poprvé v sezoně prohrála a v lize už tak není neporaženého celku.

Slavia Praha - Sparta Praha 1:0 (1:0)

Branka: 45.+1 Zmrhal. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, J. Paták. ŽK: Souček, Mikula, Milan Škoda, Zmrhal, Berkovec - Frýdek, Costa, Brabec. Diváci: 17 663.

Slavia: Berkovec - Mikula, Latka, Deli, T. Jablonský - Souček, Zmrhal - Voltr (90.+4 Bílek), Kenija (90. Frydrych), Štohanzl (70. M. Černý) - Milan Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Sparta: Bičík - Frýdek, Holek, Costa, Hybš (46. Brabec) - Jiráček (75. Konaté) - Dočkal, Matějovský, Hušbauer (46. Fatai), L. Krejčí - Lafata. Trenér: Ščasný.

Dušan Uhrin ml. (trenér Slavie): "Jsem šťastný, že jsme vyhráli moje první derby. Dneska si to užijeme a zítra začneme zase pracovat. Byl bych rád, kdyby to hráči moc neslavili, ale jsem realista... Navíc máme zítra ráno trénink a čeká nás další derby, i když ne proti Spartě, ale s Duklou. Celý zápas jsme zodpovědně bránili, Sparta podle očekávání držela míč, v některých chvílích nás zatlačila, ale celá obrana odehrála skvělý zápas, stejně jako Kenija. Také se nám podařilo pokrýt Matějovského s Dočkalem, takže Sparta moc finálních přihrávek neměla. Až na dvě tři možnosti jsme ji vlastně do ničeho nepustili."

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Jsme zklamaní, ale prohra jednou přijít musela a bohužel přišla v derby. Věděli jsme, že zápas bude bolet a že se budeme muset Slavii vyrovnat nasazením a budeme muset být silní na míči. To se nám v první půli nedařilo, dopředu jsme hráli hrozně málo, bylo tam málo přihrávek do koncovky. Pak jsme udělali triviální chybu, kdyby to kopli na tribunu... Co se týče penaltové situace v první půli, tak je třeba oddělit náš výkon a tuto situaci. Podle toho, co jsem viděl z lavičky, tak se pískat měla, ale to náš výkon neomlouvá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články