Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Rozverný i uštěpačný Vrba. Ve všem jsem se v minulosti rozhodl správně, prohlásil

Trenér Pavel Vrba přišel na tiskovou konferenci v rozverné náladě. A měl proč – Plzeň vyhrála i desátý zápas z deseti, a vytvořila tak nový rekord ligy. Navíc s největší pravděpodobností po výhře 1:0 nad Spartou odstavila jednoho z největších favoritů v boji o titul.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Dnes jsem tu bez tiskového mluvčího, abychom to nezdržovali. Zahajuji tiskovou konferenci po zápase Sparta - Plzeň, můžete se ptát, prosím," vtipkoval ihned po příchodu mezi novináře Pavel Vrba, a parafrázoval tak obvyklé intro tiskových novinářů. "Jestli není žádný dotaz, odejdu," dodal ihned s úsměvem na rtech.

Pak už ale staronový plzeňský trenér pokračoval zhodnocením zápasu. A ihned měl slova chvály vůči Spartě. "Odehráli jsme velice těžký zápas. Sparta odvedla nejlepší výkon sezony, hrála velmi dobře. Takovou snahu a chuť do zápasu jsem od ní předtím v sezoně neviděl. Možná je to větší sehraností, možná je to působením trenéra delší dobu," mínil Vrba.

Naopak výkon Plzně rozhodně nebyl ideální, což uznal i sám Vrba. "Byli jsme šťastnější, protože jsme v první půli dali gól a možná jsme to neuhráli až tolik kvalitou jako v Mladé Boleslavi nebo v Liberci, ale bylo to zapříčeněno mimořádným výkonem Sparty. Ubojovali jsme to srdcem," těšilo Vrbu.

Kde už ale plzeňský trenér viděl méně pozitiv, byla pasivní hra po změně stran. "Bohužel jsme v ofenzivě v druhém poločase nebyli tak aktivní. Ztráceli jsme balony, nedokázali jsme se dostat do brejkových situací," zhodnotil třiapadesátiletý kouč výkon svých svěřenců.

Ukázalo se, že zvlášť na levém kraji obrany, kde Milan Havel podal nejistý výkon, má Plzeň ještě stále mezery. To uznal i Vrba, byť ne bez poznámky. "Kdyby nastoupil Limberský, tak bych zase slyšel, že to hrajeme jenom v jedenácti, dvanácti lidech. Milan Havel se možná v některých situacích nechoval tak zkušeně jako David, ale naskočit po měsíci poté, co nemáte tolik herní praxe, je složité. Ale celý zápas odehrál nad své možnosti," prohlásil plzeňský kouč.

Ilustrační foto

Stále máme hluchá místa. Pomáhá ale mimořádná kvalita a šíře kádru, myslí si Vrba

Po deseti zápasech tak má Plzeň na svém kontě třicet bodů. Vrba ale i kvůli výkonu na Spartě stále vidí rezervy. "Co se týká výsledků, jsem maximálně spokojený. Ale přiznávám, že máme i hluchá místa. Není to tak, že jdeme všemi zápasy naprosto suverénním způsobem. Jsou pasáže, kdy je soupeř někdy lepší a kdy máme my větší štěstí. Ale tomu štěstí my jdeme naproti," má radost Vrba.

Velkou měrou k dobrému vstupu Plzně do sezony pomáhá široký kádr, z nějž má velká část hráčů výbornou fazonu. "Pro nás je dobře, že máme kádr dostatečně široký, někdo je sice v lepší, někdo v horší formě, ale kvalitu na českou ligu máme mimořádnou, a proto, když se někomu něco stane, jej můžeme nahradit," těší Vrbu.

Vrba sice přímo neodpověděl, zdali je lepší letošní Plzeň, nebo mužstva za jeho prvního působení na západě Čech. Poukázal ale na zvyšující se kvalitu ligy. "Obecně si myslím, že je liga kvalitnější. To, že jsme uhráli deset výher z deseti zápasů, vůbec nekoresponduje s tím, jakou má liga kvalitu. Naopak si myslím, že se zkvalitňuje a vidíme, že dnes přicházejí hráči, kteří by před osmi lety o českou ligu nezavadili. Takže z tohoto pohledu je dobře, že se našli investoři, kteří dokázali přivést hráče, kteří jsou nadstandardní," soudí Vrba.

Ve všem jsem se v minulosti rozhodl správně, prohlásil Vrba

Vůči tomu, že Plzeň překonala rekord, ale byl chladný. "Rekordy mě doopravdy nezajímají, mě zajímá, jaký bude stav tabulky po třicátém kole. Pořád je to jen jedna třetina a za to určitě prémie nedostaneme," prohlásil Vrba.

I kvůli tomu, v jakém stavu se dnes nacházejí oba týmy, je vidět, proč se bývalý reprezentační kouč rozhodl spíše pro Viktorii než pro letenský klub. "Jednání bylo velice korektní a nabídka Sparty pro mě byla lákavá. Rozhodovala ale znalost prostředí, lepší znalost hráčů, proto jsem se rozhodl pro Plzeň. Vůbec to nebylo o ničem jiném," řekl Vrba.

A svůj kariérní krok tak ohodnotil velice pozitivně. Byť nebylo na první pohled úplně poznat, zdali s velkou dávkou sarkasmu, či jestli ironií maskuje jistou uštěpačnost. "Všechna svá rozhodnutí jsem zatím hodnotil velice kladně. Pište o tom, jak chcete, ale myslím, že ve všem, v čem jsem se rozhodl, jsem se rozhodl správně. I v minulosti," prohlásil Vrba, aniž by hnul brvou.

Spartu každopádně Vrba z boje o titul stále neodepisuje. "Může se klidně stát to, co se teď stalo Spartě. Můžeme v dalších deseti zápasech ztratit patnáct bodů a Sparta vyhraje všech deset utkání. Nový trenér nemá jednoduchou situaci, poznává mužstvo, ale Letenští jdou nahoru. Sparta samozřejmě nic nevzdá," myslí si plzeňský trenér.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články