Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rasismus po česku: Olomoučtí fanoušci dělali opičí skřeky na plzeňského Beauguela

Ve světě se protestuje proti rasismu, v Česku se dál bučí. V zápase mezi Olomoucí a Plzní (0:1) několik domácích fanoušků na Andrově stadionu rasisticky uráželo hostujícího útočníka Jeana-Davida Beauguela. Francouzský hráč tmavé pleti incident ostře odsoudil na svém Twitteru, za Beauguela se postavil trenér Viktorie Adrian Guľa i celý západočeský klub.

Jean-David Beauguel v duelu s Olomoucí
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Beauguel v 19. minutě po souboji s dvěma olomouckými hráči vybojoval pro hosty rohový kop. Když procházel pod kotlem, začaly se ozývat zvuky imitující opici. Rodák ze Štrasburku udělal na diváky gesto rukou, hned ho přišel uklidňovat spoluhráč Jan Kopic a poté i plzeňský kapitán Jakub Brabec.

"Hraju fotbal, abych rozdával smích a radost lidem, kteří se přijdou podívat na zápasy. Abych rozdával smích a radost dětem, kteří sní o tom, že se jednou stanou profesionálními fotbalisty. A tohle uvidí v budoucnu na stadionech? Chce se mi zvracet," napsal osmadvacetiletý Beauguel na sociální síti.

"Rád bych věděl, kdy vedení fotbalové ligy začne tvrdě trestat projevy rasismu. Kdy? Jak je možné akceptovat takové chování na stadionu od několika hloupých fanoušků? Copak můžou bučet jako opice a nikdo to neřeší?" dodal bývalý útočník pražské Dukly nebo Zlína.

Rasistická gesta v Olomouci odsoudili také zástupci Plzně. "Už jsme to řešili v poločase, protože na jeho výkonu bylo cítit, že ho to velmi rozrušilo. Nečekali jsme, že se v dnešní době něco takového může stát, obzvlášť na poloprázdném stadionu... Stojíme za hráčem jednoznačně. Klub i my mu vyjadřujeme maximální podporu," řekl slovenský kouč Guľa.

"Mysleli jsme si, že takovéto stupidní projevy už nikdy nebudeme muset na stadionech řešit. V dnešní době jde o naprosto nepřípustnou věc. My jako klub chceme vyjádřit plnou podporu našemu hráči, stojíme za ním a takovéto chování striktně odmítáme," přidal generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

Olomoucký trenér Radoslav Látal incident nechtěl komentovat, protože podle svých slov byl příliš vtažený do hry a neví, co se na tribunách dělo. Zástupci hanáckého klubu se údajně pokusí jedince identifikovat pomocí kamerového systému.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články