Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Plavání 2024

Proč je Slavie nejlepší? Je to v managementu a v trenérech, tvrdí Vízek

Eden je už zase pro tuzemský fotbal rájem. Červenobílá síla likviduje soupeře, z neznámých fotbalistů se tu stávají hvězdy, o které je zájem v zahraničí. Ovšem zájemci si musejí připravit slušný balík peněz, za drobné už se tady neprodává. V čem je síla Slavie, která v derby porazila Spartu 3:0, a proč další adept na titul z Plzně prohrál už potřetí za sebou?

Ladislav Vízek
zdroj: ČT24

Člen týmu Československa, který v roce 1980 vykopal bronzovou medaili na mistrovství Evropy, Ladislav Vízek to vidí jasně. "V čem to je?" zopakuje otázku. "Skoro se nabízí říct, že je nejlepší ve všem. Ale je to hlavně v managementu a v trenérech," přemýšlí nahlas.

Majitel zlaté olympijské medaile z Moskvy 1980 chválí kouče Jindřicha Trpišovského a pak obrací pozornost ke konkurenci. "Slyšel jsem, že Gula v Plzni trénuje tak, že nad hráčema létají drony a on jim ukazuje, kudy mají běhat. Prý to už tak dělají i někde venku, například v Polsku. To už jsme ale někde ve vesmíru – kdyby se na to vykašlali a radši hráli fotbal, já jim před sezonou věřil, ale zklamali mě," dodává Vízek.

A hned se vrací k největšímu rivalovi červenobílého celku - Spartě. "I když to trenér Venca Kotal už dal trošku do klidu, tak mi stejně Trpišovský vychází líp. Ze Slavie udělal úplný výzkumný ústav. On ty kluky nenaučí fotbal, ten musejí umět, ale on je tak nějak přizpůsobí, že to je až neuvěřitelný. Podívejte na zjevení jménem Sima, nikdo tomu nerozumí. Já jsem říkal, že až Slavia najde na hrot nějakého zabijáka, tak budou špičkové evropské mužstvo, a teď ho asi našla," tvrdí bývalý reprezentant.

A hned dodává: "Nevím, za kolik Simu koupili, ale umím si představit, za kolik ho prodají. Mně se ani nechce věřit, že je tak dobrý. Počkám si radši ještě pár zápasů," komentuje neskutečný nástup devatenáctiletého fotbalisty ze Senegalu, jehož před měsícem znal málokdo.

Legendě Dukly se líbí atmosféra, která ve Slavii vládne. "Ten mančaft žije, kluci se smějí, nikdo se nenaštve, když sedí na lavičce a zrovna nekope. Dělají na mě dojem, že chemie mezi nimi je fajnová, to ve Spartě není a ve Viktorce už vůbec ne," vysvětluje se zaujetím. "Trpišovský s nima hraje bago, dobře o nich mluví – jsou na vlně. Zeptejte se někoho, kdo bude mistr – těžko uslyšíte jinou odpověď než Slavia. Už teď, po deseti kolech, kdy vede o pět bodů," dodává.

Druhé pražské S se po nadějném začátku sezony zase trápí. "Spartu čeká ještě hodně práce. Sice doplácejí na to, že jsou zranění Hložek, Štetina... ale proti Slavii je tam hlavně rozdíl v managementu, ve vedení klubu," tvrdí Vízek.

Vízek se ještě vrací k Plzni, která se nyní herně i výsledkově trápí. "Před sezonou pro mě byla Slavia jasným aspirantem na titul, ale myslel jsem si, že ji bude prohánět hlavně Viktorka Plzeň, jenže tam je to nějaký divný," odmlčí se a naznačí, že situace slovenského kouče Adriana Guly není zrovna nejjistější. "Teď padají trenéři. Změna je v Teplicích i v Boleslavi, kam má jít Jarolím, to už je prý hotové. A volné jsou trenérské veličiny, sice si myslím, že Vrba se tam už nevrátí, ale jsou tu také Ivan Hašek, Michal Bílek se vrací z Kazachstánu..."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články