Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sima úřadoval a Slavia přehrála Spartu 3:0

Derby pražských "S" vyznělo opět lépe pro Slavii. V 10. ligovém kole sešívaní vyhráli na Spartě 3:0 a vedou ligu o pět bodů. Obhájce titulu rozhodl na konci úvodního dějství, kdy se mezi 32. a 40. minutou dvakrát trefil Abdallah Sima. Krátce předtím neproměnil domácí Lukáš Juliš penaltu. Po pauze přidal pojistku Ondřej Lingr.

Abdallah Sima slaví gól v derby
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Jestli máme náskok pěti bodů, je to super, ale vůbec nic to neznamená. Víme, jak to bylo před týdnem s Brnem. Sparta vedla tabulku, teď jsme se tam dostali my. Tohle bylo teprve 10. kolo, před námi je ještě 24 kol. Může přijít covid, nedá se nic předvídat," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Rozhodující moment? Po dlouhém nákopu se v 28. minutě brankář Kolář nedohodl s Kúdelou a společně ve vápně srazili Krejčího staršího, Juliš však penaltu zahrál mizerně a nechal vyniknout slávistického gólmana.

Trest přišel záhy. Ve 32. minutě si nikým nehlídaný Sima naskočil na Ševčíkův roh a hlavičkou k tyči otevřel skóre. Sparta opět potvrdila, že v derby často inkasuje po standardkách.

Sima ve Slavii. Jak dlouho ještě?

Odpovědět mohl Hancko, ale jeho hlavičku vytáhl Kolář. Ve 40. minutě přidali hosté pojistku. Bořil našel Simu, který si zpracoval míč a po zemi zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Devatenáctiletý senegalský křídelník potvrdil formu a dal sedmý gól z posledních sedmi soutěžních duelů. Poprvé se za Slavii trefil dvakrát v jednom utkání.

"Jeho herní výkon přitom dnes zrovna nebyl z nejlepších, odvedl hlavně skvělou práci v defenzivě. Ale vždy se dokáže v zápase dostat do šance. Ty dvě gólové situace ho charakterizují. Když dal druhý gól, problesklo mi hlavou, jak dlouho tady bude," podotkl Trpišovský.

Sparťanský trenér Kotal se v poločase pokusil oživit hru nasazením Karlssona, ale domácí na zvrat neměli. Naopak v 53. minutě využil Trávníkova podklouznutí Lingr a zpoza vápna k tyči překonal Nitu.

Stejný hráč pak zblízka napálil brankáře. Slávisté v závěru dokonce útočili na svou nejvyšší výhru v derby v samostatné historii, další možnosti už ale neproměnili.

"Gól v derby chutná neskutečně. Musím říct, že jsem to ani nečekal. Užívám si to. Jsme strašně rádi, že jsme výhrou v derby potvrdili postup v Evropské lize," pochvaloval si Lingr.

Slávisté vyrovnali loňské vítězství na Letné a počtvrté v samostatné historii vyhráli nad Spartou tříbrankovým rozdílem. Červenobílí v ligové sezoně dál drží neporazitelnost a vedou tabulku už o pět bodů před Spartou.

Letenští nezvítězili už 12 soutěžních derby po sobě a nebodovali ve třech z posledních čtyř kol. Kvůli trvajícím opatřením proti koronaviru se derby poprvé v samostatné historii hrálo bez diváků.

Sparta Praha - Slavia Praha 0:3 (0:2)

Branky: 32. a 40. Sima, 53. Lingr. Rozhodčí: Zelinka - Hájek, Horák - Franěk (video). ŽK: Ladislav Krejčí II, Pavelka, Souček - Kúdela, Traoré. Bez diváků.

Sparta: Nita - Pavelka, Čelůstka, Hancko - Vindheim, Trávník (59. Souček), Ladislav Krejčí II, Ladislav Krejčí I (78. Plavšič), Hanousek (46. Karlsson) - Dočkal (78. Karabec), Juliš (86. Minčev). Trenér: Kotal.

Slavia: Kolář - Masopust, Kúdela, Zima, Bořil - Ševčík (89. Stanciu), Holeš - Sima (89. Tecl), Lingr (64. Traoré), Olayinka (76. Provod) - Kuchta (76. Musa). Trenér: Trpišovský.

Václav Kotal (trenér Sparty): "Jestliže neproměníte penaltu a pak inkasujete ze standardky gól, to na mužstvo zapůsobí. Kdybychom proměnili penaltu, situace byla jiná. Věděli jsme, že Sima je kvalitní hlavičkář. Pouštěli jsme si videa, připravovali jsme se na to. Výskok byl výborný, dostal se půlmetr nad naše bránící hráče. Před druhým gólem si Hancko s Hanouskem měli rozebrat hráče, bohužel se nedohodli. Když v poločase prohráváte 0:2, je to složité. Náš způsob hry se mi nelíbil. Nedokázali jsme se vyrovnat s důrazem soupeře."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Myslím, že jsme do zápasu docela dobře vstoupili. Měli jsme slibné možnosti, pak přišla asi naše jediná chyba v zápase. Soupeř kopal pokutový kop, ale naštěstí Koli (Kolář) nás podržel. Přečkali jsme důležitý moment a za chvíli se nám podařilo vstřelit gól na 1:0. Od té doby jsme byli nebezpeční, dali jsme další dva góly a měli jsme ještě nějaké nadějné situace. Kluci odehráli skvělé utkání a zaslouženě byli odměněni. Ale musíme makat dál a být nohama na zemi."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články