Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

Přípravu Slavie poznamenal odchod rozhodčích, Baník zostudil rumunského mistra

Utkání, na které stěží zapomenou, mají za sebou fotbalisté Slavie. Na úvod soustředění v Rakousku sice porazili úřadujícího polského šampiona Čenstochovou 2:1 brankami Micka van Burena, ale o výsledku se po závěrečném hvizdu víceméně nehovořilo. Zápas totiž ovlivnil odchod rozhodčích v 10. minutě. Dařilo se i Baníku Ostrava, který rumunského mistra Farul Constanta deklasoval 5:0. Hattrickem se blýskl Abdullahi Tanko, posila z Varnsdorfu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Slavia odehrála přípravu s Rakówem bez rozhodčích

Zápas v Huber Areně začal bizarní situací. V 10. minutě dostal záložník Rakówa Giannis Papanikolau červenou kartu zřejmě za sérii urážek rozhodčího, jenž utkání ukončil a spolu s asistenty odešel ze hřiště.

Mužstva se ale domluvila, že duel dohrají v plném počtu hráčů a s novými sudími. Roli hlavního arbitra zaujal manažer Čenstochové s rozhodcovskou licencí. Na čarách byli hráči obou týmů, za Slavii David Douděra a po změně stran Jan Sirotník.

Všechny góly padly až ve druhém poločase. Nejprve si v 53. minutě vstřelil vlastní branku po smolném odrazu Nigerijec Muhamed Tijani. V 64. minutě srovnal van Buren a nizozemský útočník po velkém tlaku Slavie těsně před koncem dokonal obrat českého vicemistra.

Stejným výsledkem poté svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského zdolali i aktuálního držitele izraelského titulu Maccabi Haifa, který se prosadil v 6. minutě jako první zásluhou Erika Shuranova, ale navrátilec z hostování Srdjan Plavšič krátce nato vyrovnal. Vítězný gól vstřelil v 89. minutě Daniel Šmiga.

Baník poslal do vedení v závěru první půle Matěj Šín. Po změně stran následně proti Constantě skórovali třikrát Tanko a jednou Brazilec Ewerton. Obě ofenzivní akvizice vstřelily za Ostravu premiérové branky. Slezané v Polsku ještě narazí ve středu na Cracovii Krakov a soustředění zakončí v sobotu proti Lechu Poznaň.

"Perfektní zápas hlavně pro náš tým, nejen pro mě. Dal jsem tři góly, ale bez spoluhráčů bych nesvedl nic. Musím dát všechen kredit jim, ale i trenérům. Radí mi a ukazují, jak být pro mužstvo prospěšný, jak využít své přednosti a pomoct. Takže díky všem," řekl Tanko.

Matějovský prodloužil s Mladou Boleslaví smlouvu o další rok

I v 41 letech bude kapitán mladoboleslavských fotbalistů Marek Matějovský pokračovat v kariéře. Zkušený záložník se středočeským klubem prodloužil smlouvu o další rok do konce června 2024.

Matějovský byl s 9 asistencemi nejlepším nahrávačem týmu v minulé ligové sezoně, ve které zasáhl do 28 zápasů a dvakrát skóroval. Zároveň byl třetím nejstarším hráčem nejvyšší soutěže. Více bylo jen rovněž jednačtyřicetiletému Tomáši Hübschmanovi z Jablonce a o rok staršímu Josefu Jindřiškovi z Bohemians 1905. Oba defenzivní záložníci také potvrdili, že budou v kariéře pokračovat.

Přípravná fotbalová utkání:

Slavia Praha - Raków Čenstochová 2:1 (0:0)
Branky: 64. a 90.+1 Van Buren - 53. vlastní Tijani. ČK: 10. Papanikolau (Čenstochová).
Sestava Slavie: Kolář - Masopust (66. Douděra), Bořil, Ogbu, Konečný - Dominik Pech (45.+6 Holeš), Oscar, Provod (77. Beran) - Lingr (77. Šmiga), Tijani (57. Jurečka), Van Buren. Trenér: Trpišovský.

Slavia Praha - Maccabi Haifa 2:1 (1:1)
Branky: 10. Plavšič, 89. Šmiga - 6. Šuranov.
Sestava Slavie: Mandous - Kačaraba, Ousou, Kričfaluši (46. Vlček) - Tomič (70. Douděra), Ševčík, Hromada (70. Beran), Plavšič - Tecl (82. Hronek), Chytil (70. Šmiga), Hronek (57. Ogungbayi). Trenér: Trpišovský.

Baník Ostrava – Farul Constanta 5:0 (1:0)
Branky: 52., 85. a 88. Tanko, 39. Šín, 66. Ewerton.
Sestava Ostravy: I. poločas: Markovič – Juroška, Blažek, Lischka, Kpozo – Fadairo, Šín, Boula, Tetour, Ewerton – Almási. II. poločas: Hrubý – Blažek, Bitri, Lischka – Buchta, Tetour, Rigo, Ewerton, Šehič – Almási, Tanko. Trenér: Hapal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články