Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Připravovat se sám je ubíjející, říkají ligoví fotbalisté, ale trenéři vidí i pozitiva

Fotbalové týmy se potýkají s novou skutečností v době koronavirové. Všichni řeší, jak udržet hráče v kondici v době, kdy není možné trénovat pohromadě, natož hrát zápasy. Každý celek to řeší po svém a každý hráč to snáší jinak, ale všichni to "koušou", jak se dá, protože vědí, že jim nic jiného nezbývá.

Sigma Olomouc podporuje nošení roušek
zdroj: sigmafotbal.cz autor: sigmafotbal.cz

V Příbrami, která má v současné době na posledním místě tabulky setrvání v první lize nejvíc nahnuté, se o fyzickou připravenost fotbalistů stará kondiční trenér Marek Chrobák. Ten hráčům rozdal individuální plány.

"Kluci mají běžeckou aplikaci s GPS, na kterou nahrávají trénink a posílají ho nám. My je pak zpětně vyhodnocujeme. Každý den dostávají přesný běžecký plán, kolik mají uběhnout kilometrů a v jaké intenzitě," vysvětluje na klubovém webu. A popisuje, že každý den mají jiné zadání. "Třeba 4 x 10 min, jindy 2 x 25 min. Ale jde hlavně o intenzitu, která je každý trénink jiná. Například jednou bylo 8 km a další den cca 10 km. A samozřejmě denně cvičení, posilování atd," vysvětluje, jak to v praxi funguje.

Chrobák proto věří, že vynucená pauza nijak negativně fyzičku hráčů neovlivní. "A třeba pro hráče po zranění to může být i výhoda, protože doženou tréninkové manko." myslí si.

Letošní posila příbramského týmu, třiadvacetiletý záložník Filip Zorvan, který přišel do týmu z Vítkovic, přiznává, že to není nic moc příjemného. "Jde to těžko, protože je člověk hodně omezený. Na druhou stranu můžu být doma, což je na tuhle stránku super, ale radši bych hrál zápasy," řekl.

Jak jsou na tom hráči ostravského Baníku, kteří se jako všichni perou s indivuálními plány přípravy, popisuje Jiří Felišman. "Boty na běh a rouška, nic moc pro fotbalistu. Ale situace v Evropě je vážná, zdraví všech je na prvním místě a beru to jako nutné řešení. Zatím jsem pořád v Ostravě a vybral jsem si na běhání areál u bývalé cementárny, kde je docela pěkný okruh," vysvětluje.

Trenér Baníku Luboš Kozel vzhledem k současným technologiím pravidelně výsledky tréninků kontorluje. Je zatím spokojený a věří, že to může hráčům přinést i něco pozitivního. "Kluci opravdu pracují. Je docela možné, že tenhle pro ně neobvyklý způsob jim dodává motivaci, jde najednou o něco jiného," snaží se nový kouč týmu na klubovém webu hledat plusy individuální přípravy.

Gólman vedoucí Slavie Ondřej Kolář se také udržuje v kondici podle daného plánu. "Mám výhodu, že nemusím být v Praze, ale jsem v Liberci, takže se snažím chodit běhat do lesa, abych byl sám a nikoho nepotkával. Doma zase cvičím nebo se protahuju a dělám různá kompenzační cvičení, které vím, že mi pomáhají. Bohužel se toho moc jinak dělat nedá. Koukáme na filmy, na seriály. Máme i společenské hry, které si rádi zahrajeme," vysvětluje pro internetové stránky Slavie, jaký má program i s přítelkyní, profesionální volejbalistkou.

Ze současného stavu a způsobu přípravy vůbec není odvázaný opavský záložník Tomáš Jursa. "Trenéři jsou s námi v pravidelném kontaktu. Vzhledem k situaci se bohužel musíme připravovat individuálně, což mě štve, ale nic jiného se holt nedá dělat. Musíme se s tím všichni poprat, abychom byli připraveni," říká záložník klubu ohroženého sestupem. "Každopádně už se na kluky těším. Trénovat sám je ubíjející. Doufám, že se situace brzy uklidní a my se opět budeme připravovat společně," dodává na opavském webu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články