Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kluby ruší týmové tréninky, fotbalisté se budou dál připravovat individuálně

Ligoví fotbalisté budou po vyhlášení celostátní karantény kvůli pandemii nového typu koronaviru do odvolání trénovat individuálně. Všech 16 klubů nejvyšší soutěže zrušilo společné týmové tréninky a nařídilo hráčům přípravu v domácích podmínkách. Fotbalisté dostali sporttestery a vedle běhu se věnují také posilování.

Trénink fotbalistů Sparty
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Ligová fotbalová asociace minulý týden až do odvolání odložila všechny zápasy první i druhé ligy. Většina klubů po vyhlášení nouzového stavu trénovala za dodržování zvýšených hygienických opatření a také splnění maximálního počtu 30 osob na sportovišti.

Počet potvrzených případů koronaviru České republice narostl na 298, vláda proto v neděli na týden vyhlásila celostátní karanténu, která mimo jiné znamená zákaz volného pohybu na veřejnosti. Kluby se proto rozhodly zrušit týmovou přípravu a hráči budou trénovat individuálně.

"Nejdůležitější je aktuálně ochrana zdraví hráčů, členů realizačních týmů a zaměstnanců klubu. Do odvolání nebudou ke sportovní přípravě sloužit ani tréninkové centrum na Strahově, ani hlavní stadion na Letné," uvedla Sparta na klubovém webu.

"Kondiční trenéři mají za úkol připravit nám individuální plány. Nezbývá nic jiného než trénovat individuálně, jít si zaběhat, dát si kolo a podobné věci. Naštěstí jsem na to trochu vybavený, aniž bych potřeboval jet na nějaké sportoviště," řekl záložník Bořek Dočkal.

"Nic jiného nám nějakou dobu nezbývá než se připravovat takhle a doufat, že všechno půjde dobře. Teď jsou důležitější věci ve světě, než je fotbal," dodal.

Slavia nařídila A-týmu individuální přípravu už v neděli. Mistrovský celek už společně netrénoval v pátek a původně měli mít hráči volno do úterý.

"Společnou týmovou přípravu pro tento týden jsme samozřejmě zrušili, hráči se připravují individuálně. Řada z nich bydlí mimo Prahu, takže v tomto ohledu najít běžecké tratě pro ně nebude problém. Důležité je především zdraví, o to jde teď u všech nejvíce," uvedl tiskový mluvčí ligového lídra Michal Býček.

Týmové tréninky vedle Sparty zrušily i Plzeň, Liberec, Teplice, Ostrava, Opava, Olomouc, Jablonec, České Budějovice, Slovácko, Zlín, Karviná a Příbram. Už minulý týden podobný krok oznámila Mladá Boleslav, která přerušila společnou přípravu nejméně do 22. března. Domácí režim s individuálním tréninkem mají od pátku i hráči Bohemians 1905.

"Vzhledem k aktuálním okolnostem bylo rozhodnuto, že i hráči A-týmu se budou až do odvolání připravovat individuálně s využitím sporttesterů a plánů připravených kondičními trenéry," uvedl Liberec. "Hráči absolvují individuální běžecké tréninky se sporttestery v místě bydliště," oznámily Teplice.

Hráči k běžeckému tréninku využívají parky či lesy. "Celou kariéru se kromě společných tréninků udržuju i individuálně, takže pro mě to žádná komplikace není. Celkově je ta situace ale nepříjemná v tom, že vlastně vůbec nevíte, kdy se znovu začne hrát a jak dlouho to provizorium potrvá," uvedl brankář Baníku Ostrava a bývalý gólman reprezentace Jan Laštůvka.

Trenéři výjimečnou situaci konzultují mezi sebou. "Mluvil jsem o tom s kolegy z různých klubů, třeba ze Sparty, ze Slavie, z Jablonce i z dalších. V podstatě v tuto chvíli řeší všichni podobný model jako my. Je to pro všechny nová situace, tohle nikdo z nás nezažil, proto je každá rada dobrá," podotkl teplický kouč Stanislav Hejkal.

Další osud ligy je nejistý. Zbývá odehrát šest kol základní části a pětikolovou nadstavbu. Tabulku vede Slavia o osm bodů před Plzní.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články