Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Premiéra Bílka, Vrba proti "svým". Dohrávka Sparty s Plzní je protkána pikantními příběhy

Oba vedli reprezentaci, oba působili na lavičce soupeře, kterého dovedli k titulu. Dohrávka 23. kola první ligy mezi Spartou a Plzní nabídne nejenom důležitý duel o body, ale také pikantní trenérský souboj. Na jedné straně současný kouč Pražanů Pavel Vrba, jenž je ve Viktorii legendou, na druhé Michal Bílek, jenž je tučně zapsán v historii letenského celku. Navíc v jeho případě půjde o premiéru na lavičce Západočechů, kteří v týdnu odvolali Adriána Gulu.

David Pavelka ze Sparty v utkání s Plzní
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Sedmapadesátiletý Vrba se v neděli v lize postavil Ostravě, za kterou kdysi hrál a začínal v ní trenérskou kariéru. V roli asistenta vybojoval s Baníkem v sezoně 2003/04 titul. V Plzni zažil dokonce dvě angažmá a s týmem během nich vybojoval tři ligová prvenství, jeden domácí pohár a tři účasti v základní skupině Ligy mistrů.

"Zápasy s Plzní a Baníkem jsou pro mě trochu jiné, protože mám na ně hezké vzpomínky. Baník mě nastartoval do trenérské kariéry, prošel jsem všemi věkovými kategoriemi. Pomohl mi do velkého fotbalu a lidé, kteří tam pracovali, mi strašně moc pomohli. Vždycky ho budu brát jako klub, který je pro mě první odrazový můstek. Vždycky k němu budu mít vztah," řekl Vrba na on-line tiskové konferenci po výhře 3:1 nad Slezany.

Změnu trenéra v Plzni i novou možnou posilu Sparty řešil Fotbal fokus podcast, který naleznete i na Spotify a dalších podcastových aplikacích:

"Plzeň už je něco jiného. Tam to bylo o mimořádných výsledcích, které se nám podařily v určitých obdobích. Zažil jsem tam poháry a několik titulů. Bylo to úžasné a rád na to vzpomínám. S Baníkem jsem to zažil taky, ale jako asistent. Ty dva kluby pro mě znamenají hodně," uvedl rodák z Přerova, který vede Spartu od února společně s bývalým asistentem Plzně Zdeňkem Bečkou.

Těší se na setkání s plzeňskými asistenty Markem Bakošem a Pavlem Horváthem, které ve Viktorii trénoval. Bývalý hráč Sparty Horváth byl jmenován novým asistentem v pondělí, dříve už ve stejné funkci v klubu působil. "Těším se, až uvidím Bakoše a Horvátha. Před zápasem a po něm bude přátelská atmosféra. V zápase si ale nedáme ani metr. Když bude výsledek stejný jako proti Baníku, budu samozřejmě spokojený," konstatoval Vrba.

Vedení Plzně odvolalo Gulu v neděli po sobotní ligové remíze 3:3 s předposlední Příbramí. Kolo předtím utrpěli Západočeši debakl 1:5 v Edenu proti mistrovské Slavii. Mužstva se ujal Bílek, který Viktorii krátce vedl v ročníku 2006/07. Po pěti kolech ale odešel do Sparty, s níž v téže sezoně získal double za vítězství v lize a domácím poháru. Jako hráč u toho byl i Horváth.

"Asi bych byl radši, kdybychom měli více tréninků, abychom si řekli, jak chceme hrát, a hráči to plně pochopili. Ale nic se neděje. Ve středu nás čeká důležitý zápas. Kádr je tu dobrý, hráči určitě bleskově pochopí, co po nich chci, a věřím, že odvedeme kvalitní práci s dobrým výsledkem už ve středu," řekl Bílek, který podepsal smlouvu do roku 2023.

"Na Spartě jsem působil dlouho jako hráč, byl jsem tam i jako trenér. Očekávám zajímavé utkání. Sparta v posledním zápase hrála velmi dobře a vyhrála, takže v ní určitě bude lepší atmosféra než předtím. My máme co napravovat. Věřím tomu, že výsledkově zabereme a do konce sezony získáme tolik bodů, které nám zaručí účast v evropských soutěžích," uvedl šestapadesátiletý pražský rodák, jehož s Plzní čeká ve čtvrtek 20. května finále domácího poháru se Slavií.

Letenští by se v případě výhry dostali na druhé místo o skóre před Jablonec, naopak Plzeň by díky vítězství ztrácela tři kola před koncem bod na čtvrté Slovácko. Utkání má výkop v 18:00.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články