Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Luhový: Gula si myslel, že má moderní metody, ale nefungovaly mu. Horváth připomíná králíka z klobouku

Chtěli nastartovat novou éru. Novou, ale hlavně co možná nejvíc úspěšnou. Trenéru Adrianu Gulovi se to ale v Plzni nepovedlo a domácí remíza s Příbrami 3:3 byla už jen hořkou tečkou. Podle bývalého reprezentanta Milana Luhového za to mohl i Gulův přístup k celému angažmá. Avšak nejen to.

Trenér Adrián Gula na lavičce Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Nebyly výsledky. Hledají zdroj příjmů, aby utáhli ten rozpočet, který mají. S Gulou to nešlo. Měli velké plány, protože jim tam přinesl nové technologie, a výsledek nulový," říká Luhový v pořadu Dohráno Plus.

"Konkurence je v podobě Liberce, Jablonce, Sparty, Slavie velká a výkonnostně Plzeň na špičku nestíhá a začíná postupně klesat. Teď to bude otázka peněz, jestli se jim povede uhrát nějakou evropskou soutěž," dodává.

Gulovi se to nepovedlo.

Nejprve ztroskotal při cestě do Ligy mistrů proti Alkmaaru, následně se jeho tým neprobojoval ani do základní skupiny Evropské ligy.

POSLECHNĚTE SI Fotbal fokus podcast: Kouzelník Rada, Bílek plzeňský, dánský lov Sparty a vítání Hradce (dostupné i na Spotify)

Co by v minulosti ve Viktorii stačilo k trenérskému odstřelu, Gula přečkal.

A přečkal i další neuspokojivé výsledky. Vedení klubu si bezpochyby uvědomovalo, že nastolená trenérská vize si žádá větší čas, mise Gula navíc spolkla nemalé prostředky.

"Pozoruju na hodně Slovácích, kteří si myslí, že prosadit se v Čechách je jednoduché. Ale pořád jim říkám, první je naučit se rychle mluvit česky. Protože přece jen jste v cizí zemi. Vy si myslíte, že si rozumíme mezi sebou, ale vy jste v cizí zemi. Takže adaptace je strašně důležitá," zdůrazňuje v rozhovoru pro ČT sport rodák ze slovenského Ružomberoku Luhový, bývalý dlouholetý útočník pražské Dukly.

"Vemte si, že se dostane do jiného zahraničního klubu, kde je angličtina, španělština, italština. Což je daleko náročnější. A když se neprosadí v Čechách, tak to ukazuje jenom, jak si myslí, že je to snadné, že se domluvíme. Ale tam je hodně věcí, které rozhodují o úspěchu," dodává.

Povídání o něčem, co nefunguje

"Ty jeho metody, které si myslel, že jsou moderní, moc nefungujou. Je to o osobním přístupu trenéra, všímavosti. Trenér, který přijde na trénink, tak by mělo být okamžitě vidět, jestli s týmem umí pracovat," soudí Luhový.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

Pětačtyřicetiletý Gula, který v minulosti vedl Trenčín a Žilinu, v Luhových očích na zahraniční angažmá "ještě vůbec nemá".

"Myslím, že ani nebude mít, protože přece jenom zklamat v Plzni, která byla celkem silná, prostředí, které není zase až tak silné, a neprosadit se... Je samozřejmě otázka, jestli ty jeho novinky, progresivní přístup... A nakonec se zjistí, že je to povídání o něčem, co nefunguje," tvrdí Luhový.

Nového trenéra Michala Bílka, který už v Plzni před patnácti lety krátce působil, čeká hodně práce už jen z pohledu závěru sezony. Hned ve středu je na programu dohrávka se Spartou, v příštím týdnu Viktorii čeká finále domácího poháru se Slavií. 

Léčba Bílkem

"Michal měl nějaký odstup od české ligy, nevím jak sledoval český fotbal, jak je v tom znalý, co se naučil v Kazachstánu... Možná, že ten první efekt, že se jim uleví, může to zahrát roli, ale nevěřím, že tam bude nějaký posun," pokračuje Luhový.

Trenér Michal Bílek
zdroj: ČTK

Bílek, který českou reprezentaci dovedl na mistrovství Evropy 2012 až do čtvrtfinále a předtím si připsal trenérský titul se Spartou, má k ruce Pavla Horvátha. Jeho trenérské angažmá v Příbrami skončilo před časem nezdarem, teď se vrací do role asistenta.

"Pavla Horvátha jak sleduji, tak mi připomíná, jak když z klobouku vytahují zajíce při nějaké příležitosti. Když se to hodí, tak ho vytáhnou. Já tam nevidím nějaký přínos. Ten kluk kde všude byl, tak odešel, není to nic systémového. Nemyslím si, že to je profesionální, že by ho čekala nějaká kariéra, že by Michalovi v odbornosti pomohl," soudí Luhový kriticky.

"To že tam kdysi hrával, na to je spoléhat se mylné. On má svůj styl humoru, a to ne každému může vyhovovat. Sázet na jeho chrisma mohli v minulosti a v dnešní době už to je pasé," myslí si Luhový.

Zda bude mít pravdu, nebo jsou jeho soudy až příliš příkré, je potřeba si počkat. Nová plzeňská mise teprve začíná.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články