Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Podaný: Někdo hraje o titul, někdo o sestup. Nedokončit ligu? Každý v tom má své zájmy

Že by se tak dlouho kvůli koronavirové krizi fotbalově pauzírovalo, podle obránce Jakuba Podaného nikdo nečekal. Hráč Bohemians 1905 doufá, že se s postupným uvolňováním bezpečnostních opatření vše brzy navrátí do normálu a liga se nakonec dohraje. Je ale podle něj zjevné, že to nebude bez šrámů - minimálně těch ekonomických. Podaný to řekl v pořadu Studio ČT sport. Tento i další rozhovory najdete také v audioverzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás. Hosty čtvrtečního vydání budou od 12:30 bývalí profesionální cyklisté Lubor Tesař a Petr Benčík.

Jakub Podaný z Bohemians 1905 slaví vstřelenou branku
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

V březnu se až na výjimky zastavil fotbalový svět. Nepokračují evropské poháry, které by se mohly dohrát v červnu místo evropského šampionátu. Ten se odložil na příští rok.

"Je to dlouhá doba, ze začátku tohle asi nikdo moc nečekal. Nám se individuální plán neustále upravuje. Nejdříve to byla udržovací stránka, teď už náš kondiční trenér musí koukat dlouhodoběji. Tréninky se mění, dostáváme větší zátěž, ale pořád to není jako příprava," uvedl Podaný, jenž je v Ďolíčku na hostování z druholigové Dukly.

Diskuse se mimo jiné v posledních týdnech točí i kolem zásadní otázky, zda sezonu dohrát, či nikoli. V nejvyšší soutěži je nyní odehráno 24 kol. Belgie jako první evropská liga ročník ukončila. Vedení UEFA ale apeluje na národní asociace, aby dělaly vše pro dohrání.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

"Jsem hlavně hodně překvapen, že se s tímhle v nějakých řádech u nás nebo jinde moc nepočítá. Situace se bude řešit operativně a to nenahrává objektivitě lidí, kteří o tom budou rozhodovat. Každý má v tom své zájmy, někdo hraje o titul, někdo o sestup. Bude to asi velká politika," zamyslel se Podaný směrem k Ligové fotbalové asociaci, resp. eventuálnímu ligovému grémiu.

"Belgie udělala první krok, ale uvidíme, jestli ji někdo bude následovat. Pokud se nestane nic neočekávaného a situace s virem by se zhoršila, věřím, že bude prostor to dohrát," dodal dvaatřicetiletý někdejší hráč Sparty.

Už v úterý výkonný výbor Fotbalové asociace ČR rozhodl o tom, že od třetí ligy níž se nic dohrávat nebude a sezona tak skončila.

"Za mě je to správný řešení. Nevíme, jak budeme fungovat v tréninkovém rytmu, kdy budeme muset mít nějaká opatření, abychom se separovali. Na nižších úrovních by ta otázka byla asi ještě těžší. My budeme mít hodně lidí z realizačního týmu, kteří se na to, že nějaká opatření budou, můžou připravit," řekl Podaný.

Jakub Podaný
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Je si nicméně vědom toho, že pandemie bude mít velký vliv na ekonomickou stránku věci. Stejně jako při finanční krizi před více než deseti lety.

"Ale to bylo hodně odvinuté od celospolečenské situace. Fotbal se z toho vylíže, jako tomu bylo vždycky. Obchodně je to obrovský segment, nemůžeme říct jen sport. Zaměstnává tisíce lidí, kteří jsou na tom existenčně závislí," zdůraznil Podaný.

"Nějaký útlum tam bude. Teď je hrozně důležité, aby všichni spojili síly a snažili se to překlenout. Pokud se zase nestane taková situace, budou světlejší zítřky a zase se to narovná tam, kam si přejeme," doplnil.

Finanční ztráty se očekávají velké. Některé kluby se již s hráči domluvily na snížení výplat. Vedle Jablonce třeba i v Mladé Boleslavi, Zlíně, Olomouci, Karviné, Českých Budějovicích, na Spartě či v Ostravě.

Sport
zdroj: ČT4

"V Bohemce se k téhle restrikci ještě nějak nepřistoupilo. Ale ubyde sponzorů, příjmů od nich a pak je to o vyjednávání. Bude muset dojít ke shodě hráčů a vedení klubu. Byl bych rád, aby obě strany fungovaly tak, že se chtějí domluvit, a ne z toho něco vytěžit. Těžké to období bude pro oba subjekty. Musíme chtít fotbalu pomoct, aby fungoval dál," prohlásil Podaný, který před šesti lety slavil s indickou Kolkatou ligový titul.

V době nouzového stavu tráví většinu času s dětmi a snaží se plnit individuální plán. Každý den chodí běhat, aby nevypadl z rytmu, doma posiluje. "Je to furt stejný a relativně dlouhý. Na druhou stranu jsem zažil pauzu mezi fotbalem dva měsíce, takže překonat to jde."

Podaný zároveň věří, že po Velikonocích by v rámci uvolňování mohlo dojít k nějaké formě tréninku přímo na stadionu ve Vršovicích.

"Hrozně to závisí na tom, jak se na to kluby připraví a budou hráče efektivně separovat a dodržovat roušky a podobně, aby se koronavirus nerozšířil. To by pak pro dohrání a regulérnost byl velký problém."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články