Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Počet 500 účastníků ulehčí situaci menším klubům, pro velké se toho tolik nemění

Zatímco některé týmy jako Příbram, Opava, České Budějovice či Karviná už měly několik desítek fanoušků z řad "kotle" a permanentkářů v hledišti při předchozím limitu 300 osob, největší kluby se budou muset bez podpory obejít i při dalším uvolnění opatření proti koronaviru a navýšení účasti na akcích na 500 osob.

Věrní příbramští fanoušci
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Většina menších klubů pozve do hlediště zhruba 100 až 250 permanentkářů. U největších klubů se příliš nezmění. Mají totiž tisíce permanentkářů a nemohou tak spravedlivě určit, kdo by na zápas měl jít.

"Při počtu 500 lidí na stadionu se pro nás v tuto chvíli nic nemění. Nelze spravedlivě vybrat zlomek fanoušků a většinu naopak odmítnout. Shodli jsme se na tomto postupu i se zástupci našich fanoušků z řad ultras," řekl mluvčí Viktorie Plzeň Václav Hanzlík.

Podobně je na tom lídr soutěže Slavia, která má 12 tisíc permanentkářů - nejvíce v lize. "Velký rozdíl to pro nás v tuto chvíli není. Řekl bych, že nám to zase o něco pohodlněji dovolí samotnou organizaci utkání. Budeme moci o něco navýšit pracovníky, kteří jsou nezbytní k organizaci zápasu, a nebudeme muset jet v hodně omezeném režimu. Dosud se na utkání z logických důvodů dostali, i když také ve velmi omezeném počtu, sponzoři, partneři a významní hosté klubu," uvedl slávistický mluvčí Michal Býček.

Ostravští i sparťanští fanoušci s díky odmítli

V hledišti zatím nebudou ani příznivci Baníku Ostrava, kteří se účasti sami zřekli. "Pro klub s tak neuvěřitelnou fanouškovskou tradicí je nesmírně složité a v podstatě nemožné zvolit řešení, které by uspokojilo všechny. Snažili jsme se najít určitý kompromis, ale srozumitelný je také krok a gesto fanoušků, kteří se nechtějí selektovat navzájem a na stadion chtějí buď všichni, nebo nikdo," uvedl výkonný ředitel klubu Michal Bělák.

Také sparťané z "kotle" nabídku od klubu ze stejného důvodu odmítli. "Oslovili jsme už minulý týden zástupce kotle, jestli by při kapacitě minimálně 30 lidí měli zájem se s námi domluvit. Mělo to být ocenění za věrnost a podporu a za druhé by to mělo pozitivní vliv na atmosféru. Zástupci kotle ale s díky odmítli, protože si nedokázali představit, na základě jakého klíče by mezi sebou vybírali takhle malou skupinku," řekl mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Poslechněte si nový díl Fotbal fokus podcastu:

"Navýšení počtu osob nám umožní oběma týmům nabídnout už vysoký komfort, co se týče realizačních týmů. Zároveň nám to například umožní rozšířit týmy z technického zajištění, které doteď musely pracovat v jednom člověku. Jde například o zápasovou režii, která ovládá reklamy na stadionu, obrazovky a zvukový okruh na stadionu," dodal Kasík.

Fanoušci Bohemians 1905 dosud při domácích zápasech využívali přilehlých míst okolo stadionu - utkání sledovali z balkonů vedlejších domů, na štaflích a někteří dokonce na stromě. Nyní se na příští utkání v Ďolíčku v neděli proti Jablonci dostane zhruba 230 permanentkářů.

Asi 250 fanoušků budou mít na Slovácku při středečním duelu s Bohemians. "Naši věrní fanoušci si to zaslouží, věříme v jejich podporu v důležitém zápase o účast v elitní šestce," řekl mluvčí klubu Marek Jurák.

Zhruba dvě stovky nejvěrnějších příznivců dorazí i na zápas Českých Budějovic s Teplicemi. Klub umožnil vstup věrnostním permanentkářům. "Takových permanentek je v oběhu přesně 248 kusů. Právě tolik lidí si kartu koupilo na základně věrnostní slevy, kterou dostali díky tomu, že chodili pravidelně na domácí zápasy v poslední druholigové sezoně," řekl mluvčí ligového nováčka Aleš Strouha.

S účastí asi dvou stovek fanoušků z řad permanentkářů počítá i Slovan Liberec a podobné číslo bude i v Opavě. Jablonec na středeční zápas s Karvinou pozval 120 majitelů celosezonních vstupenek. "Rozeslali jsme e-mailem osobní pozvánky nebo jsme našim fanouškům volali, že ti, kteří nevynechali žádný zápas v sezoně či jen například jeden, mohou přijít na středeční zápas," uvedl jablonecký mluvčí Martin Bergman.

Asi 100 členů fanklubu pozve Mladá Boleslav a se stejným počtem kalkulují i v Teplicích. "Mírně se navýšily pořadatelské a mediální kvóty, rozhodli jsme se pozvat více VIP partnerů a zhruba 100 míst počítáme pro permanentkáře. Bohužel asi systémem kdo dřív přijde, respektive kdo se dřív zaregistruje na internetu," řekl teplický mluvčí Martin Kovařík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články