Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Po více než 10 letech se v Praze odehraje derby o první místo. Kdo bude slavit na Letné?

Ač to zní možná podivně, derby pražských "S" se za aktuálního stavu v tabulce uskutečnilo naposledy relativně dávno. První a druhý tým se v něm totiž střetne poprvé od jara 2009 a premiérově od podzimní části stejného ročníku půjde o přímý souboj o vedení v soutěži. Mistrovská Slavia bude na Letné hájit před rivalem dvoubodový náskok a neporazitelnost v této ligové sezoně. Sparta naopak touží po prvním vítězství v derby od března 2016.

Přestože Sparta a Slavia jsou z historického pohledu dva největší kluby v Česku, v posledních letech se většinou v lize dařilo pouze jednomu z nich. Naposledy se v derby odehrál přímý souboj o první místo v říjnu 2008, kdy červenobílí zvítězili na Letné rekordně 4:1.

"Ani jsem nevěděl, že je to tak dlouho, kdy se rozhodovalo o prvním a druhém místě. Samozřejmě zápas může něco napovědět, ale na druhou stranu zbývá ještě strašně moc kol do konce. My tam pojedeme s tím, že budeme chtít uhájit příčku, kterou momentálně máme," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský, jehož svěřenci jako jediní v této ligové sezoně neprohráli a mají nejlepší útok i obranu. 

Oba pražští rivalové odehráli ve čtvrtek předposlední kolo základní skupiny Evropské ligy. Zatímco slávisté zdolali doma Beer Ševu 3:0 a zajistili si postup do vyřazovací fáze, Sparta prohrála 1:2 v Lille a přišla o naději na účast v jarních bojích.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Lille – Sparta Praha

"V derby rozhodne hodina H, kdo bude v tu chvíli lépe připraven. Nerozhoduje to, co bylo ve čtvrtek, pátek nebo před týdnem. Co bylo předtím, to se vše maže. Je to největší duel, bohužel bez diváků. Rozhodne aktuální rozpoložení a odvaha," mínil Trpišovský.

Zápas v Lille je minulostí, hlásí sparťané

Sparťané věří, že je porážka s Lille nepoznamená. "Zklamání do derby setřeseme. Liga teď pro nás bude zase důležitější a derby je derby. Budeme nachystaní," řekl defenzivní univerzál David Pavelka.

Letenští chtějí mimo jiné zaútočit na první výhru nad Slavií po 11 soutěžních a 10 ligových střetnutích. Doma tým z Vršovic neporazili čtyřikrát po sobě od vítězství 3:1 v březnu 2016, poslední dvě vzájemná utkání skončila v Edenu remízou.

"Vyřazení z Evropské ligy je samozřejmě zklamání. Musíme to ale vzít jako realitu a pokračovat dál. Je tu zase liga, kde chceme být úspěšní. Derby je navíc zápas o první místo, myslím, že to je dostatečná motivace pro hráče," uvedl sparťanský trenér Václav Kotal, jehož tým po dvou ligových prohrách za sebou minulou neděli zabral a zvítězil v Teplicích.

Poprvé v historii bez diváků

Zápas na Letné začne v 18:30. Kvůli trvajícím opatřením proti šíření koronaviru se bude derby poprvé v samostatné historii hrát bez diváků, na konci minulé sezony při kapacitních omezeních dorazilo na vzájemný duel do Edenu 4700 fanoušků.

"Bez diváků to bude strašně smutné, ale bohužel se nedá nic dělat," poznamenal Trpišovský, který v začátcích trenérské kariéry působil u mládeže Sparty.

Předpokládané sestavy:

Sparta Praha: Nita - Plechatý, Čelůstka, Hancko - Vindheim, Ladislav Krejčí II, Pavelka, Dočkal, Hanousek - Karlsson, Juliš.

Slavia Praha: Kolář - Masopust, Kúdela, Zima, Bořil - Holeš, Ševčík - Provod, Lingr (Stanciu), Olayinka - Kuchta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články