Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Pelta: Smlouvu se Synotem jsme neporušili. Na pohár už mám nové sponzory

Praha – Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta nepovažuje za svou porážku, že upustil od přerušování zápasů fotbalové ligy v souvislosti se skandováním vulgarit. "Nejvíce to mrzelo moje děti, kteří byli konfrontováni spolužáky," uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál. V nadcházející sezoně Synot ligy nejvíce věří Spartě a Plzni, šance dává i svému týmu z Jablonce. "Myslím, že bychom se mohli dostat do bojů o Evropskou ligu," řekl majitel Baumitu, který nepokládá za porušení smlouvy jmenování společnosti Synot titulárním sponzorem ligy.

První fotbalová liga odstartuje už v pátek. Jedná se o její 22. ročník, který začne novou érou Synot ligy. Právě po výběru nového titulárního sponzora ovšem nastaly problémy. Sázkové kanceláři Chance, vlastněné společností Tipsport, kontrakt se Synotem vadí. Chance má totiž od loňska s asociací dlouhodobý kontrakt, který obsahuje oborovou exkluzivitu - mezi partnery FAČR, ligy i reprezentace podle ní nesmí být žádná jiná sázková kancelář.

"Rozumím společnosti Chance, že nejásá, ale je potřeba pracovat s fakty. Synot je firma, která se zabývá různými komoditami, ale my jsme uzavřeli smlouvu s jejím kyperským vlastníkem Synot International Limited. Bral bych, kdyby porušení smlouvy bylo, kdyby byl titulární sponzor třeba Fortuna. Doufám, že se to vyladí a najdeme společnou řeč. Je třeba ještě pokračovat v diskuzích, abychom si věci vyjasnili. Oba partneři pro fotbal hodně udělali a nerad bych, aby to skončilo nějakou pří nebo soudním procesem," uvedl Pelta.

Nové logo nejvyšší fotbalové soutěže
zdroj: LFA

Už během roku musí řešit nového sponzora fotbalového poháru. Titulární Česká pošta totiž končí, smlouvu s FAČR po nadcházejícím ročníku neprodlouží. "Je to nepříjemná situace, ale máme rozpracovány dva až tři subjekty. Na pohár existují zájemci, takže nemám obavy," zdůraznil Pelta.

Poprvé od roku 2009 budou v nové sezoně bojovat české týmy o dvě vstupenky do Ligy mistrů. Díky vylepšenému koeficientu se bude hrát celkem o čtyři místa v evropských pohárech. Mistr a vicemistr půjdou do 3. předkola Ligy mistrů, týmy na třetím a čtvrtém místě spolu s vítězem poháru do Evropské ligy.

Titul obhajuje Sparta, která se pokusí minimálně napodobit historicky nejúspěšnější minulý ročník a s ostatními týmy navázat na gólové hody z posledního ročníku, kdy byl s průměrem 2,8 gólu na zápas vytvořen nový rekord. "Sparta prožila úspěšný rok, soustředila se na domácí soutěž, stabilizovala se, vyhýbala se jí zranění hráčů, ale Plzeň má také svou kvalitu, přestože třeba v superpoháru byla neúspěšná. Není to o jednom zápasu," vysvětlil Pelta.

Podle něj se o slovo přihlásí také další týmy, Pelta neskromně zmínil Jablonec, který vlastní. "Média dala mému týmu přezdívku Galacticos. Já bych si přál, abychom bojovali o účast v Evropské lize," uvedl. Baumit v létě přivedl do kádru např. Tomáše Juna nebo Tomáše Hübschmanna. Pelta dává šance na renesanci i pražské Slavii. "Přišel tam nový trenér, myslím, že by mohla být do pátého, šestého místa. Tým tu výkonost dnes má," dodal. "Přál bych si, aby česká mužstva vzhledem ke klubovému koeficientu byla úspěšná."

Pelta se také vyjádřil k přehodnocení přerušování zápasů na základě skandování vulgarit. V posledních kolech uplynulého ročníku ligy kvůli tomu fanoušci některé zápasy svých týmů bojkotovaly. Kluby navíc od disciplinárky dostávaly za projevy svých přívrženců na ochozech desetitisícové pokuty. "Je potřeba si uvědomit, že problém s násilím na stadionech je, ale nelze házet celou ligu do jednoho pytle. Nechci říct, že to byla moje porážka. Nejvíce to mrzelo moje děti," uvedl Pelta.

Zdroj
ČT sport, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články