Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pelta: Musíme být důslední, zápas v Teplicích mě v tom jen utvrdil

Praha – Z tribun čiší v posledních ligových kolech nefalšovaná zlost a prakticky veškerá zloba míří na předsedu Fotbalové asociace Miroslava Peltu. Nařízení, které mělo přinést klid a pořádek mezi fanoušky, se zvrhlo v pravý opak. Nyní se s železnou pravidelností přerušují ligová utkání na desítky minut, v okamžiku kdy se ozve vulgární skandování nejčastěji zaměřené vůči Peltovi. A to se ozve skoro pokaždé. Pelta přesto chce vytrvat. "Myslel jsem si, že už v televizi neuvidím to, co se dělo ve 21. kole v Ostravě. Ale v Teplicích to bylo podobné. To mě utvrdilo, že jsme zvolili správný postup a musíme být důslední," prohlásil.

Fanoušci Slavie s provokativním transparentem
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Peltu prý překvapilo, jak nevraživou reakci mezi fanoušky vyvolalo doporučení FAČR směrem k delegátům a rozhodčím, aby důsledně dodržovali předpisy, ve kterých je i netolerance slovních útoků na osobní integritu. Fanouškům ani klubům se však nelíbí, že se kvůli vulgárnímu urážení Pelty přerušují zápasy. Vše vyústilo až v to, že se proti předsedovi FAČR vulgárně skanduje téměř na všech stadionech. 

"Osobně jsem nečekal takovou reakci. Dostalo se to do roviny, že Pelta je nepřítel fotbalu a z urážky se stal folklór. Často lidé přitom ani nevědí, proč to řvou. Jde o davovou psychózu," pustil se do psychologické analýzy Pelta. "Není mi to příjemné a bolí mě to zejména od fanoušků Sparty, ve které jsem nechal kus života, ale rozhodně se zápasy nepřerušují kvůli tomu, že lidé řvou na zástupce FAČR. Jde o to, že se děje něco, co na stadionech nechceme," dodal.

"Teplice mě utvrdily"

Pelta připustil, že zvažoval, zda by neměl od nařízení upustit, ale ve správnosti zvolené cesty ho prý utvrdily události, které se odehrály v Teplicích, kde sparťanští fanoušci od začátku házeli pyrotechniku na trávník, vulgárně pokřikovali i ničili zařízení stadionu. "Když fanoušci hodí po svém trenérovi dýmovnici a když začnou demolovat stadion, který má jedny z nejlepších bezpečnostních parametrů v lize, tak je to špatné. Už jsem jen čekal, že se tam stane nějaká tragédie," dodal.

V jeho boji ho podle vlastních slov podporují i strategičtí partneři či státní složky. "Naším největším partnerem je ministerstvo školství, které na nás vytvořilo tlak, abychom s problémy na stadionech něco udělali. Dění sledují také firmy, které nám dávají peníze, a další státní orgány. Od všech partnerů slyším, že jsem se vydal správným směrem. Dvě firmy mi dokonce řekly, že když to dotáhnu do konce, tak budou fotbal podporovat," tvrdí Pelta. O jaké firmy a partnery se jedná, ale neprozradil.  

Je nám líto, video expirovalo.
Pelta: Všichni musíme ustoupit. Divák i my

Podporu má prý i od UEFA a ligových klubů. "Jinak kluby vulgarity na stadionech také nechtějí. A UEFA nám řekla, ať k tomu přistupujeme podobně jako k rasismu," řekl Pelta. Jenže kluby mluví jinak. V minulých dnech prostřednictvím Ligové asociace požadovaly, aby se kvůli vulgaritám zápasy nepřerušovaly.

Pelta chce vyjednávat

Pelta tvrdí, že je připraven jednat s fanoušky, aby se momentální vyhrocená situace stabilizovala. V příštím týdnu se tak setká s kluby a jejich fankluby. "Chci, aby se situace co nejrychleji stabilizovala. A bude třeba ústupků z obou stran. Ustoupit musí jak diváci, tak my, třeba zmírněním našich rozhodnutí. Rozhodně ale kvůli tomu nebudeme brát rozhodčím možnost, aby v krajním případě přerušili nebo ukončili zápas, pokud si to situace bude vyžadovat," řekl Pelta.

Nadále tak bude na delegátech a rozhodčích, zda dojdou k názoru, že situace na tribunách si vyžádá přerušení či ukončení zápasu. Pokud se k tomuto kroku odhodlají, FAČR je podpoří. "Pak už je to o tom, jaký má rozhodčí a delegát nastavený práh bolesti. Třeba Pavel Královec je zvyklý z UEFA, že ten práh bolesti nemá, a proto od začátku v Teplicích postupoval tak, jak postupoval," dodal Pelta. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články