Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Olomouc zahájila přípravu ještě s odcházejícím Zmrzlým, Ostrava prozatím bez Ewertona

Přestup z Olomouce do Slavie byl sice potvrzen, přesto Ondřej Zmrzlý ještě zahájil přípravu na Hané. Úvodních testů se ve čtvrtek nezúčastnili nemocní Lukáš Juliš a Pavel Zifčák, chyběl rovněž zraněný Jan Navrátil. Sigma vstupuje do přípravy s 23 hráči do pole a třemi brankáři. Minimální změny v kádru hlásí Baník. Prozatím na tréninku scházel jejich nejproduktivnější hráč podzimu Ewerton, zato nechyběla jediná dosavadní posila Matúš Rusnák ze Žiliny. S přípravou začali také Bohemians.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Fotbalisté Olomouce zahájili přípravu

Zmrzlý na podzim nevynechal v lize ani minutu, dal tři branky a na pět nahrál. I proto se dostal do hledáčku Slavie. Ve čtvrtek ale absolvoval společně s dalšími dosavadními spoluhráči fyzické testy.

Trenér Hanáků Václav Jílek byl už dopoledne smířený s tím, že Zmrzlý odejde. "Ondra udělal na podzim obrovský kus práce, herně i kondičně je připraven na přestup, který ho ale prověří z hlediska mentálního," řekl o levém obránci Jílek.

Odpoledne už bylo zcela jasno. Čtyřiadvacetiletý hráč přestoupil do Prahy a podepsal smlouvu do června 2027. "Posun z Olomouce do největšího českého klubu je nádherný pocit. Nyní se chci co možná nejrychleji aklimatizovat a navyknout si na styl, který je ve Slavii zejména po kondiční stránce opravdu náročný. Věřím, že jsem na všechny výzvy připravený a klubu pomůžu k dalším úspěchům," uvedl odchovanec hanáckého klubu.

"Ondra může být pro náš tým velkou posilou. Hraje na postu levého obránce, ale velký přínos vidíme i v jeho univerzálnosti a možnosti alternace ve středu hřiště. V minulosti se nám to už několikrát vyplatilo, a to je také jeden z důvodů, proč jsme si Ondru vybrali," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Sigma dvakrát za teplem

Schéma měsíčního bloku přípravy bude pro Jílkovy svěřence netypické. Už v pondělí odletí mužstvo na osmidenní soustředění na Maltu, kde sehraje tři duely v rámci Tipsport Malta Cupu.

"Je to hodně netradiční, začínat hned pobytem v teple. Budeme kombinovat fyzickou přípravu s herní, bereme s sebou i hráče z B týmu, abychom mohli zátěž rovnoměrně rozložit," vysvětlil Jílek.

Po návratu absolvuje Sigma dva zápasy Tipsport ligy a pak zamíří znovu na jih. V Turecku už půjde o vyladění formy na soutěž. "Naše cíle se nemění, chceme být v elitní šestce. Nejvíce musíme zapracovat na stálosti výkonů a taky na produktivitě," poznamenal Jílek.

V tomto směru by Sigmě mohl pomoci gambijský ofenzivní hráč Ebrima Singhateh. Kmenový slávista hrál na podzim ve Vlašimi a měl by se nyní stát součástí obchodu za Zmrzlého. "Může hrát na křídle i jako podhrot, je rychlý a má schopnost se dostat do šance," vypozoroval Jílek přednosti dvacetiletého hráče. Nadějně vypadá i návrat dalšího útočníka Antonína Růska, který se po dlouhodobém zranění zapojil do přípravy.

Vedle Zmrzlého přijde Sigma zřejmě i o asistenta Milana Kerbra, jenž má posílit realizační tým Slavie místo Jaroslava Köstla, mířícího k reprezentaci. "Zatím je Milan s námi. Pokud ho Slavia osloví, není co řešit, je to pro něj velká šance posunout se dál. Budeme muset hledat náhradu, ale zatím nevím, kam se to celé bude ubírat," uvedl Jílek.

Otazníky kolem Ewertona

Brazilský krajní záložník je teprve na cestě z vlasti a čeká se na další vývoj. Slavia podle ostravského klubu uplatnila nárok a před koncem kalendářního roku si administrativně pojistila jeho návrat do kádru z hostování, ale to především z důvodu Ewertonova možného přestupu do zahraničí. Jeho hostování v Ostravě do konce sezony zatím zrušeno nebylo.

"Je to pořád ještě otevřená věc. Podmínky byly nějak předem stanoveny, ale věřím, že pokud neodejde někam jinam, je tu pravděpodobnost, že by jaro odehrál u nás. I on sám u nás byl spokojen, tak uvidíme, jak se to vyvine. Záleží hodně samozřejmě na Slavii," řekl trenér Pavel Hapal.

Baník naopak dotahuje příchod krajního hráče Rusnáka ze Žiliny a s ohledem na vývoj situace kolem Ewertona může shánět i další hráče na levou stranu.

"Už jsme avizovali, že hledáme především hráče na kraj. Proto je tady Matúš Rusnák. Pokud by odešel Ewerton, samozřejmě bychom se dívali i na druhou stranu," dodal Hapal.

Spor o Tijaniho a stopka na přestupy

Ostravský klub má ale od čtvrtka pozastaveny přestupy, a to kvůli sporu s nigerijským klubem 36 Lion FC ohledně výše podílu z přestupu Muhameda Tijaniho z Ostravy do Slavie. Baník v případu zastupuje právní kancelář specializující se na sportovní právo a klub ujistil, že spor bude vyřešen do 26. ledna, kdy v Česku začíná přestupní termín. "Není to nic, co by mělo jakkoliv omezit naši zimní transferovou aktivitu," uvedl klub v krátkém vyjádření.

Do přípravy Baníku bylo zatím zařazeno i pět hráčů z béčka Mikuláš Kubný, Patrik Měkota, David Krupička, Michal Málek a Radim Šudák. Hapal má aktuálně v týmu 32 hráčů. Až v sobotu se po návratu z Nigérie připojí nejlepší střelec Abdoullahi Tanko.

Ristovski se k Bohemians připojí příští týden

Bohemians zahájili přípravu bez útočníka Milana Ristovského. Reprezentant Severní Makedonie, který přestoupil z Trnavy, se k vršovickému celku z rodinných důvodů připojí v pondělí.

"Byli jsme s ním v kontaktu tři čtyři měsíce. Nebyl to jednoduchý transfer, za půl roku mu končila smlouva a chtěl odejít z Trnavy. Byl o něj zájem, ať už na slovenském trhu, nebo jinde. Těší mě, že si vybral nabídku, která pro něj není ekonomicky nejvýhodnější. Ze svého pohledu chtěl jít do kvalitnější ligy a chce se nakopnout k lepšímu angažmá," uvedl trenér Jaroslav Veselý v rozhovoru pro klubovou televizi.

"Poslední rok nebyl úplně vydařený. Měl osobní problémy, které řeší, proto naskočí v pondělí. Poslední dva měsíce nebyl na svou žádost v kádru Trnavy, protože si potřeboval dořešit doma soukromé věci," podotkl Veselý.

Věří, že Ristovski naváže na dřívější výkony. "Za Nitru dal 18 gólů za sezonu, i první rok v Trnavě měl dobrý. Je to vysoký hráč, silný zády k bráně. Je to mix mezi Davidem Puškáčem a Erikem Prekopem. Typ, který nic nevypustí, soubojový. I proto jsme se pro něj rozhodli. I když gól nedá, může pomoci pracovitostí nahoře a soubojovostí," řekl kouč.

Nevyloučil příchod další akvizice. "Máme rozjednaného ještě jednoho hráče ze Slovenska, jednoho z Belgie a nebudu tajit zájem o Davida Hufa z Pardubic," konstatoval trenér.

Uvedl, že třicetiletý útočník Puškáč, jemuž na konci sezony vyprší smlouva, má jiné nabídky. "David čeká na záležitost v zahraničí. Pokud to dopadne, bude to zajímavé i pro Bohemku. Zájem je i z Polska nebo Jablonce. Zatím nic podepsaného nemá a je členem kádru," řekl Veselý.

Z brankářů byl na úvodním tréninku pouze Roman Valeš. "Martina Jedličku si stáhla Plzeň, což jsem věděl už v prosinci. Lukáš Soukup má covid a Michalu Reichlovi dnes trhají zub," řekl Veselý. Kvůli covidu dnes chyběl i obránce či záložník Martin Hála. Vojtěch Smrž, Erik Prekop a Jan Matoušek kvůli drobným zdravotním potížím neabsolvovali celý trénink v plném zatížení.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články