Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejsem naivní, říká Skuhravý po příchodu do Dukly a hlásí: S Opavou to bude válka

Pro opavské hráče i fanoušky to byl pořádný šok, když trenér Roman Skuhravý před necelým měsícem skončil na tamní lavičce a o dva dny později už se hlásil jako nový kouč pražské Dukly. Fotbalový život bývá někdy neúprosný. Před Skuhravým teď stojí nová výzva vydolovat pro klub z Julisky co nejvíce bodů, protože je zatím neúprosně poslední. Už zanedlouho čeká Duklu pikantní střetnutí právě s Opavou. A Skuhravý už dopředu hlásí: bude to válka.

Roman Skuhravý
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Příchod Skuhravého vlil po konci Pavla Drska, který se mezitím přestěhoval asistovat Stanislavu Hejkalovi do Teplic, fotbalistům Dukly do žil novou krev. Dukla totiž hned zvítězila 2:0 nad Libercem. Pak sice prohrála 0:1 v Olomouci, ale bod vydolovala za remízu 1:1 s rozjetým Zlínem.

Skuhravý tak okamžitě zapracoval na defenzivě. Pod Drskem dostal tým v sedmi zápasech závratných devatenáct gólů. Na vině bylo podle Skuhravého zejména špatné postavení v obranném vápně. Přitom šance si Dukla vypracovat umí, jenže ve finální fázi přijde nervozita.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno plus s trenérem Skuhravým o Barošovi, Dukle i Opavě

Téměř ruku v ruce se Skuhravým proto přišli začátkem září vyztužit defenzivu bývalý slovenský reprezentant Ján Ďurica. Šestatřicetiletý stoper, který má za sebou angažmá v Lokomotivu Moskva či Trabzonsporu, se upsal do konce sezony. Vedle něj Dukla získala také srbského stopera Nikolu Raspopoviče, který naposledy působil v běloruském Šachťoru Soligorsk.

A Skuhravý okamžitě nešetřil chválou. Podle něj se jedná o dva nejlepší stopery v lize. "Vidím je denně na tréninku. Mají deficit, který je v tom, že po skončení sezony neměli možnost tři měsíce hrát soutěžní utkání, což teď dohání. Dovednost a charakter obou hráčů, neuvěřitelný vítězný duch, profesionalita, to z nich cítím denně. Jánovi je šestatřicet, nicméně Raspopovič je hráč, který bude zajímavé zboží, má nadstandardní parametry," řekl Skuhravý v pořadu Dohráno Plus.

Roman Skuhravý o trenérské filozofii:

"Je furt stejná. Byl bych hrozně rád, aby byl fotbal náročný, koukatelný a pokud chcete hrát ofenzivní fotbal, v našich podmínkách to vždy odnáší obranná fáze. Vnímám to, jakým způsobem se vyjadřují hráči. Vždy, když přijde nový trenér, mění se atmosféra, klima. Vždy je to o tom, jakým způsobem najdete splečnou řeč s týmem. Společeně vyhráváme, dostáváme góy a dáváme je. Chci se poučit z každé chyby a z každého zápasu."

Je rád, že s novými obránci přišla hlavně zkušenost. "Byl to první krok, na kterém jsme museli trochu pracovat. Na druhou stranu, za tři týdny toho trenér nemůže moc změnit. Je to určitě situace, za kterou mohou víc hráči než trenér. V téhle chvíli jsme ale chtěli zapracovat na defenzivě, i ty dva góly, které jsme dostali, byly z řádu laciných," prohlásil Skuhravý.

Má tím na mysli i zlínskou trefu Jeana-Davida Beauguela z 48. minuty. "Kdybych se měl vyjádřit k tomu, co se stalo, nebylo by to pro některé mé hráče úplně fér. My jsme udělali tři školácké chyby. Škoda, že to bylo na začátku druhého poločasu," mrzí Skuhravého.

Stejně jako fakt, že se individuální chyby opakují. "To není chyba systému a draze za ně platíme. Je ještě vidět, že jsou situace, na kterých musíme pracovat. Jsou to hloupé góly. Budu rád, když se z toho dokážeme poučit a budeme se v tomto směru posouvat," dodává Skuhravý.

Sport
zdroj: ČT4

Pod jeho vedením se do sestavy vrátil Jan Holenda. Ten mu teď ovšem zároveň přidělal vrásky na čele. "Nehrál proto, jelikož byl zraněný, ale má zkušenost, splňuje parametry," říká Skuhravý. Jenže právě Holenda musel v 60. minutě nuceně střídat kvůli podezření na otřes mozku. "Ale hlavně má natrženou achilovku, takže pro nás určitě obrovské oslabení do konce podzimu," dodává třiačtyřicetiletý trenér, který působil i v Jablonci a Varnsdorfu.

Před Duklou nyní bude v 11. kole nejvyšší soutěže stát Karviná a po reprezentační pauze už přijde na řadu důležitý duel s Opavou. "Bude to válka. My i oni rozhodně bytostně potřebujeme body. Ale žádná zášť k Opavě není, natož k nějakému hráči. Hrozně moc si jich vážím, a to jak se vyjadřují, je jejich možnost. Oni jsou zodpovědní za to, co říkají. Přeju jim, ať se jim daří, krom toho zápasu s Duklou," vtipkuje Skuhravý, který poukazoval na fakt, že někteří hráči Slezský FC nedokázali překousnout trenérův přestup do Prahy.

Roman Skuhravý o tom, s čím přicházel do Dukly:

"Pro mě to bylo těžký období. Jednak udělat zásadní rozhodnutí skončit v Opavě, kde na to nikdy nezapomenu. Vždy potřebujete mít nabídku a já si vybírám práci podle toho, jakým způsobem klub chce pracovat do budoucna. Nejsem spekulant, abych si vybíral, jestli je Dukla momentálně poslední. Jde mi o to, jestli bude mít práce smysl do budoucna, ať to dopadne jakkoliv."

"Rozhovor s majitelem mě utvrdil v tom, že jsem chtěl pracovat hned. Že to přišlo okamžitě je pro někoho možná nepochopitelné, ale pro mě to byla obrovská příležitost. A stačila jedna schůzka k tomu, abych do toho šel, protože jsem přesvědčen, že i Dukla může mít na fotbalové mapě své místo. Věřím tomu, že první krok, kterým je udržení v lize, zvládneme, i když to nebude jednoduchá mise a té chvíli budeme moct naplňovat kroky, což je výchova hráčů pro movitější kluby."

"Je to úplně jednoduché. Já jsem pro Opavu odvedl, co jsem mohl. Měl jsem jasný důvod, proč jsem skončil. Navždy mi zůstane v srdci. Že jsem přijmul práci v Dukle, za to se nikomu nebudu omlouvat, a už vůbec ne hráčům Opavy," říká Skuhravý upřímně.

"Ať je to jak chce, společně jsme dosáhli výsledků i způsobu práce. Nemrzí mě, jak se kluci vyjadřují, a těší mě, že to berou jako motivaci. Na druhou stranu mě to ani nepřekvapuje. Že jsem s nimi dva roky pracoval, znám je po charakterové stránce od A do Z. Před měsícem bych tipnul pět šest hráčů, kteří by se k tomu s nerespektem vůči naší společné práci vyjádřili," doplňuje.

Roman Skuhravý o působení v Opavě:

"Já, hráči a vedení Opavy víme, proč jsme ze začátku nebyli tak vyladění, jak jsme mohli být. Na druhou stranu je jasné, že první liga má úplně jinou náročnost, ale my jsme v žádném zápase nechtěli rezignovat na obranu. V každém jsem chtěl uspět, a to ne svým fotbalem, ale fotbalem, který přinese bodový zisk. Nejsem tak naivní, že mě zajímá krása. Vím, že profesionální sport se hraje o body, ale bylo tam vícero věcí. Jsem moc rád, že se Opavě daří. Vím, jací tam jsou hráči, co tomu za ty dva roky dali a jsem moc rád, že teď dvakrát vyhráli. Uvidíme, jak budou pokračovat."

I jeho syn byl důvodem, proč chtěl být Skuhravý blíž k Jablonci, kde bydlí. Podle kouče ale Dukle zatím ještě nefandí. Má totiž rád vítěze. "Pořád jsme na stejné vlně. Moc jsme toho ještě nevyhráli," říká Skuhravý.

Teď prý neví, co dřív vypisovat. "Ještě dlužím do Opavy prémie za Jablonec, které mi přijdou až příští měsíc. Pak je hned pošlu, ale teď je to zápisné na Dukle, až porazíme Opavu," vytyčil si se smíchem další cíl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články