Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Nejlepším hráčem sezony je Holeš, mezi trenéry pak kouč mistrovské Viktorie Bílek

Nejlepším hráčem této sezony první fotbalové ligy byl zvolen defenzivní univerzál pražské Slavie Tomáš Holeš. Devětadvacetiletý záložník v hlasování trenérů, kapitánů jednotlivých týmů a vybraných novinářů zvítězil před sparťanem Adamem Hložkem a brankářem Jindřichem Staňkem z mistrovské Plzně. Trenérům dominoval Michal Bílek, jenž dovedl Viktorii k prvnímu titulu po čtyřech letech.

Výsledky před podvečerním závěrečným kolem nadstavby zveřejnil organizátor ankety Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže. Potřetí za sebou se nekonal tradiční galavečer, v minulých dvou letech jej LFA zrušila kvůli koronaviru.

Holeš ovládl anketu v sezoně, v níž Slavia marně útočila na čtvrtý titul po sobě a skončila na druhém místě tabulky. Český reprezentant nastoupil v této sezoně nejvyšší soutěže do 26 duelů s bilancí dvou branek a jedné asistence, jeho pozice je ale spíše defenzivnější.

Holeš vyniká velkou univerzálností, během tohoto ročníku nastoupil i na pozici stopera a v minulosti hrával také pravého obránce. Na první místo ho zařadilo 24 hlasujících. Zástupce Slavie v anketě zvítězil počtvrté za sebou, v předešlé sezoně byl hráčem ligy zvolen záložník Lukáš Provod.

"Překvapilo mě to. Jednak samozřejmě nemáme titul a také nejsem zase tak výrazný na hřišti. Nemám tuhle sezonu třeba taková čísla, góly a asistence, jako jsem měl minulou sezonu," řekl Holeš v on-line rozhovoru.

"Jsem samozřejmě za tohle ocenění šťastný. Umístit se jako nejlepší mezi takovými hráči, kteří u nás běhají po trávnících, toho si nesmírně vážím. Zvlášť když je to hodnocení trenérů a kapitánů, kteří v tom fotbale jsou a hráli ho. Bez spoluhráčů a trenérů bych nic takového nedosáhl. Trenéři ze mě pořád ždímají maximum, udělali ze mě hráče sezony," doplnil.

Do elitní trojice se nečekaně nedostal plzeňský útočník Jean-David Beauguel, který je kolo před koncem soutěže s 18 góly nejlepším střelcem ligy a s 22 body také aktuálně nejproduktivnějším hráčem. Francouzský střelec skončil na čtvrtém místě.

Holeš triumfoval s výrazným náskokem 31 bodů před Hložkem. Sparťanský ofenzivní univerzál drží s 13 gólovými asistencemi pozici nejlepšího nahrávače ligové sezony. Devatenáctiletý český reprezentant navrch přidal osm branek a v tabulce produktivity je o bod za Beauguelem.

Trenérem sezony se stal přemožitel pražských S

Až na třetí příčce se umístil nejlepší zástupce nového mistra. Staněk byl jednou z hlavních opor Plzně na cestě k překvapivému titulu. Šestadvacetiletý gólman má na kontě 14 vychytaných nul, což je s přehledem nejvíce v ročníku. Plzeň navíc disponuje s 21 inkasovanými góly nejlepší defenzivou.

Kouč Bílek s Viktorií nečekaně předčil pražské favority Slavii a Spartu a Západočechy dovedl k prvnímu titulu po čtyřech letech a celkově šestému v historii klubu. Sedmapadesátiletý bývalý trenér české reprezentace dostal 127 bodů a o 34 bodů porazil Miroslava Koubka, jenž s nováčkem soutěže Hradcem Králové obsadil šesté místo v tabulce. Až třetí tentokrát skončil vítěz minulých tří ročníků ankety Jindřich Trpišovský ze Slavie.

"Mám hlavně obrovskou radost, že jsme získali titul. Jestli sám vyhraju nějakou anketu, to pro mě v uvozovkách není tak důležité. Je to samozřejmě příjemné, ale důležitější pro mě bude vždy tým," řekl Bílek.

Osobností sezony byl zvolen čtyřicetiletý záložník Marek Matějovský z Mladé Boleslavi. Nejlepším cizincem se stal Beauguel, objevem roku pak slávistický bek David Jurásek. V hlasování fanoušků v anketách hráč utkání triumfoval Hložek.

V doprovodných anketách na jednotlivých postech, které byly vyhlášeny už v pátek, kralovali slávističtí a plzeňští hráči. Mezi brankáři zvítězil Staněk, nejlepším útočníkem byl zvolen Beauguel, záložníkem Holeš a obráncem jeho spoluhráč z Edenu Alexander Bah.

V anketě hlasuje 32 trenérů a kapitánů ze všech celků první a druhé ligy a stejný počet novinářů.

Výsledky anket LFA o nejlepší hráče sezony první fotbalové ligy

Anketa Ligové fotbalové asociace o nejlepší hráče první fotbalové ligy za sezonu 2021/22:

Hráč sezony: 1. Tomáš Holeš (Slavia Praha) 100 b., 2. Adam Hložek (Sparta Praha) 69, 3. Jindřich Staněk 64, 4. Jean-David Beauguel (oba Plzeň) 51, 5. Alexander Bah 15, 6. Ondřej Lingr (oba Slavia Praha) 13, 7. Adam Vlkanova (Hradec Králové) 12, 8. Václav Jurečka (Slovácko) 9, 9. Lukáš Hejda (Plzeň) 8, 10. Dávid Hancko (Sparta Praha) 3.

Trenér sezony: 1. Michal Bílek (Plzeň) 127, 2. Miroslav Koubek (Hradec Králové) 93, 3. Jindřich Trpišovský (Slavia Praha) 72, 4. Martin Svědík (Slovácko) 60, 5. David Horejš (České Budějovice) a Pavel Vrba (Sparta Praha) oba 1.

Cizinec sezony: 1. Beauguel 137, 2. Bah 88, 3. Ewerton (Mladá Boleslav) 45, 4. Hancko 24, 5. Ladislav Almási (Ostrava) 15, 6. Jhon Mosquera (Plzeň) 11.

Objev sezony: 1. David Jurásek (Mladá Boleslav/Slavia Praha) 75, 2. Yira Sor (Ostrava/Slavia Praha) 68, 3. David Tkáč (Zlín) 51, 4. Aiham Ousou 40, 5. Daniel Samek (oba Slavia Praha) 28, 6. Václav Sejk (Teplice) 21.

Osobnost sezony: 1. Marek Matějovský (Mladá Boleslav) 111, 2. Tomáš Hübschman (Jablonec) 66, 3. Milan Petržela (Slovácko) 33, 4. Jan Laštůvka (Ostrava) 24, 5. Michal Kadlec (Slovácko) 21, 6. Bořek Dočkal (Sparta Praha) 17.

Hráč sezony podle hlasování fanoušků v anketách hráč utkání: 1. Hložek, 2. Lingr, 3. Samek.

Doprovodné ankety (vyhlášeny už dříve):

Brankář sezony: 1. Staněk 169, 2. Aleš Mandous (Slavia Praha) 88, 3. Matúš Macík (Olomouc) 29.

Obránce sezony: 1. Bah 117, 2. Hejda 86, 3. Hancko 53.

Záložník sezony: 1. Holeš 111, 2. Vlkanova 58, 3. Lingr 55.

Útočník sezony: 1. Beauguel 143, 2. Hložek 100, 3. Jurečka 80.

Druhá liga:

Hráč sezony: 1. Jakub Řezníček (Brno) 47, 2. Filip Blecha (Vlašim/Brno) 21, 3. Bojan Dordič (Varnsdorf) 15.

Trenér sezony: 1. Richard Dostálek (Brno) 37, 2. Pavel Drsek (Varnsdorf) 26, 3. Martin Hyský (Vlašim) 21.

Pozn.: V případě bodové rovnosti rozhoduje vyšší počet lepších umístění.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články