Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tour de France 2024

Návrat Straky. Kouč převezme České Budějovice, klub odvolal celý realizační tým

Po pouhých dvou kolech nové ligové sezony skončil realizační tým Českých Budějovic v čele s hlavním trenérem Jiřím Lerchem a jeho asistentem Jiřím Kladrubským. Nové vedení klubu si jako náhradu vybralo českobudějovického rodáka Františka Straku, jenž už Dynamo v minulosti vedl.

František Straka
zdroj: ČT sport

Lerch s asistenty jsou prvními odvolanými trenéry v novém ligovém ročníku. Jihočeši, kteří se v minulé sezoně zachránili mezi elitou až v baráži, mají po dvou kolech nula bodů a skóre 0:6. Vedle sobotní porážky v Edenu před týdnem na úvod sezony doma prohráli s Olomoucí 0:2 a uzavírají neúplnou tabulku.

Straka naposledy působil v Michalovcích, které na jaře dokázal zachránit ve slovenské lize. U týmu přesto skončil. Šestašedesátiletý kouč již Dynamo trénoval v sezoně 2007/2008 a v 25 ligových zápasech měl bilanci sedmi výher i remíz a 11 porážek. Nové svěřence poprvé povede v pondělí.

Bývalý reprezentační obránce trénoval již řadu tuzemských klubů. Naposledy v české lize vedl Karvinou, kde skončil v listopadu 2019. Trénoval mimo jiné obě pražská S, Spartu i Slavii, a v jednom utkání také národní tým. Jako kouč působil Straka rovněž v klubech v Německu, Polsku, Rakousku, Řecku, Egyptě či Austrálii. Je proslulý jako impulzivní trenér a zdatný motivátor. Týmy několikrát dovedl k záchraně, často ale poté předčasně skončil.

Trenérská změna je prvním výrazným krokem nového vedení Dynama. Jihočeský klub, který měl v minulých měsících finanční problémy, těsně před začátkem sezony změnil majitele. Dosavadní vlastník Vladimír Koubek jej prodal Daliboru Jirkovi. V představenstvu vedle něj zasedli Emil Kristek s Lubomírem Skálou.

Lerch s Kladrubským jsou stejně jako Straka českobudějovickými rodáky a odchovanci. Mužstvo oficiálně převzali před posledním kolem podzimní části minulé sezony poté, co krátce po sobě skončili Tomáš Zápotočný a Marek Nikl. Tehdejší dosavadní asistenti Lerch s Kladrubským pak u mužstva zůstali i pro jaro a ve vítězné baráži proti Táborsku ho zachránili v lize. Vedle nich nyní Dynamo opouštějí i zbylí členové realizačního týmu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články