Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nejvýše v osmi, udržovat rozestupy, nosit roušky, sprcha až doma. Jak budou vypadat tréninky?

Jak vypadá seznam pokynů pro profesionální sportovce? Od příštího pondělí se mohou vrátit do společného venkovního tréninku, to však s sebou nese řadu přísných opatření. Budou se například moci připravovat ve skupinách maximálně po osmi lidech plus členové realizačního týmu. Jednotlivé osoby mezi sebou budou muset udržovat minimálně dvoumetrové rozestupy. Sportovci nebudou smět využívat šatny ani sprchy.

Trénink fotbalistů Sparty
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Zmírnění opatření pomohlo hlavně fotbalistům, kteří jako jeden z mála kolektivních sportů kvůli nemoci COVID-19 dosud předčasně neukončili sezonu. Nedohrané zatím zůstanou pouze amatérské soutěže od třetí ligy níže včetně mládežnických. Trénovat po skupinách budou moci také například atleti.

Kromě sportovců i trenéři, kustodi nebo lékaři

Podle manuálu od ministerstva zdravotnictví se sportovci budou moci od pondělí nově chystat v počtu maximálně osmi osob na hřišti v jeden čas. Doplnit je může nezbytně nutný počet členů realizačního týmu, v němž jsou vedle trenérů zastoupeni například i kustod, masér či lékař. Veřejnost se tréninků účastnit nesmí.

Je nám líto, video expirovalo.
Sportoviště se otevřou až v červnu, MŠMT nemá na kompenzace klubům finance

Distanc na dva metry

Hráči a členové realizačního týmu mezi sebou budou muset udržovat minimálně dvoumetrové rozestupy a nebudou se moci věnovat kontaktním a soubojovým cvičením. V době tréninku si nebudou muset chránit nos a ústa rouškami, které brání šíření kapének a nemoci.

Na toaletu ano, ale po jednom

Sportovci nebudou moci využívat vnitřní prostory sportoviště, převlékat a sprchovat se budou doma. Za zpřísněných podmínek si mohou dojít jen na toaletu. Klub ale bude muset zajistit dezinfekci rukou a míst, kterých se lidé dotýkají, například klik od dveří. Na záchodě se zároveň nebude moci potkat více osob.

Všude musí být dezinfekce

Dezinfekce bude probíhat i při samotném tréninku. Kluby musí zajistit, aby na sportovišti byla k dispozici nádoba s dezinfekčním prostředkem na mytí rukou, a po každém tréninku se budou muset čistit také veškeré pomůcky.

První a druhá fotbalová liga byly přerušeny 12. března, kdy vláda vyhlásila nouzový stav. Hráči se od té doby připravují individuálně v domácích podmínkách. Podle úterního rozhodnutí vlády se zápasy znovu nezačnou hrát dříve než 8. června. Po 24 kolech základní části vede tabulku nejvyšší soutěže obhájce titulu Slavia o osm bodů před druhou Plzní. Zbývá dohrát šest dějství základní části, nadstavbu a baráž.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články