Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Možná všichni fotbalisté z druhé ligy budou mít velké problémy, varuje Hašek z hráčské asociace

Mají na 25 tisíc korun náhrady v rámci tzv. pětadvacítky morální právo i fotbalisté? Slova ministryně financí Aleny Schillerové (nestr. za ANO) o tom, že nikoli, některé hráče nazdvihla ze židlí. Podle sportovního ředitele České asociace fotbalových hráčů Pavla Haška bude mít řada z nich, a možná až 90 procent, v době, kdy se nemohou hrát profesionální soutěže, existenční problémy.

zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Ministryně Schillerová se nedávno v Senátu podivila nad tím, že by o bonus pro OSVČ ve výši 25 tisíc korun měli žádat i profesionální fotbalisté. "Nechám to na těch fotbalistech a na jejich morálním přístupu, jestli si chtějí přijít říct. Myslím si, že by neměli," uvedla.

"Nevím, o čem se tady bavíme. Ti kluci jsou OSVČ, oni si to nevymysleli. Výrok paní Schillerové byl celkem nešťastný," řekl diplomaticky Hašek. "Pramení to asi z neznalosti poměrů v českém fotbale. Kdyby v tom prostředí byla zběhlá, přišla by asi na to, že ne všichni fotbalisti jsou milionáři," dodal.

Jak se věci v českém fotbale mají?

Fotbalisté nejsou zaměstnanci. "Jsme jedna z posledních zemí," upozornil Hašek.

Už před dvěma lety na tento fakt upozorňovala Světová asociace fotbalových hráčů FIFPRO. "V dohodách s UEFA a FIFA se hovoří o tom, že hráči by měli být zaměstnanci, a ne hrát na živnostenský list. Je neuvěřitelné, že v roce 2018 jsou fotbalisté placeni na faktury. To je nepřijatelné," řekl tehdy ředitel právního oddělení FIFPRO Roy Vermeer.

Je nám líto, video expirovalo.
Ředitel ČAFH Hašek: Na každý fotbalista je milionář a užívá si života

Situace se nicméně od té doby příliš nezměnila. Hráči tak mají individuální smlouvy s minimálním garantovaným desetitisícovým příjmem. "Další peníze si můžou vydělat na hřišti, a když se nehraje, tak ten příjem logicky ze zápasu nemají," uvedl Hašek.

Částky za výsledky či postavení v tabulce tak v současnosti fotbalisté nedostávají. "Rozdíly základních platů jsou obrovské. Někdo ho má 10 tisíc, někdo 60 tisíc korun... U našich top klubů, jako jsou Sparta, Plzeň nebo Slavia, si dokážu představit, že si s tím kluci nějak poradí, ale mluvíme tady o 10 procentech profesionálních fotbalistů. 90 procent tak ty smlouvy postavené nemá a troufnu si říct, že budou mít existenční problémy," zdůraznil Hašek.

A koronavirová krize dopadne důrazněji na hráče z nižších soutěží. "Troufnu si říct, že značná část a možná všichni hráči z druhé ligy budou mít velké problémy," podtrhl Hašek.

Sportovní ředitel hráčské asociace také vnímá vlnu solidarity napříč fotbalovými kruhy. "Jsem rád za to, že kluci, kteří mají odměny slušné a tolik je to nepostihne, jsou schopni tím, že je paní Schillerová nazdvihla ze židlí, si o těch 25 tisíc korun zažádat a poskytnout je buď na dobročinné účely, nebo posunout těm, kteří to potřebují," řekl Hašek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články