Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Měří se teplota a dezinfikují i míče. Používat na stadionu můžeme jen WC, zní z Teplic

Hřiště v Dubí opět po více než měsíci ožilo společným tréninkem fotbalistů Teplic, přesto pohled na zelený pažit kvůli nařízením vlády v době koronaviru nabízel netradiční momenty. Žádné souboje, žádné kontakty a cvičení v blocích ve skupinkách po osmi. Celé přípravě navíc předcházela náročná logistika. Hráči na stadion přijížděli jednotlivě, měřila se jim teplota, vyplňovali dotazníky s lékařem a vše se dezinfikovalo.

Trénink fotbalistů Teplic (ilustrační foto)
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Severočeši se stejně jako ostatní kluby od poloviny března, kdy byla kvůli pandemii koronaviru první liga přerušena, připravovali individuálně. Vláda ale nedávno uvolnila část bezpečnostních opatření a dovolila profesionálním celkům vrátit se v omezené míře k týmovým tréninkům.

Pro Teplice to znamenalo komplikovanou logistickou přípravu, protože musela být dodržena řada hygienických opatření. "Hráči nejprve individuálně přijeli na stadion, ale mohli jen do foyer. Vyzvedli si věci od kustoda, aby měli všechno potřebné na tréninky a nemuseli už na stadion vůbec jezdit," uvedl mluvčí klubu Martin Kovařík.

"Masér jim poté změřil teplotu, kterou naštěstí nikdo neměl zvýšenou. Pak si každý s klubovým lékařem prošel krátký dotazník, kde byly základní otázky typu: Jestli nepřišli do styku s někým nemocným a tak podobně. Poté hráči zamířili na samotný trénink na hřišti v Dubí," přidal mluvčí.

Pro některé hráče znamenala velkou změnu i cesta, protože řada teplických fotbalistů dojíždí z Prahy, proto cestují společně v jednom autě. "Jsou zvyklí, že jezdí po třech nebo po čtyřech. Teď musí jezdit každý sám. Ale dodrželi to všichni," řekl Kovařík.

Je nám líto, video expirovalo.
Většina prvoligových týmů začala se skupinovými tréninky

Tepličtí trenéři přípravu rozdělili na obránce, krajní a ofenzivní hráče a vše naplánovali tak, aby se jednotlivé skupiny před tréninkem, během něj a ani po něm nepotkaly. První skupina se dnes na Stínadlech hlásila v 8:15 a trénink jí začal v devět hodin, druhá skupina startovala v 11 a třetí ve 13 hodin. "V Dubí sice máme k dispozici dvě hřiště, ale naplánovali jsme to tak, že nám bude stačit jedno," uvedl Kovařík.

Během samotných tréninků fotbalisté ani trenéři nemusí mít roušky, podmínkou je ale dodržení předepsaných odstupů. "Před každým tréninkem se také dezinfikují míče i další pomůcky a hráči a trenéři si dezinfikují ruce," popsal Kovařík další opatření.

"Pitný režim si hráči musí zajistit sami. Žádné připravené pití, jako je to obvyklé za normálních okolností, neděláme, protože to by bylo hodně rizikové," dodal. "Toalety mají vyčleněny jedny nejblíže vchodu a je to jediná věc, kterou mohou ze stadionu využívat," přidal.

Klub také omezil účast realizačního týmu na trénincích na naprosté minimum. "Náš klasický realizák je hlavní trenér, trenér brankářů, asistent a kondiční trenér. Ti tam byli všichni, ale měli to rozdělené tak, že když jako první trénovali obránci, vedl je jako bývalý obránce asistent Pavel Drsek, zatímco ostatní byli mimo," uvedl Kovařík.

Zatím není jasné, jak dlouho se budou fotbalisté v omezeném režimu připravovat. Podle vlády by bylo možné odstartovat přerušenou ligu nejdříve 8. června, podle teplického trenéra Stanislava Hejkala tomu ale bude muset předcházet další uvolnění podmínek pro přípravu.

"Trénovat bez kontaktu, bez malých a velkých her a následně jít do mistrovského zápasu prostě nejde. Myslím, že týmy by měly mít možnost alespoň tři týdny před startem se připravovat alespoň v deseti lidech, ideálně v kompletním složení. A hlavně bez omezení kontaktů a rozestupů," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články