Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Měla by jarní část Gambrinus ligy začít v pozdějším termínu?

Praha - Hned jedny z prvních výroků Milana Baroše po příchodu do Gambrinus ligy spustily velkou debatu. Nejde přitom o žádný skandál, pouze o podnětnou diskusi o tom, zdali má jarní část nejvyšší fotbalové soutěže startovat v tak brzkém termínu.

Milan Baroš v souboji s Jakubem Horou
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

"Terén byl podmáčený, člověk se v tom bořil. To s fotbalem nemělo nic společného," řekl ostravský útočník po sobotní remíze 0:0 s Budějovicemi. "Měl by se nad tím někdo zamyslet, objet stadiony před zápasem a říct, že to je zbytečné a odehrát zápas třeba o měsíc později. V normálním počasí by byly třeba plné Bazaly. Takhle nemůžete vzít dítě na fotbal, tahat lidi na stadion je složité. Baník navíc den vyhřívání stojí 55 tisíc, klub nemá peníze, tohle postrádá logiku," řekl Baroš.

Poněkud jiný pohled na věc má však předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda. Podle něj problém leží jinde. "Podzimní část sezony končí v Gambrinus lize v evropských poměrech jako první, naším problémem je tak dlouhá zimní přestávka. S tím souvisí problematika dvou přípravných období, kdy hráči v české nejvyšší soutěži více nehrají, než hrají," poznamenal Svoboda.

"Začátek jarní části sezony byl sice poznamenán velkými přívaly sněhu, ale šlo o extrémní situaci. Termín na konci února je tradičním výkopem jarní části sezony už po mnoho let. Ligový fotbal se v českých podmínkách vždy hrál i přes zimní období," říká šéf LFA. Svoboda také dodává, že téměř stejně jsou na tom všechny evropské státy, kromě toho český fotbal tlačí i kalendář UEFA, který asociacím doporučuje, aby vyvrcholením sezony bylo finále Ligy mistrů - tedy aby byly všechny soutěže u konce již týden před největším klubovým svátkem.

Stadion Zbrojovky Brno
zdroj: ČT24

Jak tedy může se situací naložit český fotbal? Jestliže jsou mezi problémy současně zmiňovány promáčené trávníky, nízká návštěvnost a příliš dlouhá zimní přestávka, odpověď není jednoduchá. Čím více zápasů, tím více zimních termínů, a tudíž i promáčených trávníků.

Opravdu jsou však s hřišti takové problémy? Funkcionáři Sparty, Jablonce i Liberce se v pořadu ČT Na slovíčko všichni shodovali na tom, že hřiště při severočeském derby i na zápase Sparty se Slováckem byla připravena perfektně. Každý tým má navíc za povinnost při postupu do ligy mít vyhřívaný trávník (ten se mimochodem používá i v jarních či letních měsících v případě deště), a pakliže delegáty FAČR není hřiště považováno za nezpůsobilé, neexistuje důvod zápas neodehrát.

Nabízí se však i srovnání s německou Bundesligou. Zde je zimní přestávka pouze dvoutýdenní, a přestože se náš západní soused nachází ve stejném klimatickém pásmu, velké stížnosti na terén ani na úbytek diváků z tribun zde nepanují. Problémy tak zůstávají dva.

Dlouhá zimní přestávka je předurčena jednak nízkým počtem zápasů, ale hlavně velmi brzkým startem soutěže – ta začíná již v červenci. Ani v těchto měsících však návštěvy zdaleka nejsou nejvyšší. Spousta z potenciálních diváků je ještě na dovolené a fotbalový podzim jako by tedy pro ně začínal příliš brzo.

Naopak nízká návštěvnost v zimních měsících je kvůli přítomnosti ledního hokeje pro českého diváka taktéž přirozená. Tento postoj vystihuje i Barošův argument: "Myslím si, že v zimě se má chodit na hokej a v létě na fotbal." Téměř nikde v Evropě se však fanoušek nechová podobně – například na britských ostrovech jsou vánoční sváteční zápasy jedním z hlavních taháků sezony. Jestliže tedy divákovi vadí čistě zima, pak se nabízí otázka, kde se jich vzalo 201 500 na mistrovství světa v biatlonu. A ani fotbalové návštěvy, jak upozorňuje iDnes, neklesají nikterak obrovskou měrou.


Hlavním úkolem pro české funkcionáře je proto přesvědčit diváky, aby začali pravidelně chodit na fotbal. "Máme spoustu kritérií, jak má vypadat prostředí jako takové – ať už hřiště, kabiny, infrastruktura či zázemí pro novináře. Ale trochu se přitom pozapomnělo na fanoušky," přiznává Svoboda. Mezi elementární zimní požadavky, o nichž se zmiňuje sportovní ředitel Liberce Jan Nezmar, patří krytá tribuna či odklízení sněhu ze sedaček. To je však jen první nezbytný krok – ještě důležitější je celková změna přístupu klubů k fanouškům.

"Musíme naučit diváka chodit na fotbal," opakuje od začátku sezony již poněkolikáté Dušan Svoboda. "Chtít nestačí. Je to pro nás nutností. Pokud si v horizontu několika let nezměníme strukturu svých rozpočtů a nebudeme mít větší část příjmů, které jsou generovány fanouškem, koledujeme si o velký problém," dodává druhý muž FAČR.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko...
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články