Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Mátožnou Spartu spasila ve Zlíně až penalta. Sigma porazila Karvinou, Baník opět nezvítězil

Mohlo to být drama, ale nakonec se tak nestalo. Obhájce titulu ze Sparty vyhrál i podruhé v ligové sezoně a opět s nulou, i když jeho výkon byl spíše za očekáváním. Deset minut před koncem se po zásahu videorozhodčího prosadil kapitán Krejčí. Zlín tak po domácí prohře 0:1 na první body čeká. Pardubice hrály dvě třetiny zápasu bez vyloučeného gólmana Kinského, bodovaly poprvé v sezoně, když remizovaly s Jabloncem. Olomouc zvítězila nad Karvinou 3:1, Baník hrál se Slováckem pouze bez branek.

Utkání Zlín – Sparta
zdroj: ČTK

Úřadující mistři začali sebevědomě, vysokým presinkem znemožňovali zlínským hráčům rozehrávku a sami se po rychlých kombinacích dostávali do zakončení. 

Ve 33. minutě rozjásal zlínskou Letnou Žák, který uklidil míč do sítě po centru Čelůstky z přímého kopu. Sudí Černý kvůli těsnému ofsajdu gól neuznal. Po přestávce Pražané zvýšili tlak na domácí obranu, která působila velmi kompaktně a náznaky nebezpečí odvracela už v zárodcích. 

S přibývajícím časem se Zlín soustředil na uhájení cenné remízy, Sparta naopak poslala do ofenzivy čerstvé hráče Sejka s Peškem a Olatunjim. Její tlak sílil a rozhodnutí přišlo v 80. minutě.

Po závaru v pokutovém území a zhlédnutí videa odpískal sudí Černý pokutový kop za ruku Cedidly a Krejčí ji bezpečně proměnil. Český reprezentant proměnil v nejvyšší soutěži devátý pokutový kop za sebou, v minulém ročníku se nemýlil ani jednou z osmi pokusů. Závěr duelu si pak hosté i přes snahu "ševců" o vyrovnání pohlídali.

FC Zlín – Sparta Praha 0:1 (0:0)

Branka: 80. Krejčí z pen. Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Váňa - Petřík (video). ŽK: Cedidla, Žák, Didiba, Janetzký - Laci. Diváci: 5521.

Zlín: Dostál - Cedidla, Didiba, Simerský, Čelůstka - Janetzký (85. Ndiaye), Tkáč (61. Kolář) - Vukadinovíč (85. Číž), Slončík, Fantiš - Žák (65. Kovinič). Trenér: Vrba.

Sparta: Vorel - Sörensen, Panák, Krejčí - Mejdr (61. Wiesner), Kairinen, Laci (46. Sadílek), Zelený - Birmančevič (61. Olatunji), Haraslín (73. Pešek) - Kuchta (73. Sejk). Trenér: Priske.

Pavel Vrba (Zlín): "Když budu hodnotit zápas, tak si myslím, že jsme Spartu k ničemu nepustili, že jsme hráli zodpovědně dozadu. Neuhrát dnes bod je pro nás velké zklamání. Odehráli jsme mnohem lepší utkání než v minulém kole v Karviné, bod jsme si zasloužili, i když Sparta byla v mezihře a kombinaci lepší. Škoda, že jsme nevyužili některé brejkové situace, byly tam dvě tři akce, které po gólu volaly, jednou z toho byla tyč. Penaltu komentovat nebudu, jsou posuzované tak, jak jsou. Byla přísná a prohráli jsme po ní."

Brian Priske (Sparta): "Je to důležité vítězství, máme tři body, to je nyní pro nás hlavní. V některých aspektech jsem spokojený s defenzivou, ale v prvních 15 minutách se nám dařilo i směrem dopředu a mohli jsme rozhodnout dřív. Musím ale vyzdvihnout Zlín, který bojoval a dělal vše proto, aby uhrál bod. V některých fázích jsme zvolnili tempo, špatně jsme se orientovali v koncovce, s tím nejsem spokojený. Dá se říct, že tempo utkání bylo v některých úsecích nižší z několika důvodů, ať už to bylo počasí, nebo stav hřiště. Ale měli jsme se s tím vypořádat lépe. Co se týče penalty, tak byla jasná."

S úvodem utkání se na Ostravu spustil liják, v němž se v první dvacetiminutovce znatelně lépe cítili a pohybovali hosté.

Slovácko, které minulý týden vstoupilo do ligové sezony výhrou 4:1 nad Českými Budějovicemi, si v úvodu vytvořilo výraznou územní převahu a soupeře ždímalo u jeho vlastního vápna.

Utkání Ostrava – Slovácko
zdroj: ČTK

Bylo poznat, že hosté jsou sehranější, soupeř ale jejich převahu postupně bojovností eliminoval. Ostrava pokračovala ve zlepšeném výkonu i po přestávce. Tanko v 50. minutě dokonce obešel gólmana a skóroval, ale jeho radost byla předčasná, protože VAR odhalil ofsajd.

Baník měl ve druhé půli mírně navrch, ale několik slibně rozvíjejících se akcí nedotáhl do konce. Deset minut před koncem navíc Bitri přiběhl pozdě do souboje s unikajícím Pavlem Juroškou a byl vyloučen. Havlík pak z přímého kopu těsně minul. Ostrava se v deseti více zatáhla, ale Slovácko si v přesilovce už další příležitost nevypracovalo.

Baník Ostrava – 1. FC Slovácko 0:0

Rozhodčí: T. Klíma - Kříž, Horák - Orel (video). ŽK: Bitri, Boula (oba Ostrava). ČK: 80. Bitri. Diváci: 9016.

Ostrava: Letáček - Ndefe, Bitri, Lischka, Kpozo (69. Šehič) - Boula - Tanko (85. Almási), Tetour, Šín (69. Kaloč), Ewerton (82. Blažek) - Kubala. Trenér: Hapal.

Slovácko: Heča - Reinberk, Daníček, Kadlec - Sinjavskij, Trávník (75. P. Juroška), Kim Sung-pin (59. Mihálik), Havlík, Holzer (75. Doski) - Petržela (65. Valenta), Vecheta (59. Cicilia). Trenér: Baránek.

Pavel Hapal (Ostrava): "Jsem z toho rozpolcený. I když nepadla branka, byl to zajímavý zápas, ale my jsme prvních 20 minut nebyli v zápase. Kazili jsme, byli jsme neskutečně nepřesní. Bylo vidět, že souhra nám ještě nefunguje. Pak jsme si najednou začali věřit a troufnu si říct, že jsme byli lepší. Dali jsme gól z ofsajdu, ve hře jsme byli kvalitnější. Je to škoda, možná bychom si zasloužili dnes vyhrát, ale musíme si vyhodnotit těch prvních 20 minut, proč jsme kazili. Pak už to sneslo parametry, líbilo se mi to, kdybychom vstřelili branku, možná by se to otevřelo. Po vyloučení už to bylo o tom neinkasovat, a to jsme splnili, soupeř už neměl nic."

Jan Baránek (Slovácko): "Začali jsme lépe, ale od zhruba 30. minuty se hra zlomila. Baník si začal více věřit a my jsme na to moc nedokázali zareagovat. Byli jsme všude pozdě, špatně jsme se posouvali. V poločase jsme si něco řekli, hra se vyrovnala, bylo to ale takové bez šancí. Po červené kartě jsem čekal, že více přitlačíme, ale jako bychom se lekli. Chodilo tam málo centrů, výsledek je asi spravedlivý. Trenér Svědík by se měl vrátit v tomto týdnu, ale na 100 procent vám to neřeknu."

Pardubice byly lepším týmem a vytvořily si řadu nadějných závarů, zbrzdila je ale situace z 21. minuty. Kinský vyběhl proti unikajícímu Čanturišvilimu, místo míče ale zasáhl ve výskoku nohou gruzínského záložníka a sudí Všetečka ho po poradě s videorozhodčím Berkou vyloučil.

Dvacetiletý mládežnický reprezentant tak viděl první červenou kartu ve svém teprve druhém ligovém zápase. Pardubice dohrávaly v oslabení stejně jako v minulém kole proti Bohemians 1905 (0:1), kdy byl vyloučen záložník Matoušek.

Severočeši se ani v přesilovce nedostávali do šancí. Až v nastavení první půle zahrozil Tekijaški dalekonosnou ranou těsně vedle tyče a vzápětí Drchalův samostatný nájezd zlikvidoval pohotovým vypíchnutím míče Budinský.

Zápas nenabral větší tempo ani po přestávce a potvrdil, že ve vzájemných duelech obou soupeřů příliš branek nepadá. Jablonec v závěru stupňoval tlak, Jovovičova rána z úhlu ale skončila nad břevnem stejně jako Drchalova krkolomná hlavička. V nastavení neuspěl tečovanou střelou ani Chramosta.

FK Pardubice – FK Jablonec 0:0

Rozhodčí: Všetečka - Caletka, Leška - Berka (video). ŽK: Hlavatý - F. Souček, Čanturišvili, Polidar. ČK: 24. Kinský (Pardubice). Diváci: 3012.

Pardubice: Kinský - Surzyn, Halinský, Donát, Helešic (67. Kurka) - Icha - Patrák (77. Sychra), Hlavatý, Darmovzal (67. Vacek), Pikul (26. Budinský) - Krobot (67. Černý). Trenér: Kováč.

Jablonec: Hanuš - Slávik (75. D. Souček), Tekijaški, Hurtado, Polidar - F. Souček (61. Chramosta), Považanec - Čanturišvili (61. Pleštil), Kratochvíl, Alégué (61. Jovovič) - Drchal. Trenér: Látal.

Radoslav Kováč (Pardubice): "Měli jsme dobrý vstup, dostali jsme se hned do šance a byly tam i další závary. Červená karta byla laciná, pozdě jsme odcouvali situaci a možná i brankář mohl být blíž. Bohužel netrefil míč, ale hráče, pro Tondu Kinského je to další zkušenost. Dvě červené a nula gólů v domácím prostředí není dobrá vizitka. Na druhou stranu jsme alespoň zlepšili defenzivu. Šli jsme do deseti, pak to ale kluci odpracovali skvěle. Bod bereme, i když teď už jsme čtyři zápasy doma nedali gól. Šance si vytváříme, ale nepadá nám to tam, musíme to zlomit."

Radoslav Látal (Jablonec): "Zápas měl dvě části, před vyloučením a po něm. Vstup do utkání jsme neměli zlý, vycházely nám náběhy za obranu, z čehož pramenilo vyloučení. Podle mě jasná červená karta, nebylo co řešit. Zápas se tím úplně změnil, oba týmy se musely přizpůsobit. Z druhého poločasu jsme trochu zklamaní, měli jsme nějaké šance, ale směrem dopředu to od nás bylo opět slabé. Střed byl zhuštěný a křídla nám nefungovala podle představ."

Hanákům v první půli zařídili dvoubrankový náskok Lukáš Juliš a Ondřej Zmrzlý, ještě do přestávky snížil Papalelé. V 66. minutě Jan Navrátil přidal pojistku na triumfu domácího celku. Olomouc v nejvyšší soutěži neprohrála ani 12. vzájemný duel a pošesté za sebou nad Karvinou zvítězila.

Rozhodčí Starý v 72. minutě hru přerušil kvůli nezpůsobilému terénu, protože se míč na kalužích zastavoval. Po pětadvacetiminutové pauze se opět mohlo pokračovat.

Po návratu ze šaten se už duel spíše dohrával, pouze v nastavení musel vytáhnout Macík těžký zákrok proti střele Budínského. Olomouc doma v lize zvítězila po pěti kolech a čtyřech porážkách po sobě.

Sigma Olomouc – MFK Karviná 3:1 (2:1)

Branky: 15. Juliš, 33. Zmrzlý, 66. Navrátil - 44. Papalelé. Rozhodčí: Starý - Vlček, Machač - Julínek (video). ŽK: Boháč, Čurma (oba Karviná). Diváci: 3254

Olomouc: Macík - Vraštil, Beneš, Křišťál - Chvátal, Breite, Pospíšil (82. Zorvan), Zmrzlý - Vodháněl (63. Fortelný), Juliš (82. Muritala), Navrátil (90.+1 Kramář). Trenér: Jílek.

Karviná: Lapeš - Čurma, Krčík, Bederka, Mikuš - Budínský, Boháč (70. Akinyemi) - Memič (72. Franko), Bartl (70. Málek), Papalelé (82. Ezeh) - Doležal (70. Moses). Trenér: Hejdušek.

Václav Jílek (Olomouc): "Pro nás důležité tři body po jednoznačném prvním poločase. Hráli jsme, jak jsme chtěli. Zápas měl být rozhodnutý o půli a po hlouposti jsme soupeře pustili do hry. Potom do toho vstoupila mentalita. Naštěstí Honza Navrátil po nezdarech exkluzivně navýšil náskok na dva góly. Přerušení nás trošku přibrzdilo, i kluci by raději pokračovali bez přestávky, ale po ní si to dohráli zkušeně. Jsem spokojený, byť výhrady ke hře mám."

Tomáš Hejdušek (Karviná): "Byl to pestrý zápas. V prvním poločase jsme měli problémy s pohybem Sigmy. Byla fotbalovější, všude dříve, my jsme nebyli nebezpeční, byť jsme měli první šanci. Bylo milosrdné, že poločas skončil jen 2:1. O půli jsme si řekli, že takhle ne, začátek druhého poločasu byl slibný, ale potom asi nekoncentrovaností, když čekáme penaltu, inkasujeme třetí gól po špatném odkopu brankáře. Přišla bouřka a utkání se už pak jen dohrávalo. Při přerušení se kluci rozběhávali, bylo to nešťastné, ale jsem rád, že to takhle pan rozhodčí udělal, už tam byly kaluže. Jde o to, aby se nikdo nezranil, terén nabádal ke skluzům a červeným kartám."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články