Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Podle komise rozhodčí v prvním ligovém kole pískali bez chyb

Rozhodčí začali fotbalovou ligu výborně. Alespoň podle komise rozhodčích FAČR, která posuzovala sporné verdikty a vždy se přiklonila na stranu rozhodčích. Nechyboval ani sudí Dalibor Černý, který správně neodpískal v Teplicích penaltu pro Plzeň za přišlápnutí Lukáše Hejdy v první půli. Nechyboval ani Jan Všetečka, když uznal druhou branku Slavie proti Hradci Králové po souboji domácího Igoha Ogbua s Petrem Kodešem.

Lukáš Vraštil z Olomouce dostává žlutou kartu.
zdroj: ČT4 autor: Roman Vondrouš

Plzeňský trenér Miroslav Koubek po zápase v Teplicích, který jeho svěřenci prohráli 0:1 gólem z penalty v 28. minutě, přemítal, zda pokutový kop neměli zahrávat i Západočeši. Ve 32. minutě domácí Štěpán Chaloupek necelou sekundu před rozehráním přímého kopu pro hosty šlápl na nohu Hejdovi. Kapitán Viktorie utrpěl zranění kotníku a musel střídat. Černý penaltu nenařídil a nezasáhl ani videorozhodčí.

"Rozhodčí nenařídil pokutový kop správně. Před rozehráním přímého kopu hostujícího družstva v pokutovém území došlo k nezaviněnému došlápnutí nohy hráče domácích na nohu hostujícího hráče. O přestupek by se nejednalo ani v případě, že by byl míč ve hře," uvedla komise.

K penaltě pro domácí za zákrok Hejdy na teplického Daniela Filu, z níž v 28. minutě rozhodl utkání Daniel Trubač, se komise nevyjádřila. Podle komunikačního manuálu pro novou sezonu bude hodnotit vždy čtyři situace z kola, které vyberou média.

Královéhradečtí se po druhém inkasovaném gólu na Slavii dožadovali odpískání faulu Ogbua na Kodeše, který po souboji a po zásahu do hlavy upadl. Podle komise ani v tomto případě sudí nechybovali a branku Mojmíra Chytila ze 70. minuty na konečných 2:0 uznali správně.

"Ve snaze zapojit se do útočné akce se domácí hráč snažil uvolnit z držení hostujícího hráče a přitom došlo k neúmyslnému kontaktu jeho ruky se zátylkem soupeře. Rozhodčí branku uznal správně," mínila komise.

Také v Liberci sudí Jan Petřík nechyboval, když v 46. minutě nařídil penaltu pro Baník za zákrok Matěje Chaluše na ostravského Abdullahiho Tanka. Slezané z pokutového kopu snížili, ale domácí Slovan nakonec zvítězil 3:1.

"Domácí hráč ve skluzu levým kolenem podrazil hostujícího hráče. Přestože kontakt mezi oběma hráči byl mírný, jednalo se jednoznačně o podražení," upozornila komise.

Chyby se podle ní nedopustili ani rozhodčí na Spartě, když ve 13. minutě po pádu olomouckého Jana Vodháněla ve vápně po souboji s letenským kapitánem Ladislavem Krejčím nenařídili pro Sigmu penaltu. Trenér Hanáků Václav Jílek považoval situaci za diskutabilní.

"Došlo k běžnému kontaktu tělem mezi hráčem hostujícího družstva a hráčem domácího družstva. Zcela jednoznačně se jednalo o dovolený způsob hry domácího hráče," podotkla komise.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články