Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Luhový ostře: Čelůstka je retro obránce, Dočkal pod Vrbou nestíhá

Sparta bojuje o druhé místo, v nejvyšší soutěži má šlágr s Plzní k dobru a po remíze s Pardubicemi si chuť spravila proti Opavě, která je už jednou nohou ve druhé lize. Snovým hattrickem se o to postaral Adam Hložek. Zda zůstane ve sparťanských barvách i pro další sezonu, je zatím ve hvězdách, kádr klubu se ale i tak nejspíš částečně promění. Podle Milana Luhového by se Sparta měla zaměřit zejména na tři posty.

Dlouholetý kritik poměrů na Letné si všiml, že takřka hned po příchodu Pavla Vrby začala Sparta praktikovat jasné herní kontury.

"U Pavla bylo vidět, že okamžitě, když přišel, tak to mužstvo začalo hrát jiný fotbal. Začalo hrát konstruktivně jak v obraně, tak i v přechodu do útoku. Jediná nevýhoda je, že tam musí vyměnit minimálně tři hráče, co jsou klíčoví," říká bývalý útočník Dukly v rozhovoru pro ČT sport.

A prstem nejprve překvapivě ukazuje na kapitána Sparty Bořka Dočkala. "Při způsobu hry, který chce hrát Vrba, Dočkal nestíhá, je pomalý. Někdo může říct, že Dočkal je konstruktivní, přihrávky a tak dále, ale v té rozehrávce, kterou Vrba vyžaduje, on už nestíhá," pokračuje Luhový s tím, že Dočkal se podle něj navíc nezapojuje do napadání soupeřovy rozehrávky.

Více o možných transferech v rámci Sparty rozebírá nový díl FOTBAL FOKUS PODCASTU (k poslechu i na Spotify):

Sportovní novinář Jan Palička z MF Dnes ale Luhovému v pořadu Dohráno Plus oponuje. "Že Bořek nestíhá... Horvi (Pavel Horváth, pozn. red.) taky nestíhal, ale uměl to rozdat. Bořek má taky dar impulzu ve správnou chvíli."

Sparta by si podle Luhového měla rozmyslet, jak dál s Ondřejem Čelůstkou. "Myslím, že je to tak trošku retro obránce, kde musí přijít taky náhrada," nebere si servítky.

I jednatřicetiletého Čelůstky se nicméně Palička zastává. "Možná působí jako retro obránce, ale je to nejpoužívanější obránce nároďáku. Vzhledem k tomu, co umí trenér Šilhavý a jak rozumí fotbalu, asi tam není jen tak za zásluhy."

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

Pravdou ale také je, že v širší nominaci Jaroslava Šilhavého se nedávno objevilo i jméno typu Tomáše Malínského, tedy hráče, který v Mladé Boleslavi sedí na lavičce...

A Čelůstka už řadu týdnů nevynechá chybu byť jen v jednom zápasu Sparty, velkou minelu předvedl i v kvalifikačním utkání proti Estonsku.

"A potom spíš napravo nějakého obránce, jako Rajtoral, který umí po tý lajně běhat nahoru dolů. Levá strana se mi zdá celkem dobrá. Plus Krejčí starší, když nastoupí, je vidět, že narušuje myšlenku Vrby mít roztažené celé hřiště na celou šířku," domnívá se dál Luhový.

Z koho je ovšem nadšený velice, je nejmladší střelec hattricku v historii nejvyšší soutěže Adam Hložek. 

"Už když přišel Vrba do Sparty, říkal jsem, že nejvíc profitovat z jeho angažmá bude Hložek. Jeho systém, který praktikuje, mu bude nahrávat. Bude se dostávat do šancí. Má velké předpoklady, umí krásně zakončovat hlavou, nohou, kombinovat. V jeho věku je komplexní," vypočítává klady stále ještě teprve osmnáctiletého útočníka.

Otázka, zda ze Sparty odejde za velké peníze už po této sezoně, stále visí ve vzduchu. Stejně tak to, jestli ho Šilhavý vezme na mistrovství Evropy.

"Teď je potřeba na sobě dvakrát třikrát zapracovat během týdne tak, aby zakončoval ze všech pozic. U něj je důležité, aby to praktikoval, dostal se do jistoty, protože pak bude zakončení automatické. Ten gól, kde přihrával Plavšičovi, to dělá velký fotbalista," připomíná jednu ze čtyř sparťanských tref proti Opavě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články