Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Loni nás Slavia dvakrát jednoznačně porazila. O to víc si toho cením, radoval se Vrba

Vítězství 1:0 v pražském derby nad Slavií považuje sparťanský trenér Pavel Vrba za velmi důležité s ohledem na další vývoj v tabulce i sebevědomí jeho mužstva. Těší ho, že Letenští navázali na čtvrteční skalp Rangers FC ve skupinové fázi Evropské ligy. Sedmapadesátiletého kouče však mrzí, že následuje reprezentační přestávka.

Fotbalisté Sparty oslavují ligové vítězství nad Slavií
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Sparťané zdolali městského rivala po 14 vzájemných soutěžních zápasech a premiérově od března 2016. Obhájci titulu v lize naopak utrpěli porážku poprvé od loňského března po rekordních 54 utkáních.

"Určitě si toho strašně cením. Slavia byla jediným mančaftem, který nás v jarní části minulé sezony dvakrát porazil, v lize a v poháru. V obou zápasech byla jednoznačně lepší, tahali jsme za kratší konec. O to víc si cením vítězství a toho, že se držíme stále nahoře v tabulce. Chceme bojovat o nejvyšší příčky," řekl Vrba.

Sparta před 17 093 diváky podruhé za sebou v lize vyhrála a dostala se o bod před Slavii na druhé místo. Na vedoucí Plzeň ztrácí čtyři body. Třetí sešívaní mají ovšem k dobru odložený zápas s Olomoucí.

"Pokud bychom to nezvládli, propast by byla výrazně větší a bylo by to mnohem složitější. Z mého pohledu hodně důležité utkání pro vývoj v tabulce i sebevědomí Sparty. Všichni nás budou muset začít brát vážně," uvedl Vrba.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

"Máme zápas se Slavií za sebou, zatímco Plzeň ho má teprve před sebou. Někdo z nich ztratí. Z tohoto pohledu je to pro nás výhodné. Když se díváte na tabulku, tak už teď se zajímavě rozděluje na prvních pět mančaftů a další mužstva, která budou bojovat o šesté místo. Na jaře je spousta duelů. Chceme mít co nejvýhodnější postavení i kvůli tomu, abychom s těmi soupeři hráli doma (v nadstavbové skupině o titul), což je hodně důležité," doplnil někdejší kouč Plzně nebo české reprezentace.

Reprezentační přestávka

Ligu nyní čeká reprezentační pauza. "Když jsem po zápase seděl v kanceláři, říkal jsem kolegům, že když si vzpomenu na to, jak jsme se rozjížděli dlouho po zářijové reprezentační pauze, tak to nebylo vůbec příjemné. Trošku se toho obávám," podotkl Vrba.

"Zhruba 10 hráčů si odjede plnit povinnosti a dorazí později. Zasahuje to do mužstva a spolupráce na další zápasy, které nás čekají. Věřím, že přijedou s dobrou náladou, s jakou odjíždí na sraz. A že navážeme na to, jak jsme tento týden ukončili. Jsem rád, že jsme navázali na čtvrtek, kdy jsme porazili Rangers. Tento týden byl pro nás hrozně důležitý a my jsme ho zvládli," pochvaloval si přerovský rodák.

Vítězství Spartě v derby zařídil v 42. minutě z přímého kopu Lukáš Haraslín. Nebezpečný byl i další křídelník Jakub Pešek. "V přestupním termínu jsme hledali hráče, kteří nám hlavně z křídel pomůžou rychlostně a ve věcech, které chceme hrát. Když začnou dávat ještě víc gólů, bude to fantastické. Výběr byl správný."

"Tudy vede cesta, jak potom uspět nejen v české lize, ale i v pohárových soutěžích. Mám zkušenosti, že pokud máte rychlé hráče, můžete uspět. Dnes jsou mužstva v Evropě i tady v Česku hodně dobře organizovaná. Bez rychlosti je to hodně složité," zakončil Vrba.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články