Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Liberec začne obhajobu v Příbrami, Sparta odstartuje na Dukle

Praha - Dnešní los na ligovém shromáždění v Praze rozhodl. Mistrovský Liberec zahájí cestu za obhajobou titulu duelem v Příbrami v posledním červencovém víkendu. Sparta v úvodním kole prvoligové sezony sehraje derby na hřišti Dukly. Velké pražské derby mezi Spartou a Slavií se hrají v 9. a 23. kole.

Sezona odstartuje v pátek 27. července, kdy se kvůli kolizi s olympiádou sehrají všechny zápasy vyjma duelů Plzně, Mladé Boleslavi a Liberce, které ve středu a ve čtvrtek hrají zápasy evropských pohárů. "Zcela výjimečně se pravděpodobně odehraje většina zápasů už v pátek, protože nechceme jít v televizi proti olympiádě," řekl na tiskové konferenci ředitel oddělení profesionálního fotbalu FAČR Ivo Lubas. Schéma televizních přenosů bude stejné jako v minulé sezoně. "To znamená v pátek Nova Sport, v sobotu ČT4, v neděli Sport 2 a v pondělí ČT4," dodal Lubas.

Souboje Sparty a Liberce jsou na programu ve 12. a 26. kole, s Plzní se Letenští utkají v 7. a 21. kole. Duel posledních dvou mistrů mezi Plzní a Libercem, který v minulé sezoně rozhodl v posledním kole o titulu pro Slovan, se uskuteční v 15. a 29. kole.

1. kolo: Příbram - Liberec, Dukla - Sparta, Teplice - Mladá Boleslav, Slovácko - Brno, Jablonec - Ostrava, České Budějovice - Olomouc, Plzeň - Hradec Králové, Slavia - Jihlava.2. kolo: Hradec - Jablonec, Jihlava - Plzeň, Olomouc - Slovácko, Ostrava - Slavia, Liberec - Dukla, Brno - Teplice, Ml. Boleslav - Budějovice, Sparta - Příbram.3. kolo: Dukla - Teplice, Příbram - Ml. Boleslav, Slovácko - Sparta, Jablonec - Liberec, Budějovice - Ostrava, Plzeň - Brno, Slavia - Olomouc, Hradec - Jihlava.4. kolo: Teplice - Příbram, Dukla - Slovácko, Olomouc - Hradec, Ostrava - Plzeň, Liberec - Jihlava,Brno - Jablonec, Ml. Boleslav - Slavia, Sparta - Budějovice.5. kolo: Příbram - Dukla, Slovácko - Teplice, Jablonec - Sparta, Budějovice - Liberec, Plzeň - Ml. Boleslav, Slavia - Brno, Hradec - Ostrava, Jihlava - Olomouc.

Závěr sezony sehraje Liberec s Teplicemi, v Plzni a doma s Příbramí, Sparta se v posledních třech kolech představí v Brně, Teplicích a doma s Duklou. Třetí z hlavních adeptů na titul Plzeň zakončí ročník v Olomouci, doma s Libercem a v Hradci Králové, s nímž také sezonu odstartuje.

Sezona by měla skončit 1. června, pokud se však jednadvacítka probojuje na mistrovství Evropy, muselo by se končit o týden dříve. Pak by jaro také začalo o týden dříve, tedy 16. února. Zatím se počítá s tím, že 17. kolo zahájí jarní část ligy 23. února.

Sparta kvůli disciplinárnímu trestu musí první dva domácí duely nové sezony odehrát bez diváků. Ti tak přijdou o její souboje s Příbramí a Českými Budějovicemi, za které hraje oblíbenec sparťanských fanoušků Tomáš Řepka.

Vedle první ligy dnes byla rozlosována i druhá liga, kde hned v 1. kole dojde na kontroverzní derby mezi Bohemians 1905 a Bohemians Praha, které se před dvěma lety neodehrálo, jelikož Bohemians Praha kvůli vzájemným sporům odmítli nastoupit.

Rovněž se rozlosovaly mládežnické soutěže včetně nově vzniklé juniorské ligy, kde má svůj tým každý z prvoligových zástupců plus Táborsko a Bohemians 1905. Hrát v ní mohou fotbalisté do 21 let a pět starších, přičemž jen dva hráči mohou být ze soupisky prvního týmu. Juniorská liga má hrací den v pondělí a v úterý, kdy bude televizní přenos na ČT4.

Losování se uskutečnilo v rámci tradičního slavnostního zasedání před novou sezonou, na kterém byl oficiálně vyhodnocen minulý ročník. Trofeje dostali mistr ligy Liberec, vicemistr Sparta a vítěz Poháru České pošty Sigma Olomouc.

Losování znovu proběhlo podle takzvaných Frončekových tabulek, které dokážou zohlednit, aby si domácími zápasy nekonkurovala mužstva z jednotlivých regionů, ale třeba také nevhodné klimatické podmínky na začátku jarní sezony.

Je nám líto, video expirovalo.
Ligové shromáždění
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články