Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Lafata se po sezoně rozloučí se Spartou a ukončí kariéru

Sparťanský kapitán David Lafata se po konci letošní sezony rozloučí s kariérou. Třetí nejlepší český ligový kanonýr všech dob s 203 kariérními trefami má v šestatřiceti letech na svém kontě titul z roku 2014, dva poháry s Jabloncem a se Spartou a rakouský pohár s Austrií Vídeň.

David Lafata
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Chtěl bych ukončit všechny spekulace, po sezoně ukončím svoji profesionální kariéru," uvedl Lafata. "Čekají nás tři důležité zápasy, které naposledy prožiju jako hráč Sparty, a při tom domácím s Olomoucí bych se chtěl rozloučit se Spartou a všemi fanoušky," řekl k utkání 29. kola první ligy, které se bude hrát v sobotu 19. května.

Lafata přišel do Sparty v lednu 2013 z Jablonce. V rudém dresu nastřílel 83 ligových gólů a pomohl týmu k jednomu mistrovskému titulu. V tomto ročníku Fotbalista roku 2014 a vítěz Zlatého míče ČR z roku 2015 ztratil místo v základní sestavě Sparty, kde mu v létě vyprší smlouva. Jako náhradník skóroval v pátečním duelu se Zlínem (2:1).

Lafata nepřijal nabídku majitele Daniela Křetínského pokračovat na Letné. "Nabídl mi, že mohu dál zůstat, sbírat ještě nějaké ligové minuty a dotáhnout těch dvě stě gólů v nejvyšší české soutěži," přiznal.

Vrátit se mohl i do Jablonce. "Trenér Petr Rada, s nímž mám nadstandardní vztah, by mne také vzal, i když mi bude v září sedmatřicet. Ale to je pro mne daleko a ve Spartě mi připadalo nedůstojné jen paběrkovat. Rozhodl jsem se proto po této sezoně skončit. Loučit se ve Spartě je důstojné," podotkl Lafata.

Šestinásobný nejlepší prvoligový kanonýr před Spartou a Jabloncem ještě nastupoval za mateřské České Budějovice a Jihlavu, v zahraničí působil v Austrii Vídeň a řeckém Xanthi. Za národní tým si Lafata v letech 2006 až 2016 připsal 41 startů a devět gólů. V české nejvyšší soutěži dohromady absolvoval 415 zápasů a ke 198 brankám přidal 41 asistencí.

O své budoucnosti má jasno. "Zahraji si za Olešník, kde už mi chystají modrobílý dres s číslem 21, a budu pracovat v jihočeské fotbalové akademii a na českobudějovickém gymnáziu, které jsem před léty vystudoval. Zůstanu u fotbalu a už se na to těším. Hlavně ale budu s rodinou, které to za ty roky dlužím," dodal Lafata.

Zdroj
ČT sport, ČTK, sparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články