Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lafata dostal za nafilmovanou penaltu pokutu 50 tisíc, hrát může dál

Praha – Cena za vítězství Sparty nad Teplicemi? 50 000 korun. Takovou pokutu dostal od disciplinární komise FAČR David Lafata za nafilmovaný pád v utkání se Severočechy, po němž následovala penalta a vítězný gól Letenských. Teoreticky mohl být sparťanský útočník potrestán zákazem startu v několika ligových utkáních, nakonec ale vyvázl "jen" s finančním postihem. Sparta se proti trestu pravděpodobně neodvolá. 

Útočník Sparty David Lafata
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Český reprezentant a čerstvý držitel ocenění Fotbalista roku nasimuloval pád v poslední minutě utkání 21. kola a z následného pokutového kopu rozhodl o výhře domácích záložník Bořek Dočkal. "Trest přijímám. Ale vyjadřovat se k tomu už nebudu, už toho bylo napsáno dost," řekl Lafata po jednání disciplinárky na Strahově. Pokutu za simulování dostal Lafata podruhé v kariéře. V září 2011 musel zaplatit 30 tisíc korun.

"Padesát tisíc je zatím nejvyšší pokuta za podobné provinění. Alespoň podle historických zápisů disciplinární komise," řekl předseda komise Richard Baček. O zastavení činnosti disciplinárka neuvažovala. "Řády nám sice teoreticky umožňují udělit v podobných případech až čtyřzápasový distanc, ale vzhledem k předchozím trestům v podobných případech jsme o tom ani nehlasovali," dodal. 

Trest zmírnilo i přiznání

Na webu Sparty dva dny po incidentu přiznal, že pád v pokutovém území Teplic nafilmoval. "Pád jsem přihrál, přestože mu předcházel kontakt s protihráčem. Uvědomuji si, že to nebylo správné, a opravdu na to nejsem pyšný. Lidé, kteří mě dobře znají, vědí, že to není můj styl," uvedl.

"Moje jednání vyplynulo částečně z frustrace z vývoje důležitého utkání a také z toho, že mi nebyla uznána regulérní branka," připomněl Lafata okamžik z 65. minuty, kdy mu asistent rozhodčího Robert Hájek chybně odmával ofsajd. 

Je nám líto, video expirovalo.
Lafata dostal za simulování pokutu 50 000 kč

Právě toto prohlášení bylo jednou z polehčujících okolností pro letenského kapitána. "Vzali jsme v úvahu přitěžující okolnost, že utkání bylo zásadním způsobem ovlivněno. Stejně jako jsme vzali v potaz polehčující okolnost, že David Lafata napomohl objasnění provinění a vyjádřil lítost," uvedl Baček.

Sparta trest přijímá

Sparta se proti trestu odvolávat nejspíš nebude. "Klub stejně jako David Lafata trest přijímá a nepředpokládám, že bychom se odvolávali. Sám hráč to nepožaduje, takže budeme víceméně fungovat v součinnosti s naším kapitánem," prohlásil mluvčí Sparty Ondřej Kasík. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články