Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta zvítězila nad Teplicemi 1:0 po nasimulované penaltě Lafaty

Praha Domácí měli po většinu prvního poločasu 21. kola Synot ligy výraznou převahu a zejména v jeho úvodu i velké množství příležitosti, ale gól padl až v samém závěru utkání z penalty po údajném faulu na Davida Lafatu. Proměnil ji Bořek Dočkal. V závěru byl vyloučen po druhé žluté kartě za řeči k rozhodčímu Kovaříkovi Štěpán Vachoušek. 

Tepličtí rozhodnutí sudího Kovaříka vůbec nechápali
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

První poločas patřil Spartě. Domácí se brzy dostali do tlaku a vypracovali si několik dobrých příležitostí. Nejprve se zblízka neprosadil po rychlé akci Kadlec a neuspěl ani se střelou z vápna, ke které se dostal po špatné hlavičce Vůcha.

Sparta tlačila dál a ve 14. minutě protáhl brankáře Grigara povedenou střelou z dálky Vácha. Vzápětí teplický gólman zneškodnil i Costovu střelu zblízka a Brabec poslal dorážku trestuhodně nad. Neuspěl ani kapitán Lafata, který těsně minul pravou tyč.

Druhý poločas začal tam, kde první skončil soubojem domácích s brankářem Grigarem. Teplický gólman hned v úvodu včasným vyběhnutím zmařil Kadlecovu šanci a po následném rohu vychytal i Lafatu.

Slabší chvilku si Grigar vybral po hodině hry, Lafata ale jeho chybu potrestat nedokázal a v těžké pozici poslal míč jen podél brankové čáry. Ještě blíž k vedení byli domácí o chvíli později, ale Kadlecova technická střela skončila na břevně a dorážku zlikvidoval Grigar.

V 65. minutě už Letná slavila, když Lafata tečoval Kadlecovu střelu do branky, radost ale byla předčasná. Rozhodčí totiž odmával ofsajd, i když opakované záběry ukázaly, že ještě za ním se zapomněl Vondráček. Nejlepší střelec domácích neukončil čtyřzápasové čekání na gól ani o chvíli později, kdy zblízka trefil Grigara.

Závěrečný tlak Sparty přinesl nejprve nebezpečnou hlavičku Kováče, poté mířil z přímého kopu těsně vedle teplický útočník Potočný. Rozhodnutí však přišlo až v nastavení, kdy byl ve vápně atakován Lafata, který velmi teatrálně nadskočil. Dočkal nařízený pokutový kop s přehledem proměnil. "Zpracoval jsem si míč a chtěl jít do zakončení, cítil jsem, že na mě sáhl, tak jsem spadl," řekl Lafata.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy hráčů a trenérů po utkání Sparta Praha - Teplice

"Nevím, co se tam stalo, ale je škoda, že po tom průběhu utkání se teď bude spekulovat, jestli penalta byla, nebo ne," řekl Dočkal. "Předvedli jsme dobrý výkon a měli jsme rozhodnout mnohem dřív. Bylo to o trpělivosti, ale dneska to s ní bylo na hraně, protože když z deváté desáté šance nedáte gól, tak už víra trochu ubývá," dodal.

Černý večer Teplic poté zakončil záložník Vachoušek, který za odkopnutí míče dostal druhou žlutou kartu a byl vyloučen. "Rozhodčí penaltu písknul, ale podle mě ani nevěděl, jestli ji má odpískat. Lafi (Lafata) sám říkal, že už nemohl, tak prostě upadl. Ať si každý udělá obrázek sám," uvedl Vachoušek

"Rozhodčího jsme se normálně ptali, proč to písknul, nijak jsme ho neuráželi, ale byl v takovém transu a já jsem byl nejblíž, tak mi dal kartu," řekl teplický záložník. "Ale sypu si popel na hlavu, člověk by měl udržet nervy na uzdě. Stejně penaltu nevrátím a akorát jsem oslabil mančaft pro další zápas," dodal.

Vachouška teď kromě trestu od disciplinární komise čeká nejspíš i pokuta. "Vyloučení Vachouška bylo zbytečné, zápas už končil a my moc kreativních hráčů nemáme, takže trest ho nemine. Je to škoda pro další zápasy," prohlásil Rada.

Sparta Praha - FK Teplice 1:0 (0:0)

Branka: 89. Dočkal z pen. Rozhodčí: L. Kovařík - Kordula, Hájek. ŽK: Krob, Litsingi, Ljevakovič, Vachoušek. ČK: 90. Vachoušek (všichni Teplice). Diváci: 8502.

Sparta: Štěch - Mareček (75. Řezníček), Holek, J. Brabec (69. Kováč), Costa - V. Kadlec, Dočkal, Matějovský, Vácha, L. Krejčí (46. Konaté) - Lafata. Trenér: Lavička

Teplice: Grigar - Matula, Lüftner, Jablonský (46. Vondrášek), Krob - Hora, Vachoušek, Ljevakovič, Litsingi (58. Balázs), Vůch - Potočný. Trenér: P. Rada.

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Byl to infarktový zápas pro všechny aktéry se šťastným koncem pro nás. Ale do poslední chvíle jsem věřil a i na hráčích byla vidět enormní snaha dát branku. Věděli jsme, že Teplice mají hru venku založenou na poctivé obraně a chodí do rychlých brejků. Hlavně v prvním poločase jsme hráli dobře, měli jsme hru pod kontrolou a proto mě mrzí, že i když jsme měli hodně šancí, tak jsme nějaké z nich neproměnili. Nechci mluvit alibisticky, ale penaltový okamžik jsem neviděl, měl jsem v zákrytu asistenta rozhodčího."

Petr Rada (trenér Teplic): "Prohrát v 90. minutě je smutné, ale Sparta byla lepší a měla spoustu šancí. My jsme se snažili bránit v bloku a ve druhém poločase už to z naší strany bylo hodně hluboké. Ale i přes vynucená střídání Jablonského a Litsingiho nám obrana fungovala, ale nedokázali jsme udržet míč. Penaltový zákrok jsem neviděl, nějaké zprávy mám, ale někdo říká, že byla, někdo že ne. Rozhodčí ji písknul a já chci věřit, že byla. Názor si udělám, až to uvidím na videu. Vyloučení Vachouška už bylo zbytečné, zápas už končil a my moc kreativních hráčů nemáme, takže trest ho nemine. Je to škoda pro další zápasy."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy