Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Kane se nečekaně vrátil po zranění a táhl Tottenham, Souček byl vyloučen

Mnohem dříve, než se čekalo, se Tottenhamu uzdravil kapitán Harry Kane. Hvězdný útočník ihned ukázal kvalitu a gólem pomohl "Spurs" k vítězství ve 23. kole nad West Bromwichem 2:0. Londýnské derby mezi Fulhamem a West Hamem skončilo remízou 0:0, ale vzpomínat na něj nebude v dobrém Tomáš Souček. Na konci zápasu byl totiž vyloučen za diskutabilní úder loktem. Ztrátu West Hamu využila k posunu na páté místo Chelsea, jež zvítězila na hřišti posledního Sheffieldu 2:1. Manchester City si ve šlágru kola smlsnul na čtvrtém Liverpoolu 4:1 a Leeds porazil 2:0 Crystal Palace.

Fotbalisté Tottenhamu oslavují gól proti WBA
zdroj: PA autor: Matt Dunham

Kane vynechal dvě ligová utkání a návrat oslavil dvanáctým gólem v sezoně. V 54. minutě převzal míč za obranou a pohotově ho poslal ke vzdálenější tyči. Dvojnásobný nejlepší kanonýr Premier League dal za "Spurs" ve 317. zápase už 208. branku a dotáhl se na druhého nejlepšího střelce klubové historie Bobbyho Smithe.

O čtyři minuty později přidal pojistku jeho parťák z nejproduktivnějšího útočného dua soutěže Son Hung-min, který stál na konci rychlého protiútoku. Také korejský útočník skóroval podvanácté v ročníku. Tottenham doma uspěl po více než měsíci.

Leicester nevyužil šanci dotáhnout se na druhý Manchester United a pouze remizoval 0:0 na hřišti Wolverhamptonu. "Foxes" se skórovat nepodařilo, přestože se v průběhu střetnutí vrátil po čtyřzápasové absenci i uzdravený kanonýr Jamie Vardy.

Leeds zvítězil na Palace

O vítězství domácích rozhodli Jack Harrison a Patrick Bamford, který zaznamenal jubilejní stou branku v kariéře a dvanáctou v aktuální sezoně Premier League. Sedmadvacetiletý Bamford se v pořadí střelců osamostatnil na šestém místě, víc gólů už mají pouze Muhammad Salah s šestnácti a Harry Kane, Son Hung-min, Bruno Fernandes a Dominic Calvert-Lewin s třinácti zásahy. Nováček soutěže Leeds si polepšil na desátou příčku, Crystal Palace je třináctý.

Za City dvakrát skóroval Gündogan

Souboj obhájců titulu s druhým týmem minulé sezony mohl Gündogan gólově otevřít už v závěru první půle, záložník "Citizens" ale z pokutového kopu vůbec netrefil bránu. Napodobil spoluhráče Rijáda Mahrize a Kevina De Bruyneho, kteří v nedávné době naložili s penaltou proti "Reds" stejným způsobem.

Gündogan se ale dočkal v 49. minutě, kdy za bezmocného Alissona dorazil střelecký pokus Phila Fodena. Německý záložník dal poprvé v kariéře deset soutěžních branek v sezoně.

Vyrovnání zařídil v 63. minutě z penalty nejlepší ligový střelec Muhammad Salah, pak se ale znovu prosadil Gündogan. Hrdina zápasu využil velkou Alissonovu chybu v rozehrávce a po Fodenově přihrávce uklidil míč do odkryté branky. Vzápětí přidali další góly Foden a po další Alissonově chybě Raheem Sterling, který se stal po Lionelu Messim (211) a Sergiu Agüerovi (120) třetím hráčem, jenž dal pod vedením kouče Pepa Guardioly přes sto gólů.

"Citizens" prodloužili vítěznou sérii na 14 soutěžních utkání. "Reds" doma prohráli v lize potřetí za sebou poprvé od roku 1963 a na své přemožitele ztrácejí ze čtvrtého místa deset bodů.

První červená karta v profesionální kariéře

Součkův nešťastný moment přišel v nastaveném čase během příprav na poslední standardní situaci utkání. Ve snaze vyhnout se protihráči zvedl loket příliš vysoko a zasáhl do obličeje Aleksandara Mitroviče. Sudí Mike Dean po dlouhé konzultaci se systémem VAR udělil bývalému hráči Slavie jeho první červenou kartu v kariéře. 

"Kdo mě zná, ví, že se nikdy nesnažím soupeři ublížit. Mluvil jsem s Aleksandarem Mitrovičem během zápasu i po něm, sám uznal, že náš souboj byl férový. Za to mu děkuji, rozhodčí měl bohužel jiný názor," uvedl Souček.

Souček se tak stal po Tomáši Řepkovi, Radoslavu Kováčovi a Luďku Mikloškovi už čtvrtým českým hráčem West Hamu, který byl v Premier League vyloučen. "Nebyl v tom žádný úmysl, ze strany sudích nesmyslné rozhodnutí. Jestli tenhle kontakt je na červenou kartu, tak jich uvidíme ve zbytku sezony neuvěřitelné množství," zlobil se trenér David Moyes.

První londýnské derby mezi Fulhamem a West Hamem rozhodl jediným gólem v nastaveném čase právě Souček, a ani v odvetě nebylo k vidění mnoho šancí. Nejblíže byl vstřelení gólu v 64. minutě Vladimír Coufal, který hlavičkou poslal míč do břevna. Domácí v závěru drželi "Hammers" pod tlakem, ale ani oni skórovat nedokázali. 

Brighton se proti Burnley ujal vedení po hlavičce stopera Lewise Dunka, po změně stran ale srovnal svým prvním ligovým gólem od srpna 2019 Jóhann Berg Gudmundsson. 

Calvert-Lewin zmrazil Old Trafford v nastavení

Manchester United neudržel dvougólové vedení a jen remizoval doma s Evertonem 3:3. Na vedoucího městského rivala City tak ztrácí dva body. "Red Devils" vedli po poločase po brankách Edinsona Cavaniho a Bruna Fernandese o dva góly, Everton ale po změně stran bleskově srovnal zásluhou Jamese Rodrígueze a Abdoulayeho Doucourého.

Rozhodnutí nepřišlo ani v 70. minutě po přesné hlavičce Scotta McTominaye, v páté minutě nastavení totiž srovnal po standardní situaci Dominic Calvert-Lewin.

Aston Villa porazila doma 1:0 Arsenal a londýnský velkoklub zdolala i podruhé v sezoně. Zápas rozhodl už ve druhé minutě útočník Ollie Watkins, který si naběhl na přihrávku Bertranda Traorého a dostal míč přes blokujícího obránce do sítě. Letní posila z druholigového Brentfordu dala svůj desátý gól v Premier League. 

Newcastle udržel vítězství 3:2 nad Southamptonem, ačkoliv po vyloučení Jeffa Hendricka a zranění Fabiana Schära dohrával závěrečných dvacet minut v dvojnásobném oslabení. Na první domácím vítězství "Strak" od poloviny prosince se dvěma góly podílel Miguel Almirón, třetí přidal při debutu za Newcastle Jack Willock, který v klubu hostuje z Arsenalu. Na druhé straně se podobně prosadil kmenový hráč Liverpoolu Takumi Minamino.

Chelsea měla na Sheffieldu potíže, otočit ale zvládla

Na páté místo o skóre před West Ham se posunula Chelsea, která vyhrála 2:1 na hřišti posledního Sheffieldu. "Blues" po vlastním gólu Antonia Rüdigera poprvé pod vedením kouče Thomase Tuchela inkasovali, branka Masona Mounta a proměněná penalta Jorginha jim ale zajistily třetí výhru v řadě.

Anglická fotbalová liga - 23. kolo:

Aston Villa - Arsenal 1:0 (2. Watkins), Burnley - Brighton 1:1 (53. Gudmundsson - 36. Dunk), Newcastle - Southampton 3:2 (26. a 45.+4 Almirón, 16. Willock - 30. Minamino, 48. Ward-Prowse), Fulham - West Ham United 0:0Tottenham - West Bromwich 2:0 (54. Kane, 58. Son Hung-min), Wolverhampton - Leicester 0:0, Liverpool - Manchester City 1:4 (63. Salah z pen. - 49. a 73. Gündogan, 76. Sterling, 83. Foden), Leeds - Crystal Palace 2:0 (3. Harrison, 52. Bamford).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články